7 Ondergewaardeerde Actiefilms
Unieke actie en aardige variaties

2 augustus 2014 · · Actie! + Kritiek + Lijst


5. Legend Of The Sacred Stone (2000)

Legend Of The Sacred Stone

Legend Of The Sacred Stone, oftewel Sheng Shi Chuan Shuo (Huang, 2000) is een spin-off van Pili één van de meest populaire televisieseries van Taiwan, die al sinds 1985 loopt. De film is hier in het westen helaas zo goed als onbekend. Wie de film wil zien is eigenlijk aangewezen op een Japanse import dvd met een ingekorte versie of op niet ondertitelde, opgeknipte versies die op Youtube rondwaren. Legend Of The Sacred Stone speelt zich af zo’n 400 jaar geleden en vertelt een wat moeilijk te volgen verhaal dat simpel gezegd gaat over een aantal strijders die moet voorkomen dat de magische “sacred stone” in handen komt van kwade machten.

De film is het beste te omschrijven als een Chinese Wuxia-film: kungfu, wire fu zwaardvechten, en zelfs magie, vuurballen en energiestralen, het komt allemaal voorbij in een paar lange explosieve actiescènes. Wat Legend Of The Sacred Stone uniek en ronduit bizar maakt, gemaakt is met poppenanimatie, aangevuld met computereffecten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Thunderbirds (1965-1966) zit er geen beweging in de gezichten van de poppen, maar wat men voor complexe lichaamsbewegingen en actiescènes op het scherm weet te toveren is ronduit briljant. Verdere uitleg heeft geen zin; het lijkt me beter om beelden voor zich te laten spreken:

Bladzijdes: 1 2 3 4 5 6 7


Onderwerpen: , , , , , ,


3 Reacties

 1. beavis

  Daar zitten een paar interessante titels tussen die ik nog niet kende of waar ik in principe geen interessante film achter had gezocht!

  Mijn eigen nominatie is Salute of the Jugger (1989). Een enkele regie credit voor David Peoples, die bekend is als de schrijver van Blade Runner en Twelve Monkeys. Het is een variant op zowel de post-apocalyptische film als een sport film en weet het beste van beide genres te combineren. Volgens mij valt de score op Imdb nog enigszins mee, maar de film was zelfs toen die uitkwam (direct op video als ik me niet vergis) al onderbelicht, terwijl het wat mij betreft juist met kop en schouders boven de competitie uitstak.

 2. arjen

  Dank je, Beavis. Van Salute Of The Jugger had ik dan weer niet gehoord, die moet ik maar eens bekijken dan. De post-apocalyptische/ dystopische sportfilm zal wel een subgenre van rond de jaren tachtig zijn met films als Rollerball (1975), Future Sport en min of meer The Running Man. Ik ben ook wel eens een pulpfilm tegengekomen van Uit ongeveer dezelfde tijd, waarin een man het in een buitenaardse arena moest opnemen tegen telkens een andere alien.

 3. Kaj van Zoelen

  Leuk om te lezen dit, vooral natuurlijk over Resident Evil: Afterlife. :) En La Citadelle Assiégée en Legend of the Sacred Stone moet ik maar eens opsporen.


Reageer op dit artikel