De 5 beste
Een persoonlijke top 5 van films uit 2008

4 januari 2009 · · 2008 + Lijst

De afgelopen dagen zijn al wat collega’s mij voorgegaan en er zullen er ongetwijfeld nog volgen, maar ik doe ook vrolijk mee aan de lijstjesdrang die de hele bloggende gemeenschap bezighoud zo rond de jaarwisseling. Nu moet ik toegeven dat ik absoluut niet zo’n groot liefhebber ben van hedendaagse cinema, en dus ook niet veel films heb gezien die in 2008 in Nederland uitkwamen, maar toch heb ik nog een lijstje van 5 titels voor de dag kunnen toveren. 5 Titels die zeker de moeite waard zijn.

5. Savage Grace (Tom Kalin)
Een prachtig portret over hoe moederliefde extreme vormen aanneemt, perverteert en uiteindelijk leidt tot moord. Julianne Moore vertolkt hier de rol van Barbara Baekeland, die haar zoontje Brooks zo stevig aan zichzelf bindt dat deze laatste compleet doordraait.
Julianne Moore kan sowieso weinig fout doen op het witte doek. Ze is een actrice van de hoogste klasse en dat bewijst ze eens te meer in deze film. Eigenlijk draait de film ook enkel om haar acteerprestaties en dat zou dan ook het enige punt van kritiek op deze film kunnen zijn.

4. Caos Calmo (Antonio Luigi Grimaldi)
Waar ik al weinig binding heb met hedendaagse cinema lijkt dat voor Italiaanse hedendaagse cinema nog sterker het geval (let wel, de klassieke Italiaanse cinema behoort tot een grote favoriet van me). Het gros van wat er daar nu gemaakt wordt zijn door Mediaset (commercieel mediabedrijf beheerd door Berlusconi) gefinancierde prullen die de moeite van het bekijken niet waard zijn.
Gelukkig is deze film een uitzondering en kon ik zeer goed genieten van dit pareltje met Nanni Moretti in de hoofdrol. Hij speelt een man die na de dood van zijn vrouw moeite heeft met het verwerken daarvan, en dit uit door enkel nog maar op een bankje in het park voor de school van zijn dochter te gaan zitten. Daar ontmoet hij vele mensen die hem nodig hebben in hun eigen leven en zodoende kan hij steeds meer het verlies van zijn vrouw een plaats geven. Een kleine ontroerende film die mijn hoop voor de Italiaanse cinema weer een beetje deed opleven.

3. Burn After Reading (Ethan & Joel Coen)
Het oscargeweld van No Country for Old Men is geheel aan mij voorbijgegaan. Zo veel heb ik namelijk nooit gehad met de gebroeders Coen en in de tijd dat die uitkwam zat ik in Italië en ik had weinig zin om de film nagesynchroniseerd te gaan kijken.
En dan toch nog een Coen film zo hoog in mijn lijst van films van 2009! Burn After Reading was een compleet positieve verrassing voor me. Ondanks de namen Brad Pitt en George Clooney, ondanks dat ik The Big Lebowski maar een flutfilm vind; deze film was simpelweg enorm vermakelijk. Pretentieloze humor, geen onderbroekenlol en een goed op elkaar ingespeelde sterrencast zorgen ervoor dat deze redelijk simpele film toch enorm is bekleven.

2. Vicky Cristina Barcelona (Woody Allen)
Woody Allen is vrijwel altijd genieten geblazen en ondanks dat hij tegenwoordig veel de kritiek krijgt dat zijn films steeds meer slappe aftreksels worden van zijn werk in de jaren ’70 en ’80 kan ik niets anders zeggen dat zelfs nu dat neurotische heerlijk verfrissend en vermakelijk is. Vicky Cristina Barcelona is wederom een weinig pretentievolle film (zie ik een motief in mijn lijstje?) dat doet wat het moet doen: vermaken. Ik heb dan ook voldoende gelachen en genoten van het neurotische gedrag dat van het scherm afspatte. Van mij mag Woody nog wel en tijdje doorgaan met films maken.

1. I’m Not There (Todd Haynes)
Hoewel ik deze film al in 2007 zag tel ik deze toch mee voor mijn lijstje van wat er in Nederland is uitgekomen in 2008. Dit portret van Bob Dylan, of beter, over de verschillende personages die Bob Dylan is en zou kunnen zijn, is namelijk zo sterk dat deze de nummer 1 positie overduidelijk verdient. Zelfs als je zoals ik geen groot Bob Dylan fan bent en zelf maar weinig over zijn leven weet blijft de film boeiend, sterk en prikkelend. De gevarieerdheid van de personages werkt goed en geeft de film een constante energie die de kijker geboeid houdt. En dan ben ik nog niet eens begonnen over de geweldige rol die Cate Blanchett neerzet als rocksterk. Een van de beste vrouwelijke rollen van de afgelopen jaren als je het mij vraagt.1 Reactie

  1. Kaj van Zoelen

    Het eerste algemene lijstje van 2008 hier zonder Paranoid Park. Prettig.


Reageer op dit artikel