The Farmer’s Llamas (2015) en The Abominable Bride (2016)

5 januari 2016 · · Kritiek + Televisie

The Farmer's Llamas

In dit tweede deel van mijn BBC feestdagen-overzicht bespreek ik de korte klei-animatiefilm The Farmer’s Llamas – een nieuw Shaun the Sheep (2007- ) verhaal – en de nieuwjaarsspecial van Sherlock (2010- ) getiteld The Abominable Bride. Beiden eenmalige uitzendingen, maar overduidelijk in de traditie van het overkoepelende ontwerp.

Wie totaal niet bekend is met Shaun the Sheep heeft aan het half uur durende The Farmer’s Llamas een prima introductie. Gecreëerd door de genieën van Aardman, kent de film dezelfde opzet als bijvoorbeeld de speelfilm die eerder in 2015 uitkwam. De schapen blèren er op los, de hond blaft en de mensen mompelen onduidelijke zinnen wat het in zekere zin tot stille komedie maakt. De knullige doch sympathieke boer raakt tijdens een jaarmarkt opgezadeld met een groep lama’s die uit zijn op chaos. Shaun vindt dit in eerste instantie een erg spannend en grappig idee, maar eenmaal terug op de boerderij blijkt al snel dat er met de lama’s geen houden aan is. In deze destructie probeert de hond van de boer er nog het beste van te maken.

The Farmer’s Llamas is een tamelijk klassiek Shaun the Sheep verhaal. Het zit vol met visuele grappen die zowel jong als oud meteen kan oppikken en als altijd staat de relatie tussen mens en dier centraal, met alle nare gevolgen van dien. De film is soms wat langdradig – de veiling, de voetbalwedstrijd – maar het vliegt toch behoorlijk snel voorbij en het is vooral leuk om te zien hoe de lama’s in staat zijn zo ongeveer de complete boerderij aan gort te krijgen. Qua animatie is uiteraard piekfijn in orde zoals je inmiddels wel van Aardman mag verwachten. The Farmer’s Llamas mag dan wel nooit het onwijs hoge niveau van de Wallace & Gromit kortfilms halen, maar vermakelijk is het zeker. Daarbij dient de film als korte opzet naar Shaun the Sheep Movie prima, want zeker de speelfilm is een absolute aanrader.

The Abominable Bride

Waar meer voorkennis wel nodig is, is bij The Abominable Bride. Dit nieuwe Sherlock verhaal – officieel seizoen van een enkele aflevering zelfs – begint gelukkig met centrale plot-punten van eerdere seizoenen om vervolgens doodleuk zo’n 150 jaar terug in de tijd te gaan. In de 19e eeuw raken Sherlock en Watson (gespeeld door dezelfde acteurs) verwikkeld in een bizarre zaak waar een moordlustige en zo lijkt het uit de dood herrezen bruid voor ellende zorgt. Weinig verassend is er veel meer aan de hand dan zo op het eerste oog lijkt en Sherlock moet in zijn diepste gedachten en emoties duiken om de zaak op te lossen waarbij zelfs een oude bekende opduikt.

In eerste instantie lijkt The Abominable Bride een volstrekt op zichzelf staande aflevering, maar gaandeweg worden er belangrijke links gelegd tussen de 19e eeuw en het hedendaagse. Dat is zodra dit gebeurt allereerst even interessant als verassend, maar helaas wordt het op een gegeven moment zo ridicuul dat de aflevering helemaal door het ijs dreigt te zakken. Dat hier uiteindelijk geen sprake van is, dankt The Abominable Bride zonder meer aan de acteurs – in het bijzonder Benedict Cumberbatch, Martin Freeman en acteur/schrijver Mark Gatiss – die het echt weten te verkopen en enkele belangrijke Sherlock Holmes thema’s die in het verleden vaak werden vermeden. Zo speelt in de anderhalf uur durende special het drugsgebruik van Sherlock een centrale rol en ondanks dat de detective zelf met veel dédain over zijn verslaving spreekt, wordt het in The Abominable Bride echt duidelijk dat het ook nare gevolgen heeft voor Sherlock en zijn directe omgeving.

Een ander interessant concept is dat van Sherlocks mind palace, een idee wat eerder bijvoorbeeld ook in Hannibal (2013-2015) succesvol uiteen werd gezet. Met behulp van fijne special effects zien we als het ware wat en hoe Sherlock denkt. Tevens proberen de schrijvers hun best te doen om het negatieve aspect van eerdere seizoenen – de behandeling en uitbeelding de vrouwelijke personages – een draai te geven en ondanks dat het allemaal wel te billijken valt, komt het wat oppervlakkig over. Tenslotte is The Abominable Bride een duidelijke brug naar een nieuw seizoen dat in 2017 zal verschijnen en ook meerdere afleveringen zal kennen. Tot dan moeten we het dus met deze enkele, uiteindelijk vrij aardige aflevering doen.


Onderwerpen: , , , , , ,


2 Reacties

 1. FirstCaitlyn

  I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month because you’ve
  got hi quality content. If you want to know how
  to make extra money, search for: Boorfe’s tips
  best adsense alternative

 2. BestLorrie

  I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every month.
  You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more
  details simply search in gooogle: boorfe’s tips
  monetize your website


Reageer op dit artikel