IFFR 2016 (slot): het eindoverzicht.

7 februari 2016 · · Filmfestival + IFFR 2016

Het festival zit er op en zoals gewoonlijk wordt dat afgesloten met een obligaat overzichtslijstje dat aftelt van de beste titel naar de slechtste.

Het opvallende is dat de Aziatische regisseurs het goed doen bij mij dit jaar, met grootmeesters Hou Hsiao-Hsien en Jia Zhangke beide stevig in de top 10, en ook nieuwkomer Bi Gan met Kaili Blues op een mooie plaats. Ook de Fransen zijn sterk vertegenwoordigd, met Malgré la nuit en Évolution beiden verzekerd van een Top 10 plaats.

Dat Kaili Blues en Malgre la nuit in de top 10 staan is bijzonder, want beiden behaalden vandaag een plekje in De Dag van de Dwarse Film in het Eye. Aldaar worden de films vertoond waarbij het publiek veel 1-en en 5-en uitdeelde, zodat er geen algemene consensus lijkt te bestaan. Bij Malgré la nuit is dat niet verwonderlijk, want dat is een uitzonderlijk nare film met een hoogst experimentele stijl. Maar een film als Kaili Blues is niet veel experimenteler, trager of vreemder dan zijn andere soortgenoten op het festival: het grote scala aan Aziatische films schatplichtig aan de New Taiwan Cinema.

Zelf deden enkele publieksfavorieten het minder goed bij ondergetekende. Room en The Idol zijn niet slecht, maar zijn ook vrij standaard en veilig, waardoor deze niet boven komen drijven. Men and Chicken is de enige film op het festival die ik met tegenzin heb uitgezeten, wat aangeeft dat ik een vrij behoorlijk festival achter de rug heb. Weliswaar heb ik slechts twee meesterwerken gezien, en was één daarvan al uit 2004, maar desondanks is met name de top 15 opgesteld uit bijzondere, afwijkende en gedurfde films.

1. The Assassin
2. Chain
3. Évolution
4. Anomalisa
5. High-Rise
6. Kaili Blues
7. Mountains May Depart
8. Per Amor Vostro
9. Malgré la nuit
10. Junun
11. Love and Friendship
12. The Sprawl: Propaganda About Propaganda
13. Ma
14. 11 minutes
15. Green Room
16. Innocence of Memories
17. The Sky Trembles and the Earth is Afraid And The Two Eyes Are Not Brothers
18. Nuts!
19. The Whispering Star
20. Bone Tomahawk
21. A Crackup at the Race Riots
22. Fear Itself
23. Souvenirs de La Gehenne
24. Tikkun
25. Aaaaaaaah!
26. Motel Mist
27. The Love Witch
28. #ArtOfline
29. Room
30. The Idol
31. Men & Chicken


Onderwerpen: , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel