Het heden volgens Salon Indien, week 39

3 oktober 2010 · · Actualiteit

Het is een rumoerige week in filmland. In Nederland was het NFFF en waren er de discussies over de Gouden Kalveren en filmsubsidies. In de rest van de wereld stierven vele beroemdheden. De rest van dit weekoverzicht bestaat weer uit de vaste verzameling van trailers, tips, memorabilia en meuk. Maar eerst schenken we aandacht aan de ons ontvallen grootheden.

 • Gloria Stewart, 1910-2010
  Gloria Stewart is overleden op 100-jarige leeftijd. Ze is o.a bekend van Golddiggers of 1935, The Million Dollar Hotel, The Invisible Man en Titanic.
 • Sally Menke, 1953-2010
  Sally Menke werd voornamelijk bekend als editor van Tarantino’s films. Ze was een ster in (non-chronologische) editing en een van de belangrijke krachten in Tarantino’s crew.
 • Stephen J. Cannell, 1941-2010
  Niet een naam die iedereen iets zal zeggen, maar op televisiegebied was Stephen J. Cannell een grootheid. Hij was verantwoordelijk voor de series Wiseguy, Cobra, 21 Jump Street en last but not least The A-Team.
 • Arthur Penn, 1922-2010
  Arthur Penn is verantwoordelijk geweest voor cultklassiekers als Alice’s Restaurant en Little Big Man maar zal voornamelijk herinnerd worden door meesterwerk Bonnie & Clyde.
 • Tony Curtis, 1925-2010
  Tony Curtis is een van de grote klassieke acteurs. Zijn filmrollen in Some Like it Hot, Sweet Smell of Success, Spartacus, The Defiant Ones en tv-serie The Persuaders zijn wereldberoemd. Verder was hij ook de vader van dé screamqueen Jamie Lee Curtis.
 • Interview met Tony Curtis
  Als ode aan Tony Curtis plaatst Empire een oud interview volledig op hun website. Mooi eerbetoon
 • Deze week in Del Toro’s Nieuwste Troetelkindjes.
  Om de week lijkt Del Toro weer een nieuw project te omarmen. Zo is hij bezig met een stopmotion over Pinocchio, maakt hij At the Mountains of Madness met James Cameron, is hij eindverantwoordelijke voor Disney’s nieuwste bedrijf Disney Double Dares You!, schrijft hij voor dit bedrijf The Haunted Mansion, produceert hij zo ongeveer elke nieuwe film in Hollywood, schrijft hij boeken en ontdekt hij nieuw talent. Deze week werd daarnaast bekend dat Del Toro ook een film gaat regisseren voor Dreamworks, Trollhunters genaamd, en dat hij voor elke nieuwe Dreamworks film creative consultant wordt.
 • Video-interview met David Fincher
  Slashfilm heeft een uitgebreid video-interview met David Fincher (50 minuten lang!) waarin de nerveus ogende Fincher breeduit vertelt over The Social Network en zijn nieuwe projecten.
 • Bizarre filmmonsters: de hond
  5 kwaadaardige filmhonden, onder welke de hoofdpersoon uit het fantastisch klinkende Zoltan, Hound of Dracula.
 • Interview Ryan Reynolds over Buried
  Ryan Reynolds (die tegenwoordig de rol van Samuel L. Jackson als overal aanwezige ster overneemt) komt binnenkort met een interessant klinkende thriller: het Hitcockiaanse Buried. Een interview over deze film.
 • Julianne Moore huilt
  Hoe ongelooflijk vaak Julianne Moore haar traanbuizen open zet in films valt pas op in deze mooie compilatie.
 • Trailer True Grit
  De Coen Broertjes zijn terug. De tegenwoordig ongelooflijk hard werkende regisseurs komen nu met een boekverfilming/remake van True Grit. De trailer is prachtig.
 • Onzalige remakes 1: Teenagers on a Train
  Onzalige remakes van klassiekers. Men zou kunnen zeggen dat een remake van True Grit daar toe hoort, maar die heeft nog de Coen broertjes. Dit idee, een jeugdige remake van Strangers on a Train met tieners als protagonisten is wel heel erg fout. Disturbia was nog minder erg.
 • Onzalige remakes 2: Citizen Jane
  Gelukkig (hopelijk) betreft het een parodie, want een actie-remake van Citizen Kane met Michelle Rodriguez als (Citizen) Jane klinkt wel heel erg fout.
 • Scorsese’s favoriete gangsterfilms
  De vijftien favoriete gangsterfilms van Martin Scorsese. Natuurlijk meerdere films met Cagney, maar ook obscure film noirs en een paar Franse (Becker, Melville) en Italiaanse films.

Onderwerpen:


Reageer op dit artikel