Indonesische vrouwen, komieken en eten
Amsterdam Indonesian Film Week (1): Comic 8 en Siti

Indonesian Film Week

Aanstaande woensdagavond begint de allereerste editie van de Indonesian Film Week te Amsterdam, in Lab 111. Dit festival presenteert van woensdag tot zondag vijf nieuwe Indonesische films, inclusief komedies, een historische drama en eigentijdse arthouse. Openingsfilm Filosofi Kopi (2015) is al uitverkocht, wat aangeeft dat het tijd werd voor meer aandacht voor Indonesische cinema in Nederland – niet in de laatste plaats vanwege de geschiedenis tussen onze landen, waarvan een deel naar voren komt in Soekarno (2013). De Indonesian Film Week wordt mede georganiseerd door CinemAsia, wat naast een goede filmselectie betekent dat er weer lekker en gepast eten (in dit geval natuurlijk Indonesisch) zal geserveerd worden in de bios, dat zowel los als samen met de kaartjes voor de films te bestellen is.

Comic 8 (2014)

Comic 8

Comic 8 heeft een zeer toepasselijke titel. Het is een komedie met een stripachtige stijl (met veel slow motion en zogenaamde Dutch angles) en de hoofdrollen worden vertolkt door acht Indonesisch komieken. Vorig jaar was het in Indonesië een commerciële hit, en het is niet moeilijk te zien waarom. Vanaf de openingsscène met een pizzabezorger die zich een weg naar een stel gijzelaars in een bank danst, is de vrolijke toon gezet. De acht komieken zijn onderverdeeld in drie groepjes kleine criminelen, die allemaal tegelijk dezelfde bank proberen te overvallen. Dat werkt natuurlijk niet, en al snel verandert de overval in een gijzeling.

Misschien wel de grappigste scène in de film is die waarin de criminelen hun eisen stellen, waaronder de bizarre eis dat de hoofdstad naar het eiland Papua wordt verplaatst. De absurditeit hiervan is een hint naar latere twists in het verhaal rondom een gesticht, de één nog maffer dan de ander. De vele schietscènes tussen de criminelen onderling en tussen hen en de politie maken als actie weinig indruk en zijn daardoor wat eentonig, maar verder is Comic 8 een zeer leuke komedie.

★★★½☆

Siti (2014)

Siti

Een heel ander soort film is Siti, één van de pure arthouse films op het festival, beiden over vrouwen in het moderne Indonesië – de tweede is slotfilm In the Absense of the Sun (2014). Het lome tempo, de mooie, strakke zwart-wit beelden, de 4:3 beeldverhouding en het verhaal over een jonge vrouw die wordt verscheurd door haar wensen en plichtsgevoelens, maken dat Siti meer opheeft met Ida (2013) dan met Comic 8. Siti was ooit gelukkig getrouwd met haar man, een visser, maar sinds een ongeluk op zee ligt hij onbeweeglijk op bed. Overdag verkoopt ze crackers op strand en ‘s nachts moet ze werken in een karaokebar om zijn schulden af te betalen. Daarnaast moet ze ook voor haar lastige zoontje zorgen, en heeft een affaire met een knappe, besnorde politieman die met haar wil trouwen.

Siti moet kiezen tussen het moeilijke, zware leven met man en zoon en de belofte van een leven met de snor. Dit dilemma wordt aardig gevisualiseerd door telkens terugkerende montages inclusief herinneringen aan Siti’s vroegere, gelukkige leven, terwijl de hopeloosheid van haar situatie wordt benadrukt door het zwart-witte kleurenpalet en het nauwe beeldkader. Maar het beste komt dit alles nog naar voren in het gezicht en de expressieve ogen van hoofdrolspeelster en debutante Sekar Sari in, en dan met name een scène waarin de politieman haar kust, eerst op de wang en dan op de mond. Al haar twijfel en interne strijd tussen verlangen en plichtsgevoel is prachtig in één oogopslag van haar gezicht te lezen.

★★★★☆


Onderwerpen: , , , , , ,


Reageer op dit artikel