Draxx. Them. Sklounst.
Komt de grappigste sketch van het jaar uit seizoen 5 van Key and Peele?

15 september 2015 · · Televisie

Key & Peele

“Draxx. Them Sklounst.” Het slaat nergens op, maar is toch geniaal. Of is het juist zo leuk, omdat het nonsens is? De drie woorden zijn afkomstig uit de sketch ‘Prepared for Terries’ uit de het vijfde seizoen van Key and Peele (2012-2015), de afgelopen jaren één van de sterkste sketchkomedieseries. In vier jaar produceerde het duo Keegan-Michael Key en Jordan Peele vijf seizoenen aan grappige sketches. Deze zomer werden helaas de laatste afleveringen uitgezonden door Comedy Central. Gelukkig hielden Key en Peele tot het einde het niveau hoog, waar ‘Prepared for Terries’ het beste voorbeeld van is.

Waarom juist deze sketch? Key and Peele levert regelmatig intelligent en actueel sociaal commentaar op onder meer gender- en rassenkwesties. Net zoals bijvoorbeeld Amy Schumer dat inzichtelijk doet met haar sketchserie Inside Amy Schumer (2013-). Niets van dat alles in ‘Prepared for Terries’. Dit is pure onzin, en misschien wel juist daardoor zo vaak herkijkbaar. Het begint al met de bizarre kapsels en het maffe gezichtshaar: Peele met een afro in de vorm van een petje en Key met twee verschillende soorten doolhoven, eentje op zijn voorhoofd en eentje op zijn wangen.

Met die haardossen spreekt het duo in een vliegtuig een verbaasde medepassagier aan, met de vraag of hij hun gaat helpen om eventuele terroristen aan boord te bevechten. Maar het is de manier waarop die deze sketch zo geweldig maakt: met een zelfverzonnen soort slang vol niet bestaande woorden, of met een aparte uitspraak van bekende woorden. “Draxx them sklounst” (wat je volgens hen met terroristen, oftewel “terries”, moet doen) is daarvan het hoogtepunt. Maar ook zinsneden als “We gon’ definitely drive some hypotheticals on that terrie’s clavicle” of “fireboard those motherjammers” zijn niet te versmaden. Welke van die drie is de juiste keuze als “dem terries tryin’ to get froggy”? Kijk de sketch tot het einde voor het antwoord.

Mooi is ook hoe de medepassagier steeds angstiger wordt door het gesprek, terwijl hij wel regelmatig om verduidelijking blijft vragen van het vage taaltje dat ze spreken – waarbij “Draxx them sklounst” nota bene ter verduidelijking van “Draxx them up” dient! Totdat dit zijn logische, hilarische conclusie bereikt en hij in paniek raakt door hun agressiviteit. Het is jammer dat het vijfde seizoen van Key and Peele tevens het laatste is, omdat het duo zich meer op andere projecten wil richten (zoals films). Maar gelukkig zijn veel van hun prachtige sketches door Comedy Central op Youtube gezet, en die blijven leuk om opnieuw te kijken. Zeker een nu al bijna tijdloze sketch als ‘Prepared for Terries’, kijk zelf maar:


Onderwerpen: , ,


Reageer op dit artikel