Imagine 2011: dag 6
Wraak, de Filipijnen, wraak en wraak

25 april 2011 · · Imagine 2011

Mijn laatste twee dagen op het Imagine festival voeg ik samen aangezien het mooie paasweekend me danig aan het afleiden was. Desalniettemin was het een fraaie afsluiter met de drie beste films van het festival en een aardige documentaire. Wat volgt is een bespreking van Some Guy Who Kills People, Machete Maidens Unleashed!, I Saw the Devil en 13 Assassins.

Some Guy Who Kills People

Ken is een wat zielige vent die als volwassen kerel nog steeds bij zijn moeder woont en werkt in een fast-food tent. Als er moorden plaatsvinden die verband houden met het traumatische verleden van Ken is hij uiteraard hoofdverdachte al kan de plaatselijke sheriff maar geen duidelijke sporen vinden. Ondertussen ontmoet Ken voor het eerst zijn elf-jarige dochter die hem helpt een nieuwe relatie aan te gaan.

Deze film is een typische festival-titel, zo eentje die je buiten Imagine nooit tegen zou komen maar waarvan je blij bent hem daar gezien te hebben. Some Guy Who Kills People overtuigt vanwege het slimme plot, de nodige verrassingen en het geweldige acteerwerk. Vooral het laatste maakt de film tot een groot succesnummer waarbij voor de verandering eens een bitchy moeder vermakelijk is zonder te verzanden in clichés en uitermate sterk spel van de jonge Ariel Gade als Ken’s dochter Amy. Je kan zeggen dat het plot wat geconstrueerd is om de kijker op het verkeerde been te zetten, maar irritant is dit totaal niet. Sterker nog, de wijze waarop het plot in elkaar steekt draagt bij aan de boodschap die de film wil uitdragen over de gevaren van pesten en wraak. Some Guy Who Kills People is niet de beste film van het festival – daarover later meer – maar zeker wel de meest positieve verrassing.

★★★★☆

Machete Maidens Unleashed!

Tijdens de jaren ’70 en ’80 was de Filipijnen het centrum van goedkope genrefilms. Culthelden als Roger Corman en Eddie Romero maakten in deze periode talloze films met titels als Beast of Blood en Black Mama, White Mama. De documentaire Machete Maidens Unleashed! geeft in een beeldenstorm van jewelste een overzicht van deze periode waarbij bovengenoemde filmmakers en andere figuren als John Landis en Sig Haig aan het woord komen en anekdotes uit de doeken doen over die wilde tijd.

Machete Maidens Unleashed! heeft het hart op de goede plek en toont zowel de fraaie als minder fraaie momenten. Het probleem hierbij is dat in ruim 80 minuten tientallen films, acteurs en regisseurs de revue passeren waardoor je na een half uur al dol bent geraakt en dan nog een uur te gaan hebt. Het is allemaal reuze interessant, maar teveel van het goede. Zo wordt er terloops in een bijzin gezegd dat plaatselijke stuntmensen stierven tijdens het filmen en komt – wellicht om een breder publiek aan te spreken – ook de hel die Apocalypse Now heette langs. Het meest vermakelijke aan de documentaire zijn de filmbeelden zelf met zijn goedkope monster make-up en een dwerg-variant op James Bond. Leuk als je tijd over hebt, al moet de hysterische aanpak je wel liggen.

★★★☆☆

I Saw the Devil

Het leven van een getalenteerde geheim agent slaat pardoes over de kop zodra zijn zwangere vrouw slachtoffer wordt van een seriemoordenaar. Blind geraakt door wraak ontbindt de agent zijn duivels en gaat hij achter de moordenaar aan die hij snel vindt waarna een kat-en-muis-spel plaatsvindt met martelingen en vele slachtoffers. Even snel wordt duidelijk dat dit spel geen winnaars zal kennen.

Deze Koreaanse horror-thriller is vanwege zijn knap in elkaar gestoken plot en compromisloze aanpak een waar meesterwerk geworden. De film doet in zijn naargeestigheid nog het meest denken aan Seven ware het niet dat de duistere kant van de held al veel sneller duidelijk wordt. I Saw the Devil kent eigenlijk helemaal geen helden, het is een sadistische tweestrijd tussen mannen die door omstandigheden geen enkel respect meer hebben voor het leven an sich. De nadruk op wraak en minachting voor mensenlevens is de rode draad van de film wat leidt tot behoorlijk heftige moordpartijen en verminkingen. Dit had gemakkelijk kunnen verzanden in typische Aziatische over-the-top satire maar de serieuze en weinig hoopvolle wijze waarop I Saw the Devil met de thematiek omspringt is lovenswaardig. Let ten slotte op de geniale vertolking van Min-Sik Choi (bekend van Old-Boy) die een werkelijk onvergetelijke seriemoordenaar neerzet. De beste film die ik op het festival gezien heb.

★★★★★

13 Assassins

Ik heb altijd de hoop gehad ooit een film te zien die bestaat uit een lange actiescène. Twee uur onophoudelijke actie waarbij het verhaal er niet echt toe doet. Takashi Miike’s 13 Assassins voldoet voor 50% aan mijn hoop aangezien de tweede helft van de film een groot slachtfestijn is met fraai gechoreografeerde actie. 13 Assassins is een samouraïfilm die vrij ingetogen begint, het is een soort herbewerking van Kurosawa’s legendarische Seven Samurai inclusief rekrutering en een komisch zijpersonage in de stijl van Toshiro Mifune. Daar houdt de vergelijking echter op. Miike zou Miike niet zijn als hij zijn film vol zou stoppen met grof geweld, het is echter zo fraai in beeld gebracht dat het niet van soort is dat je bijna niets anders kan doen dan wegkijken.

13 Assassins is een epische strijd tussen de klassieke samouraï met groot gevoel voor erecodes en de nieuwe garde die er een meer psychotische benadering op nahouden. Deze clash leidt aldus tot een totaal slachtveld zoals meerdere malen in de film naar wordt verwezen. Het is dan wel geen fantastische film in de zin van het woord dat bij het festival past, maar de actie van het tweede uur van de film maakt het tot een waardige toevoeging van Imagine. De zeer komische, bijna surrealistische uitsmijter maakt het feest compleet. 13 Assassins is een ouderwets goede samouraïfilm en voor de liefhebber van pure actie zonder meer een must.

★★★★½


Onderwerpen: , , ,


Reageer op dit artikel