Coeur fidèle (1923)
Epsteins vernieuwende melodrama

Coeur fidèle

Coeur fidèle is niet voor niets na Abel Gances Napoléon (1927) de beroemdste film van de Franse impressionistische cinema geworden, en dus een prima film om onze week daarover mee af te sluiten. Henri Langlois noemde in de Cahiers du cinéma in 1953 “net 3D”, en daar zit best wat in. Vooral de dramatische close-ups van gezichten spatten van het scherm af en toe, meer dan de meeste 3D-films eigenlijk, en de door Langlois geroemde kermisscène (mensen zouden destijds in de bioscoop misselijk en duizelig zijn geworden) is een visueel wervelend huzarenstukje. De beleving van de draaimolen wordt prachtig filmisch overgebracht door de draaiende camera en snelle montage.

Het is ook vooral de emotionele beleving van Marie die zo duidelijk gemaakt; zij wordt door de criminele Kleine Paul gedwongen met hem in dat ding te zitten, terwijl haar werkelijke geliefde naarstig naar haar op zoek is. Wat ook het verhaal in een notendop samenvat. Net als in het door Fedor van de week besproken La roue gebruikt Epstein een simpel melodrama om zijn innovatieve technieken om emoties weer te geven te verkennen, met als verschil dat het hier mede dankzij de pure focus en de lengte (nog geen anderhalf uur) ook dramatisch van begin tot eind erg goed werkt.

Erwan vergeleek eerder deze week de actrice in La Souriante Madame Beudet met Renée Falconetti, en zoiets kan je ook zeggen van Gina Manès op wiens gezicht in de vele close-ups het volledige verhaal vaak valt af te lezen. Daarnaast wordt haar innerlijk ook weergegeven door superimpositie met beelden van de zee (woest als ze ontvoerd wordt, rustig als ze bij haar geliefde is) en shots gefilmd door vervormde spiegels. De symboliek is gedateerd maar toch ook fris dankzij Epsteins technische visuele hoogstandjes die negentig jaar na dato nog altijd modern aanvoelen.

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle

Coeur fidèle


Onderwerpen: , , ,


1 Reactie

  1. Rik Niks

    Die gaat op de kijklijst!


Reageer op dit artikel