Dollhouse Donderdag #11
“Briar Rose” (aflevering 11, seizoen 1)

Daar is hij dan eindelijk: Alpha! En zijn komst zorgt meteen voor de leukste aflevering van het seizoen. Dat is vooral te danken aan de man die hem speelt, Alan Tudyk. Je kent hem misschien al als Wash in Firefly en Serenity, of als Pirate Steve in Dodgeball, maar zoals hier heb je hem nog nooit gezien. Whedon slaagt er wederom in te verrassen, maar de manier waarop hij zijn grote metafoor in de aflevering verwerkt is dan weer teleurstellend.

Het hele subplot met Echo bestaat eigenlijk bijna alleen maar voor die metafoor, en is op zichzelf niet helemaal logisch. Op wiens initiatief doen ze nou zo liefdadig? En hoe komen ze aan de imprint van het kleine meisje Susan? Het kwalijkste is dat de metafoor niet alleen al er te dik opligt op zichzelf, maar vervolgens nog eens wordt herhaald voor het geval je hem gemist zou hebben tijdens de scène dat Alpha en Paul het Dollhouse betreden. Jammer. Wel aardig is dat de ‘goedheid’ van het Dollhouse in dezen haaks staat op de overtuiging van Ballard dat het Dollhouse een slecht slavenhuis is.

Het andere subplot met Sierra als forensisch expert is helemaal overbodig, doordat helaas al uitgelekt was dat Alan Tudyk Alpha zou spelen, en wij als publiek dus al weten wie “environmental specialist Stephen Kepler” is. De verrassing is nu echter de persoonlijkheid van Alpha. Wie had verwacht dat hij een verwarde stoner zou zijn? Ik keek de aflevering met Ricardo, en volgens hem was dit eigenlijk best logisch, dat Alpha verward zou zijn. Al die persoonlijkheden in één hoofd, dat moet wel lastig zijn.

Maar dan verrast Alpha ons weer, door eenmaal in het Dollhouse zijn ware persoonlijkheid te tonen, de psychopaat die ervan houdt in mooie gezichten te snijden. Tudyk is al ijzersterk en verdomd grappig als hij na achttien minuten eindelijk zijn intrede doet, maar als hij verandert in de echte Alpha is hij pas echt fantastisch. Geen wisecracks meer, maar een blik in zijn ogen die doet bibberen. Het einde van de aflevering is dankzij hem een waar genot. Ballards gevecht met Langdon was weer sterk gechoreografeerd en Echo’s rol hierin was leuk, zeker door Alpha’s opmerkingen even daarvoor.

Ballards verhaal interesseerde mij tot nu toe het meest, maar als seizoen twee (als dat er komt) alleen maar over Alpha en de persoon die hij nu in Echo heeft gestopt gaat, zou dat best eens een nog veel boeiendere serie kunnen opleveren. Nee, dat is niet waar, ook Ballard zou nog steeds een prima rol kunnen vervullen, mits hij niet in de ‘Kelder’ verdwijnt in de volgende aflevering. Mijn punt is meer dat Alpha in een half uur meer indruk heeft achtergelaten dan alle andere personages in de serie tot nu toe.

Het is nog even afwachten hoe de verhaallijn van deze aflevering in de volgende wordt afgewikkeld, maar ik heb er vertrouwen in dat we een mooi slot krijgen. Ik zit nog wel met enkele vragen. Op een gegeven moment kijkt Dominic (in het lichaam van Viktor) Dr. Saunders aan en zegt ‘whiskey’. Zij doet het af als een vraag naar alcohol, maar ik vermoed dat dit een onthulling is dat ook Dr. Saunders een doll is, met de codenaam Whiskey. Daarnaast vermoed ik dat deze Whiskey ook een verleden met Alpha heeft, het kan volgens mij niet zo zijn dat hij zo boos is op haar omdat zij hem ooit onderzocht heeft. Anyway, dergelijke speculatie laat ik nog even achterwege tot de volgende aflevering. Eigenlijk hebben we nu nog maar de helft van dit verhaal, dus een echt oordeel over deze aflevering hangt af van hoe wat hier is opgezet in de volgende aflevering wordt afgewikkeld. Tot volgende week dus.


Onderwerpen: ,


5 Reacties

 1. Ricardo Berentsen

  Man, man, man, als die metafoor er niet zo dik op had gelegen was de ep echt tien keer beter geweest. Nu is Alpha (maar vooral Alan Tudyk) de reddende engel in de aflevering, maar toch is de aflevering niet zo goed als nr 6 in mijn ogen. Het maakt me wel énorm benieuwd naar de season finale, ik kan niet wachten.

 2. Kaj van Zoelen

  Ja, in mijn inleiding stelde ik dat het de beste aflevering was, maar toen ik verder ging schrijven en er weer over nadacht ging ik met mijn stuk toch een andere kant op.

 3. theodoor

  Whisky komt inderdaad wel voor in het Phonetic ICAO Alphabet. Nu is het nog wachten op Dolls Zulu, X-Ray, hotel, Kilo en Quebec. Overigens, Dollhous zou inderdaad interessanter worden wanneer Amy Acker een active is, aangezien ze naar mijn idee en smaak te weinig gebruikt wordt. Amy Acker is … briljastisch.

 4. shateandar

  Ik vond dit dus wel de beste aflevering tot nu toe, ik wist namelijk niet dat Alan Tudyk Alpha zou spelen, dus de verrassing was er voor mij wel.

  Is het trouwens niet de attic, ofwel ‘zolder’ in plaats van de ‘Kelder’ waar je op doelt?

 5. Kaj van Zoelen

  Erhm… ja. Ik haalde de twee even door elkaar.


Reageer op dit artikel