Dust in the Wind (1986)
Hou Hsiao-Hsiens tweede meesterwerk

27 februari 2016 · · In Beeld + Kritiek + Retrospectief

Vanaf het eerste shot door een tunnel waarvan het einde nadert, gefilmd vanaf een rijdende trein, had Hou Hsiao-Hsien mij te pakken. Dust in the Wind is na A Time to Live, a Time to Die (1985) Hou’s tweede film waarin hij zijn stijl en thematiek volledig meester is, inclusief sterke kadrering, belichting en ruimtelijk inzicht. Daarom is het mooi dat deze twee films nu in EYE te zien zijn en langs selecte Nederlandse filmhuizen reizen.

Net zoals in zijn latere werk bevat Dust in the Wind al prachtige lange takes van groepen etende en drinkende mensen, die zoveel onthullen en er tegelijk verdomd mooi uit zien. De digitaal opgepoetste 4K-versie legt Hou’s visuele stijl daarbij geen windeieren: vooral de belichting komt er zeer fraai uit (zie de visuele impressie hieronder). Geen overbodige luxe in een film die voor Hou nog minimalistischer was dan zijn eerdere werk, met nog minder uitleg over tijd en plaats. Soms gaan er zomaar jaren voorbij tussen twee shots. De motivaties van personages worden nauwelijks expliciet gemaakt, en schijnbaar essentiële verhaalonderdelen worden overgeslagen. Maar zo essentieel blijken die dan ook niet te zijn – Hou geeft niet zozeer om het narratief maar om de gevoelens.

Eenzaamheid, verlies, angst, romantiek en de ervaring van tijd die voorbijgaat; het gaat Hou om hoe dat alles gevoeld en ervaren wordt in kleine momenten, niet om de gebeurtenissen die dat in gang zetten. Dust in the Wind is gebaseerd op de ervaringen van scriptschrijver Wu Nien-jen, net zoals A Time To Live, A Time To Die was gebaseerd op de jeugdervaringen van Hou zelf en A Summer at Grandpa’s (1984) op de jeugd van scriptschrijver Chu T’ien-wen. Deze drie films vormen een trilogie over niet te stoppen vooruitgang in het Taiwan van de jaren vijftig en zestig en het contrast dat daardoor ontstaat tussen de groeiende steden en het achterblijvende platteland. In Dust in the Wind resulteert dat in twee tieners uit een klein dorp die denken te gaan trouwen in de grote stad, maar hun relatie blijkt niet opgewassen tegen de moderniteit.

Dit artikel is een aangepaste versie van een eerder gepubliceerd artikel, met nieuwe en uitgebreide tekst.


Onderwerpen: , , ,


Reageer op dit artikel