The Heat (2013)
De buddy-cop film in vrouwelijke vorm

31 juli 2013 · · Kritiek

Het buddy-cop filmgenre kende zijn meest bekende periode in de jaren 80 met titels als 48 Hrs., Beverly Hills Cop en uiteraard Lethal Weapon. In dit soort films moesten twee agenten – met vaak totaal verschillende achtergronden en karakters – het opnemen tegen drugskartels, moordenaars en ander tuig. Interessante variaties op de vorm waren er met onder meer Turner & Hooch en Red Heat. Helaas zijn vrouwen in de meeste buddy-cop films niet meer dan een liefdesafleiding voor een van de agenten, veel meer dan dat hoef je niet van actrices te verwachten. The Heat pakt het heel anders aan, nu zijn het voor de verandering eens twee vrouwen die het tegen het geteisem opnemen.

In The Heat zijn het Sandra Bullock en Melissa McCarthy die de hoofdrollen voor zich opeisen. Bullock speelt de wat arrogante FBI-agente Ashburn die op een zaak in Boston wordt gezet aldaar een drugsbaron op te sporen. McCarthy is de no-nonsense politie-inspecteur Mullins die in Boston op vaak grove wijze achter criminelen aangaat en op vrijwel iedere straathoek een oude minnaar tegen het lijf loopt. Zodra de twee aan elkaar gekoppeld worden botsen de personages uiteraard regelmatig met elkaar doch zijn ze vastbesloten de zaak op te lossen, zeker wanneer blijkt dat een broer van Mullins bij de affaire betrokken blijkt.

The Heat kent alle bekende kenmerken van het subgenre en is in dat opzicht geen enkele verrassing. Mullins speelt zo je wilt in dit verhaal de Axel Foley rol, een vrouw die met improvisaties en grof gebekte monologen zich uit situaties werkt en vervolgens meteen in een nieuwe terecht komt. Gelukkig is deze rol McCarthy op het lijf geschreven. Ze had al in Bridesmaids aangetoond fantastisch ongemakkelijk uit de hoek te kunnen komen en ze verhoogd dat niveau nog een toontje in The Heat. Het is pijnlijk en genadeloos, maar ongelooflijk hilarisch. Door deze wervelwind verbleekt de rol van Bullock een beetje, maar curieus genoeg is dat wel vaak het recept voor een goede Bullock-vertolking. En Bullock is erg goed en mag dan wel de grote filmster zijn, het is toch echt de grote Melissa McCarthy-show.

Het niveau van de grappen zelf is zoals eigenlijk altijd in de buddy-cop film niet van het allerhoogste niveau, maar eens in de zoveel tijd is het niet erg bij een film je verstand op nul te zetten. Gelukkig is dat qua plot ook geen probleem, want het verhaal slaat eigenlijk nergens op en is in feite niets meer dan een katalysator voor Bullock en vooral McCarthy om gebruik van te maken. De helft van de tijd heb je totaal niet door waarom de twee zijn waar ze zijn en wat ze er eigenlijk moeten doen, maar geen seconde erger je je hier aan. En als de plot de centrale personages niet kan helpen, zijn er pardoes leuke acteurs die een komisch duit in het zakje doen. Denk bijvoorbeeld aan gastrollen voor Tony Hale (Buster uit Arrested Development) en Tom Wilson (Biff uit Back to the Future). Verveling is niet aan de orde.

The Heat is een verrassend geslaagde komedie die waarschijnlijk in andere handen had uitgelopen op een fiasco. Regisseur Paul Feig weet waar hij mee bezig is en wanneer hij McCarthy haar gang moet laten gaan. Het toont aan dat een buddy-cop film echt goed en uitermate grappig kan zijn als alles klopt en dat het belangrijkste element een sterke wisselwerking is tussen de twee agenten. En laat dat in The Heat net het geval zijn.

★★★★☆


Onderwerpen: , , , , , ,


1 Reactie

  1. Verhoeven

    Na aanleiding van je positieve recensie de film een kans gegeven maar op een paar grappen na heb ik me stierlijk zitten vervelen. Hoewel de film een hoge grapdichtheid heeft zijn het helaas steeds herhalingen op dezelfde grap net zo lang tot er één raak is. Voorbeeld. De scene op het politiekantoor waar het personage dat Melissa McCarthy speelt het constant heeft over de ballen van haar leidinggevende. Uiteindelijk kon ik er wel om lachen maar toen had ze hem al vijf minuten lang vernederd … Over het rampzalige plot zal ik wel niets zeggen.

    Wellicht niet mijn humor en / of die hele actrice Melissa McCarthy ligt me gewoon niet.


Reageer op dit artikel