Buffy The Vampire Slayer (Seizoen 2)

27 maart 2009 · · Buffy en Angel


Vorige week beschreef ik het eerste seizoen van Buffy the Vampire Slayer in vergelijking met de speelfilm. Dit keer zal ik het tweede seizoen bespreken, die precies doet wat ik al voorspeld had: Seizoen 2 bouwt de verhaallijnen uit en gaat verder op een epische en bij vlagen tragische toon. Buffy wordt volwassen.

In seizoen 1 werd het personage Angel geintroduceerd. De enige goede vampier op aarde ontpopte zich tot love-interest van Buffy, een plot die Romeo en Julia-achtige potentie had. Hoewel Angel in seizoen 1 bij vlagen een flets personage was krijgt acteur David Boreanaz meer te doen. In seizoen 2 ondergaat Angel een transformatie, waarover ik niet te veel uit de doeken zal doen, waarbij de acteur helemaal los kan gaan. Deze verhaallijn is ongelooflijk sterk en eindigt het seizoen op een diepe, tragische noot. Buffy krijgt naast het slachten van vampieren dus ook nog emotionele problemen om mee om te gaan, wat haar een voller en vollediger karakter maakt.

Nu is de toon al een stuk duisterder dan in seizoen 1. Kijk bijvoorbeeld naar de aflevering Killed By Death. Kindersterfte en een soort Freddy Kreuger-achtige badguy die zielen opzuigt met tentakels uit zijn ogen. Het is een wonder dat ze hier mee weg zijn gekomen op nationale tv. Ook aflevering Reptile Boy is duister (maar veel minder sterk), met zijn verwijzingen naar date rapes en mensenoffers. Het seizoen komt moeilijk op gang, maar rond aflevering 6 word de juiste toon getroffen, waarbij goed opgebouwd word naar een interessante wending die het gehele tweede deel van het seizoen overneemt. Het monster-of-the-week-format word langzaam aan steeds meer losgelaten, waarbij de doorlopende verhaallijn erg sterk en episch is.

Ook word er gebruik gemaakt van dubbelafleveringen. Zo is er het tweeluik What’s My Line? Part 1 en 2, waarbij er een nieuw personage word geintroduceerd. Kendra is verreweg één van de meest irritante personages in de serie, maar ze dient gelukkig wel een rol. Zij is in alles het tegenwicht van Buffy. Surprise en Innocence vormen samen ook een tweeluik en zijn samen de meest interessante afleveringen tot dus ver. Het (nieuwe) personage Oz krijgt een grote(re) rol, Angel verandert en er blijken met andere personages meer dingen aan de hand te zijn dan op het eerste oog het geval is. Becoming part 1 en 2 zijn de afsluiters en eindigen het seizoen in stijl: groots, meeslepend, duister en tragisch.

Gelukkig zijn er ook nog genoeg lichtvoetige afleveringen die de boel wat lucht geven. Bewitched, Bothered en Bewildered speelt met een van de leukste verhaallijnen van het seizoen: de relatie tussen Xander en uberbitch Cordelia. Bewitched, Bothered en Bewildered is het betere (k)luchtige gooi-en-smijtwerk. Het is allemaal erg tongue-in-cheeck, en verscheidene personages mogen eindelijk eens hun komische kwaliteiten volledig in de strijd gooien. Ook leuk is Phases, een aflevering die goed speelt met de weerwolfmythe, en die door Wes Craven schaamteloos gekopieerd is in het inferieure Cursed.

Al met al is Buffy the Vampire Slayer Seizoen 2 een erg sterk seizoen die precies de juiste toon weet te treffen. Als ze deze stijl weten door te zetten wordt Seizoen 3 nog duisterder en volwassener, maar hopelijk zonder de humor uit het oog te verliezen. Ik heb inmiddels ontdekt dat kijken naar Buffy the Vampire Slayer niks is om je voor te schamen, aangezien een serie die zo goed geschreven is meer is dan een guilty pleasure.


Onderwerpen: ,


2 Reacties

  1. Kaj van Zoelen

    “Het seizoen komt moeilijk op gang”? De derde aflevering, School Hard, is toch wel behoorlijk leuk wat mij betreft. De introductie van Spike/Drusilla, het lot van de Annoying One, Snyder is op dreef en Joyce gaat los met een hakbijl.

    Heb je de vele sterke metaforen trouwens gemist, of gewoon niet genoemd?

  2. theodoor

    Welke metaforen bedoel je precies? Want ik denk dat ik er misschien een aantal gemist heb (bedoel je de metaforen voor puberteit, seksualiteit e.d? Of moet ik het op een ander gebied zoeken?)


Reageer op dit artikel