Het heden volgens Salon Indien, week 37

19 september 2010 · · Actualiteit

Deze week werd Quentin Tarantino beschuldigd van ‘elite gedrag’ op het Venice Film Festival en zijn we daarmee in het midden van het festival seizoen geraakt. Volgende week begint ook het Nederlands Film Festival, alwaar ik (Bram) opnieuw op zoek ga naar de kwaliteit van de Nederlandse cinema.

 • They Had Great Character
  Stephen Tobolowsky (Ned in Groundhog Day/Sammy in Memento) schrijft over het leven van een Character Actor, het personage uit de film dat vaak wordt aangeduid met Grandpa of Doctor. Een fantastisch artikel.
 • Typographic Posters Inspired by Pop Culture Classics
  In de categorie ‘gave posters’ hebben we deze week posters met een enkel voorwerp waar allerlei bekende quotes uit de film instaan…
 • Star Wars Propaganda Posters
  … en propagandistische recruiting posters gemaakt uit het oogpunt van zowel de Sith als de Rebellion.
 • What, finally, is the point of the Blu-ray disc?
  Nog een artikel: mijn (Bram) favoriete criticus Glenn Kenny kijkt naar het nut van de Blu-ray.
 • Matt Zoller Seitz Over Michael Bay
  De introductie tot het artikel kwam me (Bram) wat bekend voor, maar Zoller Seitz maakt zoals gewoonlijk een veel beter punt dan ik. “The man doesn’t do intensified continuity; he does pregnant-women-and-people-with-pacemakers-shouldn’t-ride-this-ride continuity. His films go to 11.” Hilarisch en met de vuist op de kaak.
 • Vijf films met onopgeloste problemen
  De film is afgelopen, de helden hebben gewonnen. Maar waar was die verdomde henchman van de schurk eigen gebleven? Oftewel, plotgaten in blockbusters die eerst niet opvallen, maar zeker hun consequenties kunnen hebben.
 • Trailer vervolg The Wicker Man
  Er komt een vervolg op The Wicker Man, genaamd The Wicker Tree. Niet op de versie met een bijengorgelende Nicolas Cage, maar op het briljante origineel (door mij (Theo) zeer geliefd). De terugkeer van dezelfde regisseur belooft veel goeds, al laat de trailer nog niet echt iets bijzonders zien.
 • Hoe één enkele persoon in Star Wars de gehele uitkomst had kunnen veranderen.
  Een enkele piloot had Darth Vader kunnen beschermen, Luke kunnen neerhalen en Han Solo op de korrel kunnen nemen. George Lucas kiest de makkelijkste weg en geen haan die er naar kraait.
 • Paradise Lost wordt een film
  Alexander Proyas kreeg veel commentaar op het religieuze gehalte van Knowing (een film die ik, Theo, prima kon hebben). Hij mag nu voluit de reli-sferen in, met een verfilming van John Milton’s klassieke Paradise Lost. Het aanwezig zijn van 3D en de omschrijving als actie-film doen helaas vermoeden dat dit meer gelijk het abominabele I, Robot wordt dan het meesterwerkje Dark City.
 • Casey Affleck: “I’m Still Here is in scène gezet”
  I’m Still Here, de documentaire over Jacquin Phoenix is inderdaad wat veel mensen vermoedden: in scène gezet. Casey Affleck wil het geen hoax noemen, maar ziet het meer als een staaltje performance art. Ik (Theo) ben hoe dan ook benieuwd.

Onderwerpen:


Reageer op dit artikel