Schurkacteerprestaties
de 5 beste antagonisten in bijrollen in 2008

4 januari 2009 · · 2008 + Lijst

Ik was eerst van plan om top vijf lijstjes van de in mijn ogen beste acteurs en actrices in bijrollen te plaatsen, maar toen viel me op dat ik wel erg veel antagonisten in beider lijstjes had staan. Daarom besloot ik eerst een lijst van mijn vijf favoriete schurkacteerprestaties van 2008 samen te stellen, en daarna nog een restcategorie, waarna ik de hoofdrollen zal behandelen. En in tegenstelling tot wat velen vinden en denken, zul je pas daar de meest besproken slechterik(ken) van 2008 vinden, omdat hij in mijn ogen een hoofdrol heeft in zijn film.

5. David Wenham als Neil Fletcher in Australia

Wenhams Fletcher wordt gedreven door blinde ambitie. Zijn baas King Carney laat hem immoreel handelen, maar hij gaat veel verder dan zijn baas wil of weet van heeft. Fletcher is een archetype schurk die op alle vlakken slecht is, en Wenham straalt dat uit. De pure minachting voor alles dat niet in zijn nauwe wereldbeeld past waarin hij al het goede der aarde verdient, is in Wenhams ogen te lezen en vooral in zijn stem te horen.

4. Jeffrey Donovan als Kapitein J.J. Jones in Changeling

Op het moment dat een betraande Christine Collins zegt dat haar zoontje 7-8 centimeter langer was dan het jochie dat ze terugkreeg van de politie, vertelt kapitein Jones haar neerbuigend dat ze emotioneel wordt. De arrogante misogynie druipt er van af. Donovan zet met een melkwitte glimlach een verachtelijke man met een misplaats rechtvaardigheidsgevoel neer die je moeilijk niet kan haten.

3. Ben Foster als Charlie Prince in 3:10 To Yuma

Charlie Prince is de trouwe handlanger van boef Ben Wade. En daarnaast is hij één groot brok nervositeit, spanning en ongerichte woede. Ben Foster laat het innerlijk met snauwende stem, grauwe grimassen en zenuwtrekjes naar buiten sijpelen. Bovenal acteert hij met zijn ogen, die een dodelijke blik geven en een blik bieden op een wrede, gefrustreerde ziel.

2. Beatrice Dalle als La femme in À l’interieur

2008 was een jaar vol goede antagonisten en vol enge wezens. Maar geen van allen boezemde zoveel angst in als Beatrice Dalle als ‘de vrouw’ die maar aan één ding denkt en daar veel geweld voor over heeft. Véél, bloederig en gruwelijk geweld. De hoofdpersoon van À l’interieur was misschien nog wel beter afgeweest als de zombies uit REC of wat de mist in The Mist herbergt haar huis belaagde. Vanaf het moment dat ze dat ze zichzelf kenbaar maakte door haar sigaar aan te steken voor het raam deed Dalle de concurrentie van angst ineenkruipen.

1. Javier Bardem als Anton Chigurh in No Country For Old Men

Als je wilt overleven was er echter één waarbij je nog minder kans maakte dit jaar. Anton Chigurh is een niet af te stoppen natuurkracht, een verpersoonlijking van het kwaad op aarde. Bardems sinistere sociopaat luidt een nieuw tijdperk in, waarin geen plaats meer is voor hen die het vorige periode nog meemaakten. Als Bardem je aankijkt met dat bizarre kapsel is zelfs een muntje opgooien een hartverlammende gebeurtenis.6 Reacties

 1. Christiaan Boesenach

  Ik ga met je mee. De rol van Jeffrey Donovan was overigens het beste dat Changeling te bieden had.

 2. Ric

  Dankzij Changeling ben ik ook Burn Notice gaan kijken. En dat is nog best leuk.

 3. Thierry Verhoeven

  ‘De hoofdpersoon van À l’interieur was misschien nog wel beter afgeweest als de zombies uit REC of wat de mist in The Mist herbergt haar huis belaagde.’

  Mag ik daaruit concluderen dat zij de vloer aan zou vegen met Mrs. Carmody?

 4. Kaj van Zoelen

  Zou Mrs. Carmody bang zijn als ze de duivel zou aanschouwen?

 5. Thierry Verhoeven

  Volgens mij zijn extreem-gelovigen altijd bang, waardoor ze het zelf niet eens meer merken. In ieder geval zou Mrs. Carmody bij een dergelijke confrontatie zich wijselijk verschuilen achter haar bijbelkennis.

 6. Dj Tomkind

  Ik zou echt een goede schurk zijn.


Reageer op dit artikel