Edvard Munch (Watkins, 1974)
Schilderen op het witte doek (5/7): Noorse schreeuw van pijn

Edvard Munch

Edvard Munch was een Noorse schilder die vooral bekend is van zijn schilderij De Schreeuw uit 1893. Edvard Munch is een drie en een half uur durend docudrama over Munch van de Britse regisseur Peter Watkins, dat eerst in drie delen op de Noorse televisie te zien was en later ingekort in de bioscoop verscheen. De film suggereert dat het leven en de kunst van de Noor bepaald werden door twee traumatische ervaringen uit zijn nare jeugd, een ziekte die hem bijna het leven kostte en het zien sterven van zijn zieke zus.

De voortdurende herhaling van beelden van deze twee momenten wordt na verloop van tijd flink vermoeiend. Maar andere stilistische keuzes pakken wel goed uit. Het direct in de camera praten en kijken van de acteurs is vandaag de dag allang niet bijzonder meer, maar roept desondanks in de context van de schilderkunst het gevoel op dat je naar bewegende schilderijen zit te kijken, en is daardoor in deze film nog steeds een interessant stijlmiddel. De groezelige cinematografie komt vaak schilderachtig over, maar dan wel in de depressieve schilderstijl van Munch. Wiens leven een aaneenschakeling van droefheid en naarheid lijkt te zijn, waardoor een boeiend portret van de creatie van kunst uit melancholie ontstaat. Edvard Munch is daardoor toch de moeite waard, ondanks de erg droge en zeer lange zit.

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch


Onderwerpen: , ,


3 Reacties

  1. Rik Niks

    Nieuwsgierigheid gewekt. Benieuwd hoe de filmstijl aansluit op Munch’ schilderijen. Op basis van je stills lijkt dat aardig gelukt. Een paar jaar geleden was er in Rotterdam een overzichtstentoonstelling, waarvan me vooral de gloomy sfeer en het raffelige van de werken bij is gebleven. Zo liet hij zijn schilderijen in weer en wind buiten staan om een verweerd effect te krijgen. De grofkorrelige, difuse beelden hierboven lijken een filmische variant daarop.

  2. Verhoeven

    Uhh, wat is dat op de vijfde screenshot van boven?

  3. Kaj van Zoelen

    Een kwast die in een kwakje verf wordt gedoopt.


Reageer op dit artikel