Lichaam versus geest in Leiden
LIFF 2: Zoom & Results

6 november 2015 · · Filmfestival + Kritiek + LIFF 2015

Allison Pill

Velen van ons worstelen tegenwoordig met ons lichaam. Vanuit verschillende bronnen krijgen we ideaalbeelden voorgeschoteld waaraan we ons bewust en onbewust spiegelen. Wat vaak tot veel onzekerheid leidt, door het niet voldoen aan dat ideaalbeeld. Ondertussen vertellen allerlei fitnessgoeroes hoe we door het volgen van hun methode aan het gewenste lichaam kunnen komen. Maar is dat dan alles? Ben je er wel, met dat ‘perfecte lichaam’? Op het Leiden Internationaal Film Festival (LIFF) kwam dit alles voorbij in zowel het fantasierijke Zoom en als het grappige Results.

Zoom (2015)

Zoom

Emma’s (Allison Pill) schrijft een strip over Edward, een jonge, succesvolle regisseur (Gael Garcia Bernal). Hij werkt voor het eerst in Hollywood, maar wil eigenlijk een arthousefilm maken, over het fotomodel Michelle, die meer wil zijn dan een perfect lichaam en daarom een boek schrijft. Dat lukt Edward doordat hij een charmeur is die iedereen heel zelfverzekerd inpakt. Die zekerheid haalt hij uit de lengte van zijn penis. Maar als Emma na een vervelende opmerking van haar vriendje over de grootte van haar borsten die lengte terugbrengt tot 2,5 centimeter, stort zijn wereld in. Hij krijgt zijn visie er niet meer door bij de producent en de studio, wat dramatische gevolgen heeft voor het leven van het fotomodel. Ondertussen wordt langzaam duidelijk dat haar boek weer het levensverhaal is van Emma.

Emma worstelt nogal met haar zelfbeeld. Het helpt haar niet dat ze in een fabriek werkt voor sekspoppen met ‘ideale’ proporties. Ze besluit haar borsten te laten vergroten, maar komt er al snel achter dat terwijl haar personage de regisseur zijn eigenwaarde uit zijn penis haalt, zij dat niet uit haar nieuwe siliconen kan krijgen. En die dingen zitten af en toe ook komisch in de weg. Haar frustraties met haar lichaam komen weer voort uit die van het fotomodel, die alleen maar gewaardeerd wordt om haar mooie lichaam een dat weer verwerkt in haar boek. Het persoonlijke leven van kunstenaars en hun strubbelingen met hun lichamen beïnvloedt zo in Zoom op zowel dramatische als grappige wijze hun kunst, wat uiteindelijk op heerlijk maffe wijze ontspoort wanneer ze zich bewust worden van invloed op elkaar.

★★★★☆

Results (2015)

Results

Andrew Bujalski wordt wel eens de “godfather of mumblecore” genoemd, een 21ste eeuws subgenre van de moderne Amerikaanse onafhankelijke film dat zich laat kenmerken door lage budgetten, amateur acteurs en een focus op lange, naturalistische dialogen. Bij uitstek iets voor het LIFF dus. Bujalski’s debuutfilm Funny Ha Ha (2002) wordt zelfs gezien als het begin van de mumblecore. Met zijn vorige film Computer Chess (2013) liet Bujalski de mumblecore echter achter zich, en met zijn nieuwste film Results zet hij dat voort. Geen low budget look en met bekende acteurs als Cobie Smulders en Guy Pearce. Wel een heerlijke romantische komedie.

Trevor (Pearce) is een persoonlijke trainer en de eigenaar van een kleine fitnesszaak. Kat (Smulders) is een persoonlijke trainer die voor hem werkt. Ze hadden ooit iets vaags, maar dat is voorbij. Toch houdt Trevor eigenlijk van haar, en heeft Kat ergens gevoelens voor hem. Hun cliënt Danny (Kevin Corrigan) doet hen daar weer over nadenken. Waardoor ze geconfronteerd worden met dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan Trevors filosofie over de ontwikkeling van lichaam en geest via fitness. Zoveel romantische komedies, zeker Amerikaanse, worden gedreven door situaties, maar het verfrissende aan Results is dat de romantiek en de obstakels daarvoor volledig uit de eigenaardigheden van de personages voortkomen. Hun haast antagonistische conversaties doen denken aan die uit klassieke screwball-komedies, waarbij het fijne ritme van de film de acteurs de ruimte geeft om zich daarin uit te leven. Het einde wat daaruit voort rolt is precies wat je verwacht, maar met een scherpe twist die de relatie tussen de twee perfect samenvat in een zucht.

★★★★☆


Onderwerpen: , , , , , ,


Reageer op dit artikel