The Gunman (2015)
Slecht geschreven actie

25 maart 2015 · · Kritiek + Première

De actieheld op leeftijd. Het is een filmpersonage van alle tijden, maar zeker de laatste jaren een veel terugkomend figuur en acteur. Je hebt de Expendables serie en acteurs als Tom Cruise, Pierce Brosnan en Liam Neeson teren nu vooral op films waarin ze ondanks hun leeftijd in actierijke situaties terechtkomen. Voeg nu ook Sean Penn toe aan deze lijst, want in The Gunman speelt hij een op leeftijd geraakte en met beginnend Altzheimers kampende ex-special force soldaat die in benarde tijden verzeild raakt. Sean Penn speelt aldus de hoofdrol en produceerde de film, maar is het eindresultaat ook echt de moeite?

Terrier (Penn) werkt voor een louche militair privébedrijf dat in Congo de opdracht krijgt een minister te liquideren. Terrier is de aangewezen schutter en moet na exectutie niet alleen het land verlaten, maar ook zijn vriendin. Helaas voor Terrier blijkt er meer aan de hand en is hij er ingeluisd waarna hij op zoek gaat naar zijn vijanden. Dit brengt hem naar Londen en Spanje waar hij zijn inmiddels vaarwel gezegd hebbende vechtkunsten nog eenmaal kan etaleren.

The Gunman is werkelijk een rampzalig geschreven film. Niet dat de eerdere titels in het subgenre van ‘actieheld op leeftijd’ nou zulke strak geschreven scenarios kenden, maar The Gunman gaat wel erg over de schreef. De film is ook vooral een ontzettend ego-project van Sean Penn waarin hij zijn overgetrainde lichaam kan tonen en aan ons wil laten weten wat hij qua actie nog in huis heeft. Ook de politieke agenda mag niet ontbreken en na een opening waarin Terrier zich van zijn slechtste kant laat zien ontpopt hij zich gaandeweg de film als arbeider voor de goede zaak en redder van Afrika. Niettemin moet Terrier zijn leven op orde brengen wat gepaard gaat met veel actie en talloze doden waarbij ervaren karakteracteurs als Ray Winstone, Mark Rylance en Javier Bardem de revue passeren. Bardem (toch over het algemeen een uiterst sterk acteur) laat zich van zijn meest bizar overacterende kant zien met vele schaamtevolle momenten vandien waarin hij dronken en al tirades uitdeelt. Het scenario helpt al helemaal niet, want zijn best omvangrijke plan lijkt geheel gebaseerd op ongeloofwaardige en kinderachtige jaloezie. Maar de meest treurige acteur in het geheel is toch Idris Elba, als tweede genoemd tijdens de openingstitels maar afgescheept met een paar lullige minuten waarin hij een suffe anekdote vertelt over een vogelhuisje.

The Gunman is geregisseerd door Pierre Morel, een man die zich blijkbaar thuis voelt in het subgenre gezien eerdere prenten als Taken (2008) en From Paris with Love (2010) maar ook hij weet zich geen raad met het rammelende scenario. Op zich kent The Gunman een acceptabel tempo en is de actie best oké, maar het is allemaal zo cliché en nergens onderscheidend. Het leidt allemaal naar een climax in de stierenarena van Barcelona waar – jawel – onder meer een stier het dodelijk moet ontgelden. En dat terwijl de eindtitels aangeven dat Barcelona al jarenlang een tegenstander van stierenvechten is. Waarom je dan je hele climax hier omheen bouwt is een raadsel en tegelijkertijd het zoveelste bewijs dat het scenario van The Gunman om te huilen is.

Het is zonde dat zoveel uitstekende acteurs struikelen over een dergelijk project en Sean Penn heeft het ook helemaal niet nodig, al zegt een film als The Gunman wel wat over het ego van de steracteur want het kan geen toeval zijn dat er zoveel aandacht wordt geschonken aan zijn fysiek en filantropie. Maar als je dat opzij schuift blijft er niet meer over dan een actiefilm die ver onder de maat valt en best zo snel mogelijk vergeten kan worden. Helaas werkt het in de filmwereld niet zo en is The Gunman het zoveelste voorbeeld van een uit de handen gelopen en onnodige actiefilm.
★½☆☆☆


Onderwerpen: , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel