Het heden van Salon Indien, week 14

10 april 2011 · · Actualiteit

Gisteren overleed Sydney Lumet op 86 jarige leeftijd en daarmee verliet wederom een briljant cineast onze wereld. Het wordt ook weer langzaam aan het blockbuster-seizoen. Eind deze maand zien we Thor, maar eerder deze maand krijgen we al Scream 4 en Winnie The Pooh. En dan volgt binnenkort ook Holland’s grootste kleine festival of kleinste grootste festival zo u wil Imagine.

En er is meer, veel meer, o zo veel meer:

 • 6 groepen die niet meer werken als schurk
  Zhe Rhuzzjans en Zie Zjermans werken niet meer als schurken. En nog vier andere instituties die hebben afgedaan als badguys.
 • Trailer Bobby Yeah
  Voor liefhebbers van compleet van de pot gerukte stopmotion.
 • Hanna is de anti-Sucker Punch
  Joe Wright (Atonement), regisseur van het opkomende actiespektakel Hanna is niet heel erg te spreken over die andere film met moorddadige tienermeiskes.
 • Sucker Punch is bewust zo
  Over Sucker Punch gesproken: hoewel wij op Salon Indien deze film niet hoog hebben zitten is er een interessant artikel die de film op een voetstuk plaatst. Hij werd al eerder aangehaald in de commentsectie, maar het is de moeite van het vermelden een tweede keer waard. Ook al ben ik (Theo) niet overtuigd van de waarheid van dit artikel, het is een zeer mooi beargumenteerde verdediging van Sucker Punch.
 • Mash-up: Edgar Wright houdt van geweren
  Regisseur Edgar Wright klootte als student al aan met het monteren van films. Hier een van zijn vroege mash-up’s, voor hij zich ging wagen aan briljante blockbuster-mash-ups als Shaun of the Dead en Hot Fuzz.
 • Stereotype sci-fi en racistische robots
  10 kwalijke racistische stereotypes in Science Fiction, van Star Wars tot Beverly Hills Chihuahua.
 • Cinematical sterft een soort van
  Het leuke filmblog Cinematical loopt leeg. Schrijvers vertrekken naar de noorderzon, pakken hun biezen en hangen hun lier aan de wilgen en niet perse in die volgorde. Zal Cinematical dit overleven?
 • 50 beste horrors van 2000-2009
  Een mooie lijst, met een aantal belangrijke opkomende namen: Ti West, Lucky McKee en J.T Petty.
 • Oh Hell No! Don’t be back! Schwarzenegger keert terug met een project dat te stompzinnig lijkt om waar te zijn. Een televisie-animatieserie, een comic-book en een 3d-film rondom Schwarzennegger’s nieuwe alter-ego: The Governator. Pr-man van Schwarzenegger: You’re fired. Fanbase van Schwarzenegger: Consider this a divorce.
 • Het einde van Kevin Smith
  Een uitgebreid artikel over het pensioen van Kevin Smith.
 • Wat het echte probleem was met Lost’s finale
  Niet: we kregen geen antwoorden, maar: de personages kregen geen pay-off.
 • Trailer voor Richard Stanley’s verloren short.Richard Stanley is een regisseur die ik (Theo) hoog heb zitten. Weinig films kunnen visueel tippen aan de trippy visuals van Stanley. De trailer van verloren short The Season of Soft Rains laat zijn bekende visuele stijl weer zien.
 • 5 beroepsgroepen die onnodig zwart gemaakt worden door Hollywood
  Psychiatrische instituten bestaan niet alleen als setting van een horrorfilm en zijn niet zo eng als in een horrorfilm, en meer dit soort evidente misvattingen van Hollywood.
 • Hitchcock de held: de impact van Psycho
  Paul Verhoeven, Wes Craven en (uiteraard) Peter Bogdanovich (de super-schnabbelaar) brengen een geschreven ode aan Hitchcock’s Psycho.

Onderwerpen:


3 Reacties

 1. Erwan

  Dat stukje van Verhoeven was erg leuk om te lezen. Komt Psycho hier trouwens ook in de re-release? Die zou ik erg graag nog een keer in de bioscoop willen zien!

  En sinds wanneer is The Temple of Doom een science-fiction film? De Aziatische personages zijn inderdaad lomp neergezet, maar maak dan een bredere lijst. Beetje jammer dit… (al verwacht ik nu wel een niet te snappen uitleg van Theo :-p )

 2. theodoor

  Tja, dat is wel vaker mijn commentaar op Io9. Hun begrip van Sci-fi (want primair is io9 een sci-fi-site) wordt wel eens uitgerekt om alle nerdcultuur te omvatten. En Indiana Jones past daar op zich wel tussen. Maar je hebt natuurlijk gelijk. Als Indiana Jones echter geen scifi is, dan zijn Beverly Hills Chihuahua en Hills Have Eyes ook geen sci-fi. Het is dus al een bredere lijst, maar met een verkeerd kopje.

 3. Stijn

  Zie ook dit mooi stukje over Sucker Punch: http://www.imdb.com/title/tt0978764/usercomments-383


Reageer op dit artikel