Meer bijrollen
De andere top 5 bijrollen

8 januari 2009 · · 2008 + Lijst

Zoals ik eerder deze week beloofd heb in mijn stuk over de beste schurkacteerprestaties in bijrollen (lees hier), presenteer ik nu de overige top 5 ‘dramatische’ bijrollen in films die in 2008 in de Nederlandse bios zijn uitgebracht.

5. Elsa Zylberstein als Léa in Il y a longtemps que je t’aime

Kristin Scott Thomas krijgt alle (verdiende) lof voor Il y a longtemps que je t’aime, maar zij is niet de enige goede actrice in de film. Elsa Zylberstein is bijna even sterk als de jongere zus van Scott Thomas die als enige haar oudere zus na 15 jaar gevangenis onvoorwaardelijk accepteert en liefheeft (de titel verwijst naar deze zusterliefde). Hun samenspel geeft de ingetogen film over schuld, vergeving en wat daartussenin zit zijn kracht, en maakt de laatste scène tot een bijzonder kunststukje.

4. Amy Ryan als Helene McReady in Gone Baby Gone en als Carol Dexter in Changeling

2008 was een uitstekend jaar voor Amy Ryan. Ze kreeg zeer terecht een Oscarnominatie voor haar rol Gone Baby Gone, waarin ze een hopeloze moeder speelde die haar dochtertje pas mist als die vermist wordt. Met het woord opvoeden is dit ‘white trash’ niet bekend. Ryan doet onder een laag goedkope make-up gerenommeerde acteurs in dezelfde film als Morgan Freeman en Ed Harris vergeten. In Changeling maakte ze van een vrij eendimensionale slachtofferrol iets bijzonders. In haar capabele handen werd een cliché hoer met gouden hart een symbool voor feminisme en vrouwenemancipatie.

3. Jérémie Renier als Claudy Moreau in Le Silence de Lorna

De muze van de Dardennes groeide op in La Promesse en werd volwassen in L’enfant. Als heroïnejunk die voor het geld met een Albanese trouwt zodat zij een Belgisch paspoort krijgt, heeft Renier het wederom niet getroffen. Of wel, want het is een stevige rol waarin de acteur gretig zijn tanden zet. Terwijl de hoofdrolspeelster alles binnen moet houden, mag hij los gaan. Toch zegt hij meer met lichaamstaal dan met woorden.

2. Tommy Lee Jones als Sheriff Ed Tom Bell in No Country For Old Men

“I always liked to hear about the oldtimers. Never missed a chance to do so.” Als Tommy Lee Jones praat, dan luister ik. Al lepelt hij het telefoonboek op met dat Texaanse accent. Als zijn prachtige pokdalige gelaat in beeld verschijnt, dan kijk ik daar met een groot plezier naar. Hij is ideaal gecast als de melancholieke, lome en oude sheriff die het wel gehad heeft met de wereld en de tijd waarin hij leeft. Hij voelt zich verlaten door god, en dat beeld Jones perfect uit.

1. Cate Blanchett als Jude Quinn (Bob Dylan) in I’m Not There

Van alle Dylans in I’m Not There lijkt Cate Blanchett het meest op de Dylan die zij speelt. Ze lijkt niet alleen op hem, ze praat als hem, lacht zoals hem en beweegt hetzelfde. Maar wat ze doet is veel meer dan slechts imitatie. Ze slaagt erin vast te leggen wat hem in die tijd zo fascinerend en verleidelijk maakte, ondanks zijn ietwat afstotende voorkomen, en laat zien hoe hij met zichzelf worstelde. Constant strijdend tegen definitie, altijd bezig met het ontwijken van de hokjes waarin men hem probeerde te stoppen. Blanchett vat deze Dylan in al zijn complexiteit.3 Reacties

  1. Thierry Verhoeven

    Ergerde het je dan niet dat Tommy Lee Jones gewoon zijn rol uit ‘The Three Burials of Melquiades Estrada’ letterlijk overdoet?

  2. Pascal van Eijndhoven

    Ik snap wat je bedoelt Thierry alleen vond ik het helemaal niet erg. Het past gewoon perfect in de film, daarnaast is dat wel een beetje zijn stijl.

  3. Kaj van Zoelen

    Nee, daar ergerde ik me niet aan omdat er veel subtiele verschillen zijn tussen de 2 rollen. Daarnaast heb ik hierboven al aangegeven dat ik zou luisteren als die man het telefoonboek zou oplezen…


Reageer op dit artikel