Mandela: Long Walk to Freedom (2013)
De strijd voor gelijkheid vertaald naar film

18 december 2013 · · Kritiek

Anderhalve week geleden overleed Nelson Mandela, een man die volgens velen de meest belangrijke persoon van zijn generatie was en voor talloos veel mensen een inspiratie is gebleken. Na alle grote nieuwsevenementen en terugblikken wil het toeval dat een biopic over Madiba in de bioscoop verschijnt. Mandela: Long Walk to Freedom vertelt over de decennia lange strijd die Mandela voerde tegen apartheid in Zuid-Afrika. Is het de definitieve film over de advocaat/activist/politicus of niet meer dan een historische voetnoot?

Mandela wordt in de film vertolkt door Idris Elba en ondanks dat aardig wat filmliefhebbers bekend zullen zijn met de acteur (onder meer Prometheus, Pacific Rim en de doorbraak jaren geleden met de TV-serie The Wire) is Elba niet de grote naam die je bij een dergelijke film zou verwachten. De geruchten gingen in het verleden over Will Smith en uiteraard speelde Morgan Freeman al eens Mandela in Clint Eastwoods Invictus. Elba speelt de zware rol echter met verve, niet alleen weet hij zeer overtuigend zowel de jongere advocaat Mandela te spelen als ook de oudere ex-gevangene die Presidentschap nastreeft. Sterker nog, sluit je ogen en je zou niet denken dat Mandela in de film wordt vertolkt door een acteur, zo overtuigend is de intonatie van Elba.

Mandela: Long Walk to Freedom is natuurlijk veel meer dan enkel een fantastische acteerprestatie. Let wel dat de film echt het verhaal van Mandela vertelt, niet zozeer dat van Zuid-Afrika al passeert de gewelddadige geschiedenis wel degelijk de revue. Maar echt diep in de verschillende conflicten duikt de film niet, de keuze is overduidelijk gemaakt het verhaal van Madiba weer te geven en wel vanuit zijn oogpunt. Weinig verrassend speelt daarom een belangrijk en groot deel van de film zich af op Robben-eiland waar Mandela jarenlang opgesloten zat doch altijd volhardend en hopend op betere tijden voor hemzelf, zijn familie en zijn geliefde land. De makers zijn er tevens erg aan gelegen Mandela neer te zetten als bruggenbouwer, iemand die Zuid-Afrika leefbaar wil maken voor alle Zuid-Afrikanen wat leidt tot grote argwaan bij de blanke overheersers. Het is met dat in het achterhoofd jammer dat de film stopt op het moment dat Mandela President wordt, er wordt met geen woord gerept over bijvoorbeeld de interessante periode waarin de waarheidscommissie zijn werk deed.

Mandela: Long Walk to Freedom is ondanks dat het een zeer degelijke biopic betreft toch ook een vrij veilige film. Controversieel is de film allerminst en echt gruwelijk (wat het toch in de gevangenis en tijdens bloederige rellen echt geweest moet zijn) wordt het ook niet. Enkele brute historische momenten worden kortstondig afgedaan om maar weer zo snel mogelijk terug te keren naar het verhaal van Mandela. De man zelf komt er weinig verrassend zeer goed vanaf, ondanks dat in enkele scènes (zeker in het begin) wel duidelijk wordt dat de man een rokkenjager is en niet altijd even goed voor zijn familie zorgt. De soms wat explosieve relatie met Winnie (een sterke rol van Naomie Harris) is zeker een kernpunt tijdens de film, maar ook nu blijft het tamelijk oppervlakkig.

In een periode waarin de filmwereld zich flink bezig houdt met raciale misstanden is Mandela: Long Walk to Freedom een zeer welkome maar niet al te confronterende titel. Zeker met intense producties als Fruitvale Station en 12 Years a Slave in het vooruitschiet is Mandela: Long Walk to Freedom erg gelikt en gevoelig voor het aankomende prijzenseizoen. Je mag er van uitgaan dat Elba wel kan rekenen op een Oscarnominatie en de film zelf, Naomie Harris en regisseur Justin Chadwick wiens regie zeer strak en degelijk is kunnen op veel aandacht rekenen. Mandela: Long Walk to Freedom en vooral het verhaal ervan is er ook niet de film naar om de kijker met ware horror te beproeven. Het is bovenal een hoopvolle film, eentje die niet voor niets vrijheid in de titel heeft. En gezien Nelson Mandela’s eindeloos belangrijke strijd en erfenis is dit ook niet meer dan gepast. Het mag dan wel een zeer gelikte chronologie zijn, het wonderbaarlijke verhaal wordt er niet minder indrukwekkend op en ondanks dat je misschien niet al teveel zult leren is Mandela: Long Walk to Freedom een fraaie film en sinds enkele dagen pardoes een dito eerbetoon geworden.
★★★★☆


Onderwerpen: , , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel