International Film Festival Rotterdam 2009
Tijgerpassen en ticketstress

Nieuwe logo IFFR

En het is alweer zover, woensdag 21 januari is de start van het 38e IFFR, dat tot 1 februari zal duren. Donderdag de 15e zal het programma online verschijnen, en de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 zal de welbekende IFFR ticketstress weer plaatsvinden. De hordes mensen die online een plekje proberen te bemachtigen voor de films die zij graag willen zien, zorgden vorige jaren voor vele problemen en meestal lukte het vroeg in de ochtend pas om door de dolgedraaide servers heen te komen. Er is echter een lichtpuntje, er worden tickets vastgehouden voor de kassaverkoop, die paar dagen later plaats zal vinden om de enorme toestroom wat te verlichten.

Het festival schijnt, naast een nieuw uiterlijk (zie bovenstaand logo), ook een andere opzet te genieten. Met de nadruk op het eigenzinnige en toekomstgerichte; enfin, we zullen het zien. De programma-onderdelen zijn als volgt te vinden op de website van het festival:

Bright Future
Bright Future fungeert als platform voor de filmmakers van de toekomst. Het festival selecteert hiervoor het belangrijkste avontuurlijk en eigenzinnig werk van nieuw talent uit de hele wereld. Deze sectie omvat in hoofdzaak eerste of tweede films. Ook het competitieve deel van het IFFR, de VPRO Tiger Awards Competitie voor eerste en tweede speelfilms en de Tiger Awards Competitie voor korte films, maakt onderdeel uit van deze sectie.

Spectrum
Spectrum bevat werk van filmmakers en kunstenaars die volgens het IFFR een essentiële bijdrage leveren aan de internationale filmcultuur. Hoogtepunten uit het filmjaar, nieuwe films van de grote namen uit de cinema, en actueel, krachtig en vernieuwend werk van gerenommeerde makers.

Signals
Het IFFR staat bij vriend en vijand bekend om zijn weerbarstigheid. Rotterdam gaat er prat op anders dan anderen te zijn. In Signals komt die eigenzinnigheid helemaal tot uiting. Met deze serie filmprogramma’s,retrospectieven en tentoonstellingen laat het IFFR zich niet begrenzen, ook niet door het witte doek.

Shorts
Het IFFR maakt dit jaar bewust geen onderscheid tussen lange en korte films. Het is de kwaliteit die telt. De korte films duiken dus overal op -ook ver buiten de grenzen van hoofdkwartier Lantaren/Venster.

Speciale Evenementen
VPRO-dagen, Volkskrantdag, Robeco Filmdag, Festivalpreviewtour, Live, Exposities, Talkshows etc.

Het festival opent met The Hungry Ghosts van Michael Imperioli, deze acteur uit The Soprano’s maakt hiermee zijn regiedebuut. The Hungry Ghosts belooft een mozaiekfilm te zijn vol instabiele personages. Verder zullen er plaatsjes zijn voor bekendere titels als Slumdog Millionaire en Rachel Getting Married. Ik zelf zie The Wrestler en Paper Soldier ook wel in het programmaboekje verschijnen. In het bijzonder interessant lijkt mij het onderdeel Meet the Maestro, waar dit jaar Claire Denis, van onder andere het intrigerende Beau Travail, centraal staat.

Haal de tijgerpas in huis, neem twaalf dagen vrij, train uw zitvlees en wees er op tijd bij voor de kaartverkoop. Ondergetekende is er in ieder geval bij en zal voor Salon Indien de juweeltjes uit het aanbod proberen te filteren.

Een overzicht van alle premieres is te vinden op de website van het festival.

Volgende week zullen mijn eerste IFFR-ervaringen hier te lezen zijn.3 Reacties

 1. Verhoeven

  Ik heb er echt zin in. Heb met nog twee cinefielen een hotel geboekt in centrum Rotterdam. Van de 22ste tot en met de 28ste dwaal ik wat rond.

  Titels die ik al gespot heb:
  Blind Pig who wants to Fly
  Tôkyô sonata
  Fixer: The Taking of Ajmal Naqshbandi
  À l’ouest de Pluton, Henri Bernadet
  Be Calm and Count to Seven
  Breathless
  The Hungry Ghosts

  En van Claire Denis, misschien haar nieuwste. Heb van haar nog niets gezien. Iemand enig idee welke films van haar aanraders zijn? En andere (kleine) festival aanraders?

 2. Dj Tomkind

  Ik ga in ieder geval voor ‘Slumdog Millionaire’ en ‘Gomorra’. Kan iemand meerdere films aanraden die zeker de moeite waard zijn om te aanschouwen?

 3. Ric

  Ik zit in Groningen wel weer in Images een aantal avonden. Eens kijken waar ik dit jaar zin in heb.


Reageer op dit artikel