Na Amerika ook naar China via Leiden
LIFF 3: Red Amnesia & Go Away Mr. Tumor

8 november 2015 · · Filmfestival + Kritiek + LIFF 2015

Monster Hunt

De American Indie Competition mag dan de hoofdmoot zijn op het Leiden Internationaal Film Festival (LIFF), er draait ook altijd een kleine selectie Aziatische films. Dit jaar zijn dat onder andere uit Japan de nieuwe Hirokazu Koreeda, Our Little Sister (2015), en het Koreaanse komische actiethriller A Hard Day (2014). Onder de noemer ‘Reel China’ zijn er drie Chinese films op het festival te zien: de kaskraker Monster Hunt (2015), die records brak in China en de twee kleinere films Red Amnesia en Go Away Mr. Tumor.

Red Amnesia (2014)

Red Amnesia

Red Amnesia is de derde film uit de losse trilogie van Wang Xiaoshuai over de Culturele Revolutie, in navolging van Shanghai Dreams (2005) en 11 Flowers (2011). Die eerste twee films waren geïnspireerd door respectievelijk het leven van Wangs familie en Wangs eigen jeugd aan het zogenaamde Derde Front in China. Shanghai Dreams gaat over een gezin uit Shanghai dat in de jaren tachtig in een klein dorpje in het Zuidwesten van China moet werken. 11 Flowers draait om een jochie in dezelfde omstandigheden in de jaren zeventig. Red Amnesia speelt daarentegen in het heden in Beijing en gaat over de gevolgen van de Derde Front politiek, maar deze keer juist voor de mensen die daaraan meewerkten.

Mevrouw Deng (glansrol van de 73-jarige Lü Zhong) is een gepensioneerde weduwe in Beijing, die een moeizame relatie heeft met haar twee zoons. Ze wordt lastiggevallen door anonieme telefoontjes en een vreemde jongen die haar lijkt te stalken. Terwijl zij en haar zoons proberen te achterhalen wie er achter dit alles zit, begint het bij haar langzaam te dagen dat het iets te maken kan hebben met de manier waarop zij en haar familie ten koste van anderen weg van het Derde Front kwamen. Wang brengt met dit verhaal op sterke wijze de angsten en schuldgevoelens van oudere generaties Chinezen naar voren, die meewerkten met het regime van toen en nu de last van hun geweten voelen.

★★★★☆

Go Away Mr. Tumor (2015)

Go Away Mr. Tumor

The goofy, gutsy, CGI-driven Chinese fantasy cancer melodrama we didn’t know we needed,” aldus Sean Gilman voor Seattle Screen Scene. Beter kan ik het momenteel even niet verwoorden. Een hilarische, fantasierijke, inventieve en hartverscheurende film. Waarin het melodrama rondom de dodelijke ziekte even hard aankomt als de grappen in dezelfde scène doen bulderen. Dit soort tonale twists wordt in het westen vaak niet geaccepteerd, en als men het hier probeert werkt het meestal niet. Maar juist die combinatie maakt deze film zo sterk, zoals ze dat eigenlijk alleen in China, Hong Kong en India zo goed kunnen.

Gebaseerd op webcomics van striptekenares Xiong Dun, die daarin van haar eigen strijd met kanker kunst maakte. Op haar 29e verjaardag verliest ze haar werk, blijkt haar vriendje vreemd te gaan en dient het eerste teken van kanker zich aan. Maar ze blijft onafgebroken vrolijk en en schattig, waarmee ze de triestheid van haar situatie bestrijdt. Wat ook naar voren komt in de overduidelijk uit de computer getoverde fantasiesequenties, die een interessant contrast vormen met hoe CGI meestal in Hollywood wordt ingezet: moet het daar juist de echte wereld nabootsen en worden de effecten afgerekend op hun realisme of gebrek daaraan, in Aziatische cinema wordt CGI juist vaak ingezet om los te breken van die realiteit. Een stripverfilming uit Azië voelt daardoor veel meer als een strip aan en maakt tegelijk gebruik van alle mogelijkheden die cinema biedt om dat te bewerkstelligen.

Als Xiong Dun het uitmaakt met haar vriend en naar buiten loopt, bevriest de stad om haar heen op het moment dat ze daar langs loopt, om weer te geven hoe ze zich voelt. De camera zoomt uit om te laten zien hoe heel de stad krakend wit wordt, wat overgaat in een shot van Xiong Dun voor een modern gebouw waarvan de contouren precies zo zijn als de lijnen in het overzicht van de stad van boven. Adembenemend en ontzettend nep. Het is slechts één voorbeeld van de vele mooie en humoristische kunstgrepen in Go Away Mr. Tumor. En toch komt het melodramatische einde als een mokerslag aan.

★★★★½


Onderwerpen: , , , , , ,


Reageer op dit artikel