Ouder worden op YouTube
Vijf time-lapses op een rij

6 september 2012 · · Lijst

Noah

Met de komst van goedkope digitale camera’s is er bij de consument een interessante ontwikkeling in zwang geraakt: het maken van persoonlijke time-lapses. En dat niet zomaar heel even, maar dag in dag uit. Jaren achtereen een zelfportret. De do-it-yourself filmmakers hebben immers zeëen van tijd. Nergens is een producer te vinden die schreeuwt om direct resultaat of een uit de klauwen gelopen budget. Er is kortom een vrijbrief om in alle rust te werken aan een reusachtig project dat pas na zeer lange tijd het levenslicht zal zien.

Op YouTube verschijnt geregeld een reis door de tijd waar coryfeeën uit Hollywood slechts van durven dromen. Hieronder staan vijf typerende voorbeelden van deze ambitieuze no-budget-trend.

1. Van 0 tot 100

Vorige week postte de Amsterdamse filmmaker Jeroen Wolf een intrigerende blik op het proces van ouder worden. Gedurende een periode van anderhalf jaar legde hij een eeuw aan leeftijden op film vast. Eens te meer wordt het cliché bevestigd dat het rap bergafwaarts gaat vanaf de dertig. Maar vreemd genoeg blinkt juist de honderdjarige uit in vitaliteit. Overigens zit er een mooie BN-cameo in van Remco Campert op nummer 82.

2. De time-lapse van Lotte.

Frans Hofmeester maakte wekelijks een foto van zijn dochter Lotte. Vanaf haar geboorte tot nu, haar twaalfde levensjaar. En ook zijn zoon Vince moest aan het monsterproject van paps geloven. Wel vraag je je af waarom hij ervoor kiest om de films nu al uit te brengen. Twaalf jaar lang hield hij het voor zichzelf. Maar nu wordt de drang om het met de buitenwereld te delen plots te groot?

2. De zelfportretten van Noah K.

Noah Kalina nam vanaf januari 2000 tot juli 2006 dagelijks een foto van zichzelf. De onverschillige kop in close-up levert 2356 penetrante blikken op. De ondersteunende pianomuziek maakt het tot een dramatische tocht door zes jaar van zijn leven. Ondanks zijn vermoeide voorkomen verandert zijn hoofd vrij weinig. Niet geheel verrassend houdt hij de zelfportretten ook nu nog in stand.

4. Noah Kalina als inspiratiebron.

Het filmpje van Noah Kalina sloeg zes jaar geleden in als een bom. Al snel schoten de na-apers als paddenstoelen uit de grond. Een simpele zoekterm als ‘photo everyday’ leidt op YouTube tot een overweldigend resultaat aan timelapse-narcisten. Vaak zijn het eenvoudige copycats: een strakke close-up, met de blik op oneindig. Deze variant springt er echter uit omdat hij tenminste op originele wijze gebruik probeert te maken van het beeld. Zo trapt deze time-lapse niet in de valkuil van een uiterst saaie framing waarin maar weinig verandering is waar te nemen.

5. Baardgroei in actie.

Een wereldreis doet een hoop met je. Zeker als je te voet reist en je jezelf al die tijd niet scheert. Het resultaat mag er wezen, al was het maar omdat een waanzinnige hoeveelheid aan prachtlocaties op de achtergrond voorbijtrekt.

Hier stopt de ontwikkeling natuurlijk niet; dit zijn slechts topjes van de ijsberg. Eens zal iemands leven van begin tot eind worden vastgelegd: een potentiële Truman Show die zijn weerga niet kent.


Onderwerpen: , , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel