Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 3D (2012)
Een nutteloze toevoeging

9 februari 2012 · · Kritiek

In 1999 kwam misschien wel de meest naar uitgekeken film uit, een film waar die hard fans sinds 1983 op hebben zitten wachten en jongere mensen sinds ze op de hoogte zijn van een fenomeen dat Star Wars heet. De heropleving van de franchise kreeg gestalte met Star Wars: Episode I – The Phantom Menace. Filmliefhebbers hadden maanden van tevoren hun kaarten al binnen of stonden uren te wachten voor de filmzaal voor wat hét filmevenement zou moeten worden. Het noodlot volgde en vrijwel iedereen was verbolgen over het matige script, de nadruk op CGI en het knullige acteerwerk. Nu is de vierde Star Wars film (eerste in volgorde van het grote verhaal) te zien in 3D.

Zijn er mensen op deze aardbol die The Phantom Menace nog niet gezien hebben, vraag ik me wel eens af. Misschien een jong publiek dat nog geïntroduceerd dient te worden aan de succesvolle filmserie of lui die nooit de moeite hebben genomen zich toe te leggen aan de sage. De echte leek moet weten dat The Phantom Menace de eerste van drie prequels is op de originele Star Wars trilogie. Anakin Skywalker – Darth Vader in de originele films – is hier nog een klein kind en wordt ontdekt door Qui-Gon Jinn en een jonge Obi-Wan Kenobi. Anakin wordt door Qui-Gon gezien als degene die balans moet geven aan het universum. Ondertussen bekokstooft de duistere lord Sidious als senator Palpatine een plan om baas van de wereld te worden en the dark side of the force tot gemeengoed te maken.

Ik moet meteen toegeven dat ik tot die minderheid behoor die The Phantom Menace nog kon waarderen voor wat het als op zich zelf staande film was. Natuurlijk is de CGI tamelijk rampzalig voor de fantasie, is de introductie van zogeheten medichlorians als graadmeter voor Jedikracht stupide en is Jar Jar Binks een dramatisch personage. Toch kent de film aardig wat actie, is de pod race behoorlijk goed gedaan zij het dat deze scène wat lang doorgaat en is het gevecht met Darth Maul tegen het eind erg sterk. Helaas is de aanwezigheid van Darth Maul minimaal en zijn de dialogen tussen de actie door van een matig niveau.

En dan het nieuwe aspect: 3D. George Lucas is voor vriend en vijand inmiddels van held uitgegroeid tot parasiet van het filmuniversum. De ooit zo ideologische tegenstander van herbewerkingen van films – hij schreef hier zelfs een open brief over – heeft door de jaren heen de originele trilogie tot vervelens toe veranderd en zelfs grote fans als mezelf de gordijnen ingejaagd. De vervelende reputatie van geldwolf krijgt met de 3D serie – alle zes de films zullen in dit format te zien zijn de komende jaren – een nieuwe en nare twist. Het meest vervelende aspect van het 3D gebruik is dat dit niet gemaakt is als een 3D film waardoor veel achtergronden zo wazig zijn dat het net lijkt of je naar zo’n ouderwets intermezzo uit een jaren ’90 computerspel zit te gluren. Ik kreeg niet het idee dat Lucas extra scènes heeft toegevoegd al had ik hier en daar wel het gevoel dat hij extra wezens in de voorgrond heeft geplaatst voor de verplichte diepte-effecten.

Al met al is The Phantom Menace zonde van je geld als je de film al gezien hebt of je moet zo’n gigantische fan of completist zijn dat je persé deze nieuwe versie wil aanschouwen. Maar voor ieder ander heeft het geen enkele extra waarde. Het is feitelijk net zo onzinnig om bijvoorbeeld een klassieke zwart-wit film als Casablanca opnieuw in de bioscoop uit te brengen maar dan in kleur. Het slaat gewoon nergens op.


Onderwerpen: ,


8 Reacties

 1. Hendrik

  3D wordt weer gewoon gebruikt als melkkoe dus. Je zult waarschijnlijk binnenkort een soort gelijke review kunnen schrijven over Titanic, Finding Nemo etc.

 2. Erik

  Nutteloze toevoeging of niet, deze gaan we gewoon even uitchecken. Toegegeven: als het niet gratis zou zijn, had ik er geen geld aan uitgegeven. Was destijds de eerste Star Wars film die ik zag (*schaam*) en ik vond ‘m niet eens zo heel verkeerd. Fijne quotes, een mooie Natalie Portman en Jar Jar Binks ftw. :-P

 3. Springrose

  Ik ga deze dus NIET zien. Net als Erwan ben ik fan van de originele trilogie. Wij waren destijds in 1999 één van de laatste landen waar Phantom menace uitgebracht moest worden dus ik keek er erg naar uit om ‘m te zien. Ik had maar liefst 60 gulden neergeteld voor de kaartjes. Op een paar stukken na zoals de podrace en het eindgevecht kan ik je vertellen dat het één van mijn meest teleurstellende filmervaringen uit mijn leven was. :-(

 4. Kaj van Zoelen

  60 gulden?

 5. Bram Ruiter

  Toen ik Episode I voor het eerst zag vond ik hem ook niet heel verkeerd. Maar ja, ik was tien. Ik had een Jar Jar Binks sticky-tung, had stickers, schriften en speelde de videogame haast non-stop. Darth Maul kwam voor in mijn nachtmerries en Qui-Gon was mijn favoriete Jedi. Echter, de herkijk die ik jaren later deed liet niets over van de film. Hij is nog niet zo nutteloos vervelend als Episode II, maar hij komt er vervelend dicht in de buurt.

 6. Springrose

  Ja Kaj 60 gulden (de kaarten waren voor mijzelf en mijn broers) . Ik had weliswaar 2 weken na de release gewacht omdat ik dacht daarmee de drukte te ontlopen maar dat bleek niet het geval te zijn. Enkel luidruchtige mensen en een enkele ettertjes voor ons die maar niet stil konden zijn.

  Ik had na die ervaringen geen zin meer in Star wars. AOTC en ROTS heb ik nooit in de bios gezien. Gelukkig bleek ook achteraf dat die ook al niet de moeite waard te zijn. Dus money saved!!:-)

 7. Kaj van Zoelen

  Oh, ik dacht 60 gulden voor één kaartje…

 8. Erik B

  Ik heb The Phantom Menace 2 keer in de Bios gezien… Ik had wel door dat het veel anders was dan de orginele 3, maar het probleem was dat ik m zo graag leuk wilde vinden… Bah! Ik zal m ook zeker niet weer bezoeken in de bios en al helemaal niet met zo’n suffe nep toevoeging als 3d… ik heb al genoeg geld in Star Wars gestoken, maar dit is het echt niet meer waard.

  Wil je de film helemaal haten, kijk dan naar Plinkets review van episode 1:


Reageer op dit artikel