Lost (2004 – 2010)

2 juni 2010 · · Column

Zes jaar geleden vloog er een spotje op TV voorbij, en het zou de zogenaamde ‘nieuwe hype’ zijn op seriegebied. Aanvankelijk besloot ik niet te kijken, ik had immers nog geen idee wat het precies in ging houden (hoe ironisch). Echter, na wat enthousiaste reacties over een neerstortend vliegtuig wist ik genoeg; dit wilde ik wel eens met eigen ogen zien. Enfin, dat was het begin van zes jaren Lost.

Het eind van die zes jaren Lost heeft, op de Nederlandse TV, afgelopen vrijdag plaatsgevonden. Een eind maken aan het serie die lijdt aan meer mysteries en plotgaten dan er op te lossen zijn, kon al onmogelijk iedereen tevreden stemmen. Maar het bleek niet zomaar een eind om tevreden te stemmen. De makers kwamen op de proppen met een flink ambigue eind, dat vooral het eindproduct leek van een soap gemaakt door de Evangelische Omroep.

Ik kan mij goed voorstellen hoe velen zich bedrogen voelen door dit einde. Het is allemaal niet zo grotesk geworden als gehoopt, de antwoorden op teveel vragen bleven grotendeels uit en de karakters hebben in een enkele van de verhaallijnen niet eens een sluitend eind gekregen.

En toch, toch bracht het me niet van mijn stuk. Ik heb immers altijd al door het hoge soap gehalte van de serie heen geprikt, simpelweg om het grandioze verhaal, dat simpelweg zo veel intellectuele cliffhangers bevatte dat de serie tot het einde doorkijken een van de zekerheden werd in mijn leven. Het speelde wat met filosofie hier, wat met mythologie daar en het keek als een avonturenroman.

Inmiddels, na de aftermath van het einde, is mijn tevredenzijn niet meer. Ik vraag mij serieus af wat ik precies zes jaar lang heb gevolgd. Ik heb het niet gekeken voor de spirituele nonsens, ik heb het gekeken voor dat ene antwoord, dat ene antwoord waarvan je hoopte dat het alle vragen in een keer zou beantwoorden.

Mensen die het kromme eind recht proberen te praten komen vaak met leugens als ‘Het ging altijd al meer om de personages!’ Bullshit. Lost ging om de vragen, en wanneer die vervolgens niet beantwoord worden, dan komen er twijfels over de zes vette jaren, die plots zes magere blijken.

En al ging het om de personages; dat maakt de kitsch van het einde er nog niet beter op. De personages hadden allen een soort van diepte, of laat ik het anders formuleren, ik had er feeling mee als kijker. Wanneer mijn geliefde personages dan vervolgens in een voor Goede Tijden, Slechte Tijden nog te kitscherige aflevering afscheid van mij moeten nemen, dan heb ik het idee bedrogen te zijn, zeker als ze mij al zes jaar lekker maken met dit afscheid.

Ik kan niet stellen dat de serie zijn waarde heeft verloren door het einde, absoluut niet. Alleen het grootse vuurwerk wat we verwachtten, dat heeft het laten afweten. De climax mist. Een zes jaar lange vrijpartij is zonder hoogtepunt ten einde gekomen. Het was goed, maar die blauwe ballen hè?

De voorpret was wellicht nog het beste…


Onderwerpen: , ,


8 Reacties

 1. Pascal

  Dan ben ik toch een stuk positiever ;-). En het afdoen als een EO aflevering is echt overdreven, het side-flash einde vindt in een kerk plaats… Voor de rest is alles voor meerdere interpretaties vatbaar en zitten er meerdere geloven en spirituele filosofieën (dat dan weer wel) in verwerkt. Wellicht geeft de serie te weinig antwoorden maar als je er goed over nadenkt valt dat eigenlijk ook wel weer mee. Geen zin om alles uit de doeken te doen aan de hand van mijn interpretatie maar hier komt het (op een paar foutjes na) redelijk mee overeen: http://designwoop.com/2010/05/lost-finale-explained-well/

  Vooral het open einde op het eiland kon ik erg waarderen, ja zelfs die mindfuck met het vliegtuig.

 2. Christiaan Boesenach

  En de kitscherige flashbacks? Voorzien van soapy kleurenfilters? Het lopen naar het licht toe? Er zat wel meer in dat deed denken aan soaps of de EO, en niet enkel de laatste aflevering. Maar dat is niet mijn heikel punt hoor, anders was ik wel eerder gestopt met kijken.

  En de verklaringen heb ik ook allemaal gelezen, dat nog niet mijn lust naar meer bevredigd. De aflevering zelf bevatte niet het vuurwerk waar ik op gehoopt had, en de sideflashes zie ik als een overbodige mindfuck.

 3. Thiver

  Ehm, Pascal… van die beelden van het vliegtuig tijdens de aftiteling is inmiddels al anderhalve week bekend dat ABC deze erin heeft gezet om de overgang naar het volgende programma wat soepeler te maken. Het heeft verder geen enkele betekenis. Totaal geen sprake van een mindfuck.

 4. Kaj van Zoelen

  Niet dat ik zo enthousiast was over het einde ofzo, maar het ging mij tijdens het kijken toch ook wel degelijk om de personages. En waar ze voor stonden. Zoals de frictie tussen geloof en wetenschap, dat in dit hele seizoen al niet meer ter sprake kwam.

  Jij wilt één antwoord, dat alle vragen in een keer zou beantwoorden? Klinkt alsof de aflevering volgens jou een hoger EO gehalte had moeten hebben. Ik heb nooit helemaal begrepen waarom mensen de verwachting hadden dat er aan het einde opeens een makkelijke verklaring voor alles zou komen, een opheldering van het mysterie. Zo’n verklaring zou veels te simpel moeten zijn en zou wel echt vijf/zes jaar plezier teniet kunnen doen.

  Bedoel je met ‘kitscherige flashbacks voorzien van soapy kleurenfilters’ alle flashbacks/flashforwards/flashsideways in zes jaar?

 5. Christiaan Boesenach

  Nee, alleen de laatste aflevering.

 6. Pascal

  @Thiver, daar was ik niet van op de hoogte dus voor mij werkte het als een mind-fuck. Ben benieuwd wat dat volgende programma wordt dan.

  @Christiaan ik reageer dan ook op het EO gebeuren, wat een moralistische + christelijke inhoud doet vermoeden. Het lopen naar het licht toe past daar ook wel bij, maar eenvoudig interpreteren als christelijke boodschap werkt niet in mijn ogen. Dat soapgehalte in de sideflashes vond ik wel meevallen, bij mij werkte het eigenlijk wel goed. Daarnaast (alles komt goed, iedereen vind zijn ‘soulmate’) zit er nog genoeg in de sideflashes om het niet af te doen als overbodige mindfuck. Overigens ben ik het met je eens dat er wel wat meer vuurwerk in had mogen zitten maar over het geheel ben ik tevreden met het einde.

 7. Kaj van Zoelen

  Oh, je bedoelt die flashbacks als mensen hun ‘geheugen terug kregen’. Maar mijn andere punt?

 8. Mark

  Helemaal mee eens.

  ?!


Reageer op dit artikel