De Force connectie
Herinneringen aan Star Wars

Star Wars

De connectie van Theodoor Steen:

Ik groeide op in een gereformeerd gezin, waar het televisiediëet bestond uit EO-programma’s, met een sporadisch uitstapje richting de AVRO, KRO of NCRV. Veel onschuldig vermaak, steevast verankerd in de realiteit of de Bijbel. De fantastische elementen in mijn referentiekader waren voornamelijk Disney-films (op videoband) en Bijbelverhalen. We speelden de Ark van Noach na, of The Lion King, maar grote Hollywood-blockbusters zaten niet in mijn vocabulaire. Tot ik op een gegeven moment bij een schoolvriendje kwam die een plastic lightsaber had. Nadat hij tot zijn schrik hoorde dat ik, negen jaren jong, nog nooit een Star Wars-film had gezien bestond de rest van die middag uit het bekijken van Return of the Jedi op VHS.

Star Wars opende voor mij een wereld van films die niet in de eerste plaats op een kinderlijk danwel christelijk publiek gericht waren. Het was mijn eerste echte kennismaking met Hollywood, al snel gevolgd door Jurassic Park (1993), Die Hard en James Bond. Star Wars was voor mij de introductie tot geavanceerde special efects, fantasy, robots, ruimtegevechten, ruimtevoertuigen en bizarre creaturen. Mijn interesse voor monsters, Hollywood en het absurde in het algemeen is allemaal vast te pinnen in de middag waar mijn Bijbelse referentiekader werd verrijkt met ‘Space Jesus’ Luke Skywalker en zijn vrienden.

Star Wars

De connectie van Fedor Ligthart:

Star Wars is voor velen jeugdsentiment van de hoogste plank, maar heeft op mij nooit dezelfde impact gehad. Ik ben er weliswaar van jongs af aan mee in aanraking gekomen – deel IV heb ik destijds in zijn geheel gezien, van de twee vervolgen slechts flarden – maar het was niet Harrison Ford als Han Solo, maar als Indiana Jones in The Temple of Doom (1984) die destijds op mij de grootste indruk achterliet. Dat was pas duister en geheimzinnig! De tweede trilogie zag ik in de bioscoop, maar het was vooral de pod race-game van deel I die me uren verslaafd heeft gehouden. In die zin was het meer de wereld van Star Wars die mijn fantasie prikkelde, dan dat het verhaal met zijn personages me zijn bijgebleven. Jedi’s, Ewoks, premiejagers en prinsessen: het kan me eerlijk gezegd gestolen worden. Van de nieuwste trilogie heb ik daarom, mede door de hype, geen hoge verwachting, hoewel een goed geproduceerde blockbuster doorgaans wel een gezellige avond uit met vrienden belooft.

Star Wars

De connectie van Erwan Ticheler:

Het voordeel van opgroeien met door film (en specifiek sci-fi) geobsedeerde ouders is dat ik op perfecte en jonge leeftijd Explorers (1985) zag en Star Wars. De trilogie loopt samen met Indiana Jones en James Bond als een rode draad door mijn leven en het is een bijna jaarlijks terugkerend tafereel om de originele (en ik bedoel dus niet de special edition) trilogie te herkijken. Het zijn films die ik bijna kan dromen en echt uniek ben ik niet: als kind en tiener was Return of the Jedi mijn absolute favoriet, nu zweer ik bij The Empire Strikes Back; niet alleen de beste film uit de reeks maar simpelweg een van de beste films aller tijden.

Is het filmkunst? Daarover valt te twisten, maar net als Indy en 007 is de Star Wars trilogie (de prequels laat ik achterwege, ondanks dat ik ze niet zo rampzalig vind als anderen) voor mij het beste voorbeeld van puur escapisme en filmvermaak. Pas op latere leeftijd ontdekte ik films die diepere lagen kenden en meer het stempel ‘kunst’ verdienen. En toch is Star Wars in de loop der jaren overeind gebleven als kippenvel bezorgende cinema. Al was het maar om de niet zo voor de hand liggende details die voor mij zo belangrijk zijn: Peter Cushing als Moff Tarkin, het belerende vingertje van Darth Vader (“You are part of the rebel alliance and a traitor, take her away!”), de hele korte scène in Empire dat we netjes op een rij zeer wonderlijke premiejagers zien en daarna nooit meer en het plezier dat ik heb gehad aan het spelen met de poppetjes, het beluisteren van de waanzinnige soundtracks van John Williams en de uren van vermoeiend enthousiasme met videogames uit de jaren negentig. Star Wars is en blijft voor mij heel speciaal.

Bladzijdes: 1 2


Onderwerpen: , , , , ,


Reageer op dit artikel