Dollhouse Donderdag #1
“Ghost” (seizoen 1, aflevering 1)

19 februari 2009 · · Dollhouse Donderdag

De komende dertien donderdagen ga ik naast stukken over films ook elke week de nieuwste aflevering van Dollhouse bespreken. Voor zij die het nog niet weten, Dollhouse is de nieuwe televisieserie van Joss Whedon, het brein achter o.a. Buffy the Vampire Slayer, Angel, Firefly, Serenity en Dr. Horrible. Afgelopen vrijdag ging de serie in Amerika in première. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is de naam van Whedon genoeg om enorme verwachtingen te creëren. Gaat zijn nieuwe serie zulke hoge verwachtingen waarmaken? Krijgen we dezelfde psychologische en thematische diepgang als bij zijn vorige series, gelardeerd met humor, actie, spanning en een (subversief) spel met genre en gender? En krijgt Hij deze keer wel de kans om zijn visie uit te werken, in tegenstelling tot de vorige keer?

Na hoe FOX Whedon behandelde tijdens de productie en vroegtijdige annulering van Firefly (na veertien afleveringen, waarvan er maar elf waren uitgezonden en dat ook nog eens in de verkeerde volgorde op een onmogelijk tijdstip), zwoor Whedon nooit meer met FOX te werken. Maar toen Eliza Dushku (Buffy, Angel) een deal sloot met FOX als producent en hoofdrolspeelster van een nieuwe serie, benaderde ze Whedon om samen met haar een concept voor een nieuwe televisieshow te bedenken, kon hij niet weigeren. Dollhouse is het resultaat.

Whedon lag al snel weer overhoop met de bazen van FOX. De man die hem een carte blanche had gegeven was inmiddels ontslagen, en de nieuwe mensen wilden het gebruikelijke: meer actie en minder introspectieve karakterontwikkelingen, minder duisterheid en minder confrontatie met de kijker. De originele pilot die Whedon filmde wilde ze niet als opening van de serie gebruiken, ook niet na flink wat heropnames. Ondanks deze problemen staat Whedon volledig achter hoe de serie nu uit de bus is gekomen, en zegt dat hij nog steeds zijn uiteindelijke doelen met het verloop van de serie kon halen.

Eliza Dushku is er ook wel gelukkig mee, omdat ze als actrice wekelijks enorm wordt uitgedaagd. Ze speelt hoofdpersonage Echo, een jonge vrouw wiens persoonlijkheid elke aflevering één of meerdere keren wordt gewist. Voor elke missie die ze voor de geheimzinnige organisatie Dollhouse uitvoert, krijgt ze een compleet nieuwe persoonlijkheid aangemeten, zonder dat zelf door te hebben. In de openingsscène van ‘Ghost’ is ze de ultieme date voor het verjaardagsweekend van een jonge gozer, later is ze een gijzelingsonderhandelaar. Ondertussen heeft haar begeleider flinke morele problemen met hoe slaafs zij behandelt wordt door Dollhouse, is een FBI-agent geobsedeerd met het bewijzen dat Dollhouse bestaat en er is nog enge naakte man die naar beelden kijkt van de jonge vrouw voordat zij Echo werd en in de ‘echte wereld’ leefde met een eigen persoonlijkheid.

Whedon wil duidelijk concepten als identiteit en de manipulatie daarvan verkennen. Vragen stellen als ‘kunnen mensen écht veranderen’, en de rol van seksualiteit (uiteraard belangrijk in een serie waarin je een jonge vrouw kunt inhuren voor alles wat je wilt) in de huidige westerse maatschappij. FOX gebruikt ondertussen foto’s van een halfnaakte Dushku om de serie aan de man te brengen en is niet er zo happig op om dat gegeven onder de loep te leggen, maar Whedon belooft dat dit nog wel gaat gebeuren.

Tot nu toe ziet de serie er echter nog niet zo bijzonder uit. Ik mis de gebruikelijke spitsvondige dialogen van Whedon, en de personages grijpen me nog niet echt. De thematische aspecten en de moraliteit spreken me wel aan, en ik zie de potentie voor een intelligente, diepgaande serie die tegelijk sci-fi spanning en spektakel brengt. Verder is het voor mij als jongeman als ik heel eerlijk ben toch ook gewoon erg prettig om naar Eliza Dushku te kijken, die overigens in mijn ogen beter acteert dan veel mensen beweren.

Ik heb er vertrouwen in dat de personages van Whedon nog wel boeiender gaan worden, en dat de serie uit zal groeien dan meer dan het aardige doch niet heel opmerkelijke vermaak dat het nu is. Ik heb er vertrouwen in dat de serie gaandeweg complexer en subversiever gaat worden. Het knappe van Whedon is altijd dat hij een heel aangenaam en simpel oppervlak lijkt te creëren, dat bij nadere inspectie zowel op het oppervlak als de lagen eronder juist heel gecompliceerd en ingenieus blijkt te zijn. Als hij dat weer kan doen, met zijn unieke soort humor, dan wordt Dollhouse geheid een prachtserie. Nu is het nog even afwachten.

De kijkcijfers voor de eerste aflevering vielen afgelopen vrijdag helaas flink tegen, waardoor de fans al meteen in paniek raakten. Maar gedurende het weekend werd het de best bekeken serie op de iTunes site (vraag me niet hoe dit werkt, het enige dat ik weet is dat het bekijken van series via die site volgens mij niet toegankelijk is buiten de VS), dus er is nog hoop dat Whedon de kans krijgt om de verwachtingen toch nog waar te maken.

Hier kun je overigens een uitstekend interview met Whedon vinden waarin hij meer uitlegt over de serie, zijn doelstellingen en het tot nu toe moeizame productieproces


Onderwerpen: ,


3 Reacties

 1. Thierry Verhoeven

  Ik vind het verbijsterend hoe de meest teleurgestelde creatieveling van Hollywood (zie ook zijn lange lijst scripts die nooit verfilmd zijn) steeds weer zijn moed bij elkaar weet te rapen voor iets nieuws. Nu maar afwachten hoe lang Fox hem zijn gang laat gaan, want ik meen dat deze zender het record van gecancelde series op zijn naam heeft staan. Trouwens wel opvallend dat in een tijd waarin Lost zo’n beetje als een van de beste dingen op tv wordt beschouwd, Fox toch weer met het aloude “meer actie, minder karakteruitwerking” komt…
  Dat de personages je nog niet raken lijkt me niet iets om je direct zorgen over te maken. Ik ken een aantal mensen die de persoonlijke betrekking bij Firefly ook pas bij de aflevering ‘Out of Gas’ voor het eerst ervoeren.
  Oh, en even azijnpissen: hoewel we allemaal weten op welke serie je doelt, wordt deze in de eerste zin van de tweede alinea niet bij naam genoemd.

 2. Kaj van Zoelen

  Je hebt helemaal gelijk wat dat laatste betreft, dat is gewoon slordig van me.

  Wat betreft die betrokkenheid: ik spreek mijn vertrouwen toch uitgebreid uit? :)

 3. Rose Martine

  Good web site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays.
  I really appreciate people like you! Take care!!


Reageer op dit artikel