The Big Trail (1930)
Hoe Grandeur 70mm film grandioos faalde

The Big Trail

De geluidsfilm zette eind jaren twintig eerst Hollywood en daarna de globale filmwereld volledig op zijn kop. Het was niet de enige technische innovatie die in die tijd werd uitgeprobeerd, maar sommige van die innovaties stierven een vroege dood. Eén daarvan is het 70mm breedbeeld filmformaat, dat in 1929 werd gelanceerd en in 1931 weer in de ban werd gedaan. De doodsteek was het floppen van The Big Trail van Raoul Walsh, een western met een groot budget. Maar lag dat aan de film zelf, de nieuwe techniek of iets anders?

Met de 70mm techniek was in ieder geval niets mis. De 70mm Grandeur film werd door de Fox Film Corporation ontwikkeld en in 1929 voor het eerst commercieel vertoond. Eerst werd het alleen gebruikt voor nieuwsbeelden, waarna ook voor speelfilms. Een paar musicals volgden, en daarna het groots opgezette The Big Trail. Regisseur Raoul Walsh maakte gebruik van de mogelijkheden die het nieuwe, bredere beeld hem boden. Hij filmde weidse landschappen op locatie, ongewoon voor die tijd en ontzettend duur, wat het floppen van de film alleen maar pijnlijker maakte.

Het resultaat is wel prachtige beelden van de Amerikaanse natuur, van de woestijn van New Mexico tot de sneeuwlandschappen in het hoge noorden. In veel scènes vulde Walsh het brede beeld met bewegende mensen, dieren en huifkarren, die hij van grote afstand filmde. Het levert een zeer dynamisch doek op, waarin bijna altijd iets in beweging is en vaak zelfs heel veel tegelijk. Walsh experimenteerde ook door nooit in close-up te filmen, waardoor zelfs de hoofdrolspelers bijna verdwijnen in het landschap. Zoals in de romantische climax van de film, als de geliefden worden herenigd:

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

Deze beelden benadrukken waar het Walsh om te doen is in The Big Trail: de grote bewegingen van mensenmassa’s naar het noordwesten van Amerika, en de grootse natuur zelf, die bedwongen werd door die mensenmassa. Een jonge John Wayne kon in zijn eerste hoofdrol niet meer dan een medium close-up krijgen. Door het financiële falen van de film werden hij en het hele western genre voor de rest van de jaren dertig gedegradeerd tot goedkope B-producties. Totdat in 1939 er een soort renaissance van de western plaatsvond, en Wayne door John Ford van de vergetelheid gered werd in Stagecoach (1939).

The Big Trail

The Big Trail flopte eigenlijke vooral vanwege een verkeerde timing. De invoering van de geluidsfilm koste de bioscopen al veel geld, en daar kwam ook nog eens de Grote Depressie bovenop. Veel filmtheaters stonden aan de rand van faillissement en weigerden nog meer dure investeringen te doen in nieuwe technologie zoals 70mm projectie. Zodoende waren er uiteindelijk te weinig bioscopen die The Big Trail konden draaien om het grote budget terug te verdienen, laat staan winst te maken. Het had dus weinig tot niets te maken met hoe Walsh de nieuwe techniek voor een nieuw soort beelden gebruikte, want met de visuele kwaliteiten van The Big Trail is niks mis:

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail

The Big Trail


Onderwerpen: , , ,


1 Reactie

  1. Rik Niks

    Wow, dat ziet er indrukewekkend uit. Daarbij vergeleken komt het breedbeeldexperiment van het slechts 3 jaar oudere Napoleon maar onbeholpen over…


Reageer op dit artikel