De films van Ralph Bakshi
Altijd blijven vechten.

23 september 2008 · · Beschouwing

Ralph Bakshi, culticoon en meesteranimator stond in de jaren 70 synoniem voor controverse. Groot was dan ook de verbazing toen Bakshi in eind jaren 70 aan de slag ging met de verfilming van Lord of The Rings. Voor Bakshi was dit een droomproject. Het greep terug naar de tekeningen die hij als puber maakte. Tolkien was heilig. Bakshi zou er een groots spektakel van maken. Ware het niet dat hij, in een immerdurende ruzie met studios, nog steeds te kampen had met budgettekorten. De film zou volledig gebruik maken van rotoscoping, maar dit bleek het budget op te slurpen. Lord of The Rings werd een financieële nachtmerrie. Bakshi moest binnen een beperkte tijdslimiet de film opleveren, de geldkraan dreigde dichtgedraaid te worden en de opnames in spanje verliepen alles behalve voorspoedig.

Waar eerdere Bakshi producties nog wel een bepaalde charme hadden in hun mindere momenten, en elke productie in ieder geval een flinke handvol memorabele momenten kende, is Lord of The Rings een regelrechte mislukking. De animatie op sommige momenten maar halfaf, een erdoorheen gejaagd script en matige voice-acting. Het is met recht de grootste stinker in Bakshis oeuvre. Bakshi had een revanche nodig, en deze kwam in de vorm van American Pop. Een ambitieus project rondom de vorming van de Amerikaanse muziek, in een tijdsbestek van een eeuw en tegelijkertijd een vertelling van vier generaties in een immigrantenfamilie. Prachtige, vloeiende animatie, in de vorm van rotoscoping en een dijk van een soundtrack. Het verhaal blijft een beetje achter, maar de film kent een handvol zeer memorabele momenten, en een aantal zeer gedenkwaardige personages. Het was Ralphs terugkeer naar een realistischer setting. Een die terug zou keren in zijn volgende film.

Hey Good Lookin’ zou oorspronkelijk een groots opgezette mix worden tussen live-action en animatie. De film werd al voltooid in 1976 maar Ralph werd door de studios gedwongen alle live-action eruit te knippen, en deze stukken volledig te animeren. De film kwam uiteindelijk uit in 1982, maar werd vrijwel genegeerd door het publiek. De fantastische animatie, en de fiftiessetting zijn weer semi-autobiografisch, en de film doet dan ook bij vlagen denken aan het superieure Heavy Traffic. Hey Good Lookin’ is het perfecte tegengif tegen zoetsappige fiftierevivals als Grease. Vanwege het uitblijfen van succes begon Ralph weer eens aan een fantasy. Fire and Ice werd een ode aan de tekeningen van vriend Frank Frazetta, en is Bakshi’s minst typische film. Een strak geanimeerd oertijd-vehikel met veel actie en weinig lef. Een Heavy Metal-achtige film die voor Bakshis doen erg tam is.

Ralph ging terug naar zijn roots. Zijn volgende project zou zijn Magnum Opus worden. Cool World was bedoeld als horroranimatie. Het zou vertellen over het moordzuchtige kind van een menselijke cartoonist en zijn getekende cartooncreatie. Na vele herschrijvingen van het script verwerd Cool World tot een plat Roger Rabbit-achtig Kim Basinger-vehikel. De animatie is echter zoals altijd weer uitmuntend, en vooral in deze momenten is de anarchie van vroeger weer flink aanwezig. Ralph kreef hierna een droomdeal. Toen hij in de jaren vijftig werkte voor het bedrijf Terrytoons maakte dit bedrijf de reeks Mighty Mouse. Nu werd Ralph aangewezen om een nieuwe reeks te regisseren en uit te brengen. Een onschuldige grap rond het snuiven van een bloemblaadje deed de reeks én Bakshi voorgoed de das om. Puriteins Amerika riep moord en brand: een kinderheld snoof cocaïne! De matige ontvangst van Cool World kwam hier nog eens bovenop, en na het aanmodderen in videoclips en voor tv gemaakte projecten besloot Bakshi de megafoon in de wilgen te hangen. Bakshi probeerde vorig jaar nog een comeback te maken, die weer stukliep op een financiële muur. Het is te hopen dat, met de komst van hernieuwde aandacht voor zijn persoon, onder andere door de komst van een aantal dvd-uitgaves en een mooi boek, er nieuwe projecten komen voor deze man. Hopelijk zijn we nog lang niet van hem af.


Onderwerpen:


3 Reacties

 1. Fedor Ligthart

  Wat ik nog wilde zeggen: leuk profiel, Theo :) Ik heb inmiddels Fritz the Cat en Coonskin gedownload, om zijn eens stijl in actie te zien.

 2. Theodoor

  Inplaats van Fritz The Cat kun je beter gaan voor Heavy Traffic.

 3. Erwan

  Goed stuk, Theo. Ik heb het werk van Bakshi ook altijd kunnen waarderen en vind bijvoorbeeld zijn Lord of the Rings adaptatie een uitstekende, ook al is hij onvolledig. Maar ja, dat is Twin Peaks van Lynch ook…

  Ik ga binnenkort maar eens op zoek naar titels van Bakshi die ik nog moet zien.


Reageer op dit artikel