Het heden van Salon Indien, week 50

19 december 2010 · · Actualiteit

De Golden Globes zijn weer eens aangekondigd. Het is armoe troef, als zelfs een heerlijk slechte film als Burlesque genomineerd wordt en Angelina Jolie en Johnny Depp voor hun rollen in het slecht ontvangen The Tourist worden genomineerd. En dan verder nog dit:

 • Blake Edwards overleden
  Blake Edwards, regisseur van de alom gewaardeerde Pink Panther-vehikels en Breakfast at Tiffany’s en van ondergewaarderde meesterwerkjes als S.O.B en Victor/Victoria is niet meer. Hij is de man die van Audrey Hepburn een icoon maakte, die Peter Sellers deed uitgroeien tot een ster van omvang en die de wereld de aanblik schonk van de blote borsten van Julie Andrews (zijn vrouw). Hij zal gemist worden.
 • Jean Rollin overleden
  Tja, dat is balen. Overlijdt je als regisseur, wordt je overlijdensbericht overschaduwt door de dood van een komische meester. Dat overkwam Jean Rollin, die ook deze week overleed. Jean Rollin is de meester van de lesbische vampierenfilm, een zeer aparte nichemarkt waar hij toch tientallen films in wist te maken. Hij zal gemist worden.
 • 11 beroemdheden die stiekem keihard aars kicken
  Blijkt Samuel L. Jackson opeens een Black Panther en is Audrey Hepburn onderdeel van het Nederlandse verzet…
 • WTF van de week: Graaf Glamidia
  Je bent een seksueel voorlichter die kinderen en jongeren bewust moet maken van Soa’s. Wat doe je? Je maakt een animatiefilmpje waarin getekende genitaliën belaagd worden door Soa’s in de vorm van klassieke filmmonsters. Okeeeee….
 • Trailer Tree of Life
  De trailer van de week. Een trailer van ongekende schoonheid, al krijgen we geen grip op het verhaal. We hebben het hier over The Tree of Life, de vijfde film van meestercineast Terence Malick in veertig jaar tijd.
 • 7 heftige oorsprongen van schattige kindericonen
  Onder welke een pokemon die de schedel van zijn moeder als helm draagt….
 • Mashup van de week: The Assassination of Yogi Bear
  Wat gebeurt er als je de onheilige live-action verfilming van Yogi Bear kruist met westernmeesterwerk The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford? Een naargeestig doch hilarisch filmpje.
 • Kaufman en Jonze keren terug
  Nadat beiden na het succes van Being John Malkovich en Adaptation hunsweegs gingen (respectievelijk met Synecdoche, NY en Where the Wild Things Are) keren Jonze en Kaufman terug naar hun partnerschap. Jawel, er komt waarschijnlijke een derde film in de meta-film-filmtrilogie.
 • Over het ontstaan van franchises
  Wat is het verschil tussen de James Bond-reeks en de Harry Potter-reeks? De tijdsgeest waarin ze uitgebracht werden (en de acteurs, en de regisseurs, en het verhaal en het genre, maar daar gaat het nu niet om). Een mooi artikel over het ontstaan van mecha-franchises als logische huidige marketingsindustrie, jaren nadat James Bond er al mee bezig was.
 • Amateurproject van de week: Signora Sailor Moon
  Sailor Moon, zo’n foute manga waar je vroeger krankzinnige nerderige klasgenootjes over hoorden. Met van die getekende Japanse schoolmeisjes in iets te strakke pakjes. Nu is er een Latino die de camera oppakte en dacht, dat kan ik beter. Hij had ongelijk. Deze Sailor Moon-fanfilm blijft je bij door de (lettelijk) bordkartonnen kostuums, de ongeinteresseerde chica’s en de klunzige montage. Kijk en geniet.
 • Van Bruce Almighty naar LOOOORD ALLLMIIIGHTTTYYY
  Tom Shadyac, regisseur van Jim Carey-vehikels als Ace Ventura, Liar Liar en Bruce Almighty stootte zijn hoofd. Letterlijk. Met een fiets-ongeluk en zo. Kennelijk kreeg hij een goddelijke ingeving want nu maakt hij spirituele documentaires over “de goedheid van de mens enzo”. Kijk naar de trailer als je durft.
 • Nieuwe Ghibli aangekondigd
  Hayao Miyazaki doet het rustig aan en geeft voor de nieuwe Ghibli zijn zoon een tweede kans. Na het matig ontvangen Tales from Earthsea kreeg Goro Miyazaki ruzie met Hayao, maar de vete lijkt te zijn bijgelegd.
 • Tienerfilms: gevaarlijk
  Vijf morele levenslessen in tienerfilms die sociale en psychologische implicaties hebben die wel eens puberlevens zouden kunnen vernietigen. Anders gezegd, John Hughes blijkt een onverantwoordelijke klootzak.
 • Dubbele dosis Depp
  Johnny Depp keert terug in Pirates of the Carribean 4 en werkt opnieuw samen met Pirates 1-3 regisseur Gore Verbinski voor de animatiefilm Rango. Twee trailers, en laatsgenoemde titel heeft mijn (Theo) overduidelijke voorkeur.
 • Tien ongewone Interviews Aan wie stuurde Leslie Nielsen fanmail en hoe harig is de kont van Simon Pegg?
 • Top 50 cameos
  Top vijftig cameo’s en onaangekondigde rollen. (Let vooral op Glenn Close in Hook). Klik hier voor deel 2.
 • De Weinsteins melken uit
  Iedereen heeft een hekel aan de Weinsteins (bekende producers) en dat komt door dit soort acties: de Weinsteins komen met een nieuwe productie-tak die vervolgen moet gaan maken voor films als Clerks, From Dusk Till Dawn, Bad Santa en Shakespeare in Love. Zonder dat daar perse de oorspronkelijke scriptschrijvers en regisseurs voor worden ingehuurd.
 • Tien Tienerkomedies met scifi-elementen
  Een toplijsjte met tienerkomedies die de tieners opzadelen met allerlei bizarre dingen. Van telekinese tot tijdreizen.
 • John Hillcoat regisseert een Machinima
  Een Machinima is een filmpje dat gemaakt wordt met behulp van computerspellen. Een maker van een machinima bestuurt bestaande computerkarakters in bestaande omgevingen en speelt zo hele zelfbedachte scenario’s uit die hij “opneemt”. Regisseur John Hillcoat, bekend van The Proposition en de verfilming van Cormac McCarthy’s The Road maakte zo’n machinima ter promotie van het westernspel Red Dead Redemption.
 • HOERA-nieuws van de week: 17 nieuwe minuten 2001
  Één van de beste films aller tijden is Stanley Kubrick’s 2001: A Space Oddysey. Een aantal filmmakers die bezig waren met een documentaire over 2001 vonden kraakhelder materiaal dat aanvankelijk verloren werd gewaand. Bereid je voor op een Special Edition dvd met 17 nieuwe minuten van Stanley Kubrick op de toppen van zijn kunnen.

Onderwerpen:


5 Reacties

 1. Thiver

  Wat zouden we mogen verwachten van die 17 minuten extra beeldmateriaal van 2001: A Space Odyssey? Nog meer ruimteschepen die eindeloos rondzweven? Nog meer rondlopende apen die wachten tot het verhaal begint? Nog meer lsd-achtige beelden?

 2. theodoor

  Ik denk inderdaad meer prachtige sferische shots van rondzwevende ruimteschepen, mysterieuze en beroerende shots van rondlopende apen die de metaforische lading van het verhaal aanvullen en nog meer prachtige lsd-achtige beelden.

 3. Kaj van Zoelen

  Ah, je komt weer ongefundeerde kritiek op je favoriete schandpaal leveren, Thiver?

 4. Thiver

  Hoho, mijn favoriete schandpaal is nog altijd de PVV. Van 2001: A Space Odyssey kan een hoop worden gezegd, maar omschrijvingen als populistisch, crimineel, machtszuchtig, racistisch, kortzichtig en hypocriet zijn daarop tenminste niet van toepassing. Neemt niet weg dat ik het een zwaar overgewaarde film vindt die afgezien van de HAL-scènes een plotloze brij is van ellenlange shots die geen enkel ander doel lijken te dienen dan de kijker te vervelen. Het enthousiasme over zeventien extra minuten kan ik maar moeilijk begrijpen, aangezien de film in zijn huidige vorm al tot een veel lange speelduur is uitgerekt.

 5. Kaj van Zoelen

  “een plotloze brij” “geen enkel ander doel lijken te dienen dan de kijker te vervelen”

  Grappenmaker. Er is meer plot dan alleen maar ‘de HAL-scènes’, en dat jij je verveelt bij bepaalde gedeeltes kan natuurlijk prima, maar het is onzin dat die scènes geen enkel doel dienen. Het valt me nog mee dat je niet weer met die kul van “basiselementen” aan komt zetten.


Reageer op dit artikel