IFFR 2010 dag 1
Accordeons, ninjas en jeugdbendes

29 januari 2010 · · Filmfestival + IFFR 2010

Hét festival is weer begonnen! Ondanks een ernstig slaapgebrek was de eerste dag gisteren een groot succes, met drie puike films: Los viajes del viento, Kamui en A Brighter Summer Day. Daarnaast bracht de dag ook nog eens ontmoetingen met FilmTotaal collega’s, oude docenten en vaste bezoekers van Salon Indien. Vandaag is tot nu toe minder bijzonder verlopen, beginnende met het nog zeer nodige inhalen van slaap en een matige Vietnamese film.

Los viajes del viento is een prima manier om het festival mee te starten. In deze Colombiaanse film leggen een oude en een jonge man een enorme reis te voet en per ezel af om ‘de accordeon van de duivel’ terug te brengen naar de vorige eigenaar. Dit omdat volgens de oude man Ignacio ervan overtuigd is dat er een vloek op rust. Derhalve heeft hij gezworen er nooit meer op te spelen, want dat leidt alleen maar naar een onrustig leven van lied naar lied, dorp naar dorp en vrouw naar vrouw. Maar je raadt het al: hij moet de accordeon toch een aantal keer bespelen, en doet dat met verve. Twee hoogtepunten van de film zijn ongetwijfeld het accordeon-duel in het midden en het klaaglied dat Ignacio als improvisatie ten gehore brengt tijdens een festival. Regisseur Ciro Guerra ontwijkt handig vele cliche’s van de roadmovie en de muziekfilm (het jochie ontwikkelt zich bijvoorbeeld op een onvoorspelbare manier, en de relatie tussen de twee blijft mooi ongemakkelijk) en het trage tempo wordt nooit saai dankzij zijn gedegen regie en manier van filmen.

Kamui is een heel ander soort film. Bijna een live action anime, deze ninja film van Sai Yoichi, van wie dit jaar een retrospectief te zien is in Rotterdam. Net zoals de andere films van de regisseur gaat ook deze over een outcast. Het titel-personage vond een huis bij de ninja’s maar kon niet meer met hun codes leven en wordt sindsdien door andere ninja’s opgejaagd. Bij een vissersdorp vindt hij even rust en plezier, maar hoe lang kan dit duren en hoeveel voortvluchtige ninja’s herbergt dat dorp wel niet? Soms absurd over de top, vooral als het op het fysieke vermogen van de ninja’s aankomt, en daardoor eigenlijk alleen maar leuker. Geen serieuze actiefilm, maar een zéér vermakelijke genre oefening waar liefhebbers en nieuwkomers hun lol mee op kunnen.

A Brighter Summer Day (afgebeeld -red) moet ik een dag later eigenlijk nog steeds een beetje laten bezinken. Dit vier uur lange epos van de enkele jaren terug overleden Edward Yanh (Yi yi) werd geheel gerestaureerd door de World Cinema Foundation van Martin Scorsese en wordt later dit jaar door Criterion op DVD uitgebracht. Toch ben ik blij dat ik hem in de bios zag, hoewel ik er nog steeds niet helemaal over uit ben wat ik er precies van vind. Voorlopig neig ik naar de woorden ‘briljant meesterwerk’, maar echt duiden kan ik dat nog niet. Dat de film, over jeugdbendes, hun ouders en omgeving, inhoudelijk ijzersterk is en uiteindelijk goed te volgen is zodra je eenmaal gewend bent aan alle namen, staat wat mij betreft wel buiten kijf. Misschien kom ik er later in deze verslaggeving nog op terug, want de film verdient wel meer aandacht.

Adrift is de Vietnamese film waar ik in de inleiding naar verwees. Lijkt een beetje op Antonioni, maar dan zonder de zorgvuldige composities of diepere lagen – alleen de ennui. In ieder geval geen die ik kon ontdekken. Wel met héle mooie hoofdrolspeelsters, maar verder valt er weinig aan te raden aan deze film. Ik hoop vanavond meer geluk te hebben.6 Reacties

 1. theodoor

  Je maakt me heel erg benieuwd naar de eerste drie, vooral de accordeonverwikkeling klinkt als een mooie film.

 2. Kaj van Zoelen

  Walhalla Rising, Theo. Gaat dat zien!

 3. Verhoeven

  Inderdaad echt iets voor, Theo!

 4. theodoor

  Oeh, jullie maken me benieuwd. Wat vinden jullie daarvan dan typisch mij?

 5. Kaj van Zoelen

  Bruut geweld, dromerige/nachtmerrieachtige sfeer, ervaring als trip, bijbelse symboliek… zie ook mijn verslag van dag 2.

 6. Kyrill

  Ja Theo die moet je absoluut zien! Echt een interessante film.


Reageer op dit artikel