Treme: Happy Mardi Gras!
"All on a Mardi Gras Day" (aflevering 8, seizoen 1)

Vele series zouden de laatste aflevering van het seizoen hebben gebruikt voor New Orleans’ bekendste feestdag, maar in Treme krijgen we dit feest al twee afleveringen voor het einde. Natuurlijk krijgen we niet de bekende studentenmassa’s op Bourbon Street te zien, want daar hebben de inwoners van de stad weinig mee te maken, behalve in één scène vroeg op de dag. Zoals te verwachten krijgen we in plaats daarvan een genuanceerd beeld van de betekenis van Mardi Gras voor de mensen in New Orleans, en de ups en downs die dat met zich meebrengt.

Vorige week zagen we de vondst van het lijk van Daymo en dat LaDonna zwoor het slechte nieuws pas na Mardi Gras aan haar familie te geven. Ik voorspelde toen makkelijk dat ze het daar moeilijk mee zou krijgen, en dat zien we deze week in een aantal scènes terug. Toch houdt ze haar geheim voor zich. De spanning die dit met zich meebrengt resulteert echter wel in een slippertje met ex Antoine, die zich niets aantrekt van de grenzen die zijn vriendin stelde aan de lol die hij in zijn eentje mocht hebben. En de volgende ochtend staat LaDonna meteen bij de begrafenisondernemer.

Ondanks haar leed heeft ze toch ook plezier op Mardi Gras, met behulp van Antoine en de alcohol die op deze dag vrij vloeit. Ook Janette geniet hiervan, en na een ochtend werken vanuit haar ‘nieuwe keuken’ trekt ze steeds dronkener wordende door de stad in een engelpakje, in een paar prachtige scènes. Vooral tijdens de nachtscènes was ik trouwens bang dat er iets naars met haar zou gebeuren, misschien toch ook wel omdat zo’n eenzaam dronken avontuur in The Wire waarschijnlijk mis zou gaan. Maar dit is The Wire niet, gelukkig maar. Davis laaft zich ook aan de drank, maar houdt zich voldoende in om een net niet date met Annie te hebben.

Die alleen is omdat de grootste klootzak van de serie, Sonny, zijn vriendin alleen laat en de hort op gaat om drugs en seks met een vreemde te scoren. Onderwijl komt hij iemand tegen die denkt dat hij door Sonny is gered tijdens Katrina, maar Sonny herinnert zich daar niks meer van – omdat hij destijds ontzettend high was en alleen maar met een boot de straten in ging voor de kick, of omdat hij nooit iemand gered had en zijn hele verhaal onzin was? Veel mensen vermoeden het laatste, maar waarom zou die man er dan zo stellig van overtuigd zijn dat hij zijn leven aan Sonny te danken heeft? Het lijkt me dat je dat gezicht wel goed herinnert.

Sonny’s zwakte steekt sterk af tegen de kracht van LaDonna, Janette en Toni, wiens man ook bezwijkt onder zijn eigen zwakheden – in dit geval een writer’s block dat hem zo dwars zit dat hij de grip op zijn leven en realiteit een beetje aan het kwijtraken is. Egoïstisch, want hij heeft een fantastisch gezin waarmee hij nu niet eens van Mardi Gras kan genieten. Ik ben bang dat het met één van de twee minder fijn gaat aflopen, en Simon & co. kennende gaat het meestal mis in de voorlaatste aflevering, volgende keer dus. Als George Pelecanos de aflevering schrijft, dan gaat er waarschijnlijk iemand dood. Gezien Simons wereldbeeld hoeft dat echter niet per se iemand te zijn die een pad naar destructie bewandelt, zoals Sonny of Creighton, maar juist een van de geliefde, sympathiekere personages zoals bijvoorbeeld Albert “Won’t bow, don’t know how” Lambreaux.

Overige observaties
– Het viel me in deze aflevering opeens op hoe sterk de Franse en Spaanse invloeden nog zijn, gezien de sterke aanwezigheid van de Katholieke kerk en rituelen, en de ‘King Cake’ die in Frankrijk in een iets andere vorm ook nog bestaat.
– Het is toch nog een beetje een running gag geworden, Antoine die met niet meer dan twintig dollar zijn taxichauffeurs afwimpelt. Leuk.


Onderwerpen:


Reageer op dit artikel