Dollhouse Donderdag #10
“Haunted” (seizoen 1, aflevering 10)

Na een week zonder Dollhouse begon het einde van het seizoen afgelopen vrijdag met de tiende van twaalf afleveringen (tenminste, die op tv worden uitgezonden, er volgt nog een extra aflevering op de DVD), maar zo voelt het helemaal niet. “Haunted” staat qua verhaal bijna los van de doorlopende ontwikkelingen, en is wat je noemt een ‘missie aflevering’, zoals je bij andere series bijvoorbeeld een ‘monster van de week’ aflevering hebt. Aan de ene kant een beetje jammer, zo vlak voor het einde had ik wel iets meer ontwikkeling willen zien. Aan de andere kant is de missie wel boeiend, en een van de betere losstaande missies van het seizoen.

Eliza Dushku lijkt steeds beter te begrijpen hoe ze subtiel iemand anders moet weergeven. Misschien heeft ze tips gekregen van Dichen Lachman of Enver Gjokaj. Lachman heeft desondanks in een subplot weer de leukste rol, als geprogrammeerd maatje van Topher waarmee hij onder andere Laser Quest speelt. DeWitts visie op Tophers jaarlijkse onschuldige fantasie uitstapje met een Doll borduurt mooi voort op de onthullingen over haar privéleven in de vorige aflevering.

Dushku mag ondertussen een vrouw spelen die haar persoonlijkheid van te voren liet downloaden door het Dollhouse zodat ze haar eigen begrafenis kon bijwonen. Margaret, een oude vriendin van DeWitt, krijgt het veel jongere lichaam van Echo om uit te zoeken wie haar vermoord heeft en hoe haar familie werkelijk over haar dacht. Het begint aardig, als haar kinderen een broer een hekel aan haar lijken gehad te hebben, maar het eindigt allemaal wat gezapig en komt allemaal goed. Toch overtuigde Dushku me weer eens dat ze toch net buiten haar eigen acteerstijl kan stappen, in tegenstelling tot in de eerste helft van het seizoen. Zou het kunnen dat Whedon steeds meer eist van zijn hoofdrolspeelster, zoals hij dat ook ooit met Sarah Michelle Gellar deed?

Paul Ballards onderzoek schiet nog niet echt op, maar zijn eerste scène deze aflevering is wel sterk. Op het moment dat hij binnenkomt en hij November/Mellie in zijn appartement aantreft, verschiet zijn gezicht even voordat hij een liefdevolle glimlach kon forceren (zij weet immers niet dat ze niet haarzelf is). Daarna worden we nog eens op leuke Whedon creaties als ‘nozzleworthy’ (over zijn shirts) en ‘adorabubble’ getrakteerd. Het gaat alleen niet veel verder dan dat, en eigenlijk niet veel verder dan de vorige aflevering waarin Ballards dilemma werd gepresenteerd. Ook hier mis ik een beetje meer ontwikkeling.

Spoilers!
Al met al is “Haunted” best een leuke aflevering, maar zo vlak voor het einde van het seizoen hoopte ik op iets meer continuïteit, karakterontwikkeling of opbouw naar een einde. Gelukkig gaat dat volgende week wel komen. Ik kon het voor het eerst niet weerstaan om een promo voor de volgende aflevering te kijken, en dat zag er heftig uit. Een zeker iemand vindt eindelijk waar hij al het hele seizoen naar op zoek is, en een ander iemand maakt eindelijk zijn langverwachte opmaking. En een van hen heeft zo te zien een goed gevecht met een zeker beveiligingshoofd. Ik kan nauwelijks wachten!

P.S.: Als je je zorgen maakt over de varkensgriep, lees dan hier tips hoe je met behulp van films in leven kunt blijven terwijl je omgeving bij bosjes neervalt.


Onderwerpen: ,


2 Reacties

  1. Ricardo Berentsen

    Ik heb fucking veel zin in de nieuwe ep idd. Ik zag al wat promo foto’s en dat zag er uitstekend uit.

  2. theodoor

    Deze aflevering beviel me wel. Dusku bewees dat ze wel degelijk van rol kan verwisselen (iets wat ik eerder zag bij die blinde-sekte-aflevering) en er waren inderdaad weer een aantal Jossy dialogen. Verder was het niet een van de afleveringen die de serie briljant maakt, maar het was ook niet een van die afleveringen die het niveau zeer omlaag trekt. Dollhouse lijkt eindelijk zijn voeten gevonden te hebben. Na aflevering nr. 6 is het niveau eigenlijk zeer constant.


Reageer op dit artikel