The Secret Adventures of Tom Thumb (1993)

14 maart 2014 · · Was Getekend

Tom Thumb

The Secret Adventures of Tom Thumb (1993) duurt amper 60 minuten, maar vertelt daar in een episch verhaal. Tom Thumb wordt op moeizame manier geboren en blijkt amper zo groot te zijn als een duim. Hij wordt door gemaskerde mannen weggerukt bij zijn ouders, en onderdeel van experimenten in een sinister laboratorium. Wanneer hij ontsnapt uit het lab, komt hij terecht bij andere mensen van zijn postuur. Deze clan blijkt echter de oorlog aan te binden met “de reuzen”, onder welke Tom Thumb’s vader. Deze is op zoek naar zijn zoon, nadat zijn vrouw geëxecuteerd werd. Uiteraard mond de plot uit in een epische finale, maar binnen dit grootse verhaal vind regisseur Dave Borthwick prachtige kleine momenten.

The Secret Adventures of Tom Thumb maakt gebruik van een combinatie van animatiestijlen. De hoofdmoot is stop-motion, en wordt gebruikt voor de animatie van de kleine mensen en de vele viezige insecten die de wereld bevolken. Ook de experimenten in het lab zijn gemaakt door middel van stop-motion. De vader en moeder van Tom Thumb, en alle andere mensen van normale lengte worden gespeeld door acteurs. Deze worden echter geschoten door middel van pixelation: het beeldje voor beeldje schieten van de bewegingen van de acteurs, in plaats van een doorlopende take. Zo ontstaat er een schokkerige manier van bewegen, die naadloos aansluit op de stopmotion. Ook wordt er gebruik gemaakt van Light Animation, waarbij bewegende lichten worden gefotografeerd met extreem lange sluitertijd, waardoor er tekeningen gemaakt kunnen worden met licht.

Al deze technieken zorgen voor een nogal naargeestige animatie, waarbij groezelig vormgegeven personages zich bewegen in een wereld van modder en grijstinten. De vele vliegen en kakkerlakken die op de achtergrond bewegen, en de vele onbestemde vlekken op de kleding van de personages zorgen voor een viezige sfeer. Deze algehele ranzigheid zorgen, samen met het grafische geweld en de absurd vormgegeven personages, voor het filmische equivalent van een nachtmerrie. Tom Thumb blijkt in deze hopeloze Kafkaëske hellevaart het enige baken van hoop, en de enige die weigert de freaks en monsters te veroordelen. Zijn vriendschap met een draakachtig skelet loopt op een tragische manier af, wanneer de rest van de wereld de draak wel veroordeeld.

Dat Tom Thumb een soortement van heilige is blijkt wel uit de laatste briljante shots, waarbij religieuze symboliek gecombineerd wordt met ranzigheid. In plaats van blasfemisch te worden blijkt de film een pleidooi voor de schoonheid van lelijkheid. De poëzie van uitwerpselen als het ware. Door de tastbaarheid van het animatie-materiaal (modder, hout, klei, textiel) te benadrukken ontstaat er een zintuiglijke film, die in zijn afstotelijke uiterlijk prachtig is. Regisseur Dave Borthwick had na dit prachtige debuut helaas een nare studio-ervaring met het uiteindelijk ernstig mislukte The Magic Roundabout (2005), en overleed in 2012. De belofte die hij neerzette in The Secret Adventures of Tom Thumb werd helaas niet waargemaakt.


Onderwerpen: , , , , ,


3 Reacties

  1. Kaj van Zoelen

    Goh, da’s toch wat anders dan de Kleinduimpje die ik als kind kende.

  2. Theodoor Steen

    Daarom zijn het ook de secret adventures…

  3. Erik

    Toppertje, inderdaad. Was vorig jaar te zien op het HAFF. Erg van genoten.


Reageer op dit artikel