De minder gewaardeerde Muis
Over ondergewaardeerde Disney-films

2 september 2012 · · Lijst

Disney staat garant voor een aantal enorme klassiekers. Fantasia, Bambi, Dumbo, The Many Adventures of Winnie the Pooh, Snow White and The Seven Dwarfs, Pinocchio, The Lion King, Beauty and the Beast, The Little Mermaid, allen hebben hun plaats in genomen in het pantheon der klassieken. Disney boekte hiermee commercieel grote successen. Een aantal titels blijken echter qua populariteit of waardering minder hoog te worden aangeslagen. Of ze worden nauwelijks genoemd, of ze worden met de grond gelijk gemaakt. Deze vijf titels (en een eervolle vermelding) zijn de ondergeschoven kindjes die wat mij betreft wel de moeite waard zijn.

Eervolle Vermelding: Hercules (Ron Clements, John Musker, 1997)

Eerst een eervolle vermelding. Hercules is universeel gekraakt, maar een vrij aardige film. Het is een rommeltje, dus niet genoeg voor de top vijf, maar enkele momenten behoren tot het beste wat Disney de laatste twintig jaar heeft gedaan. Dan heb ik het vooral over de rol van Meg en Hades. Meg is een briljant personage, een overduidelijk seksueel dominante vrouw die stevig in haar schoenen staat. Jammer dat ze een femme fatale blijkt te zijn (al ondermijnt het einde dat weer), maar een vrouw die niet bang is op relationeel gebied de overhand te nemen is altijd een plus. James Woods als Hades is een fantastische schurk. Agressief, opvliegend, sarcastisch als een malle. Ook een vondst als het Griekse koor te vervangen door een groepje Motown-zangeressen getuigt van een vindingrijkheid die Disney in die periode miste.

Bladzijdes: 1 2 3 4 5 6


Onderwerpen: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


2 Reacties

  1. Bram Ruiter

    Hulde voor die beschrijving van Lilo & Stitch. Ik geloof nog steeds dat als Disney iets eerder was geweest, en iets slimmer om was gegaan met al die verschillende monstertjes, dat de serie gebaseerd op de film had kunnen zijn wat Pokémon nu is.

    Verder een heerlijke film en de Disney die ik verreweg het vaakst heb gezien.

  2. Cynthia

    Sommige Disney films waar ik vroeger erg van onder de indruk was, zou ik nu niet meer zo snel kijken. Maar Robin Hood blijft één van mijn favoriete Disney films aller tijden. Ik vind het daarom erg leuk om deze titel in dit lijstje terug te zien. :)


Reageer op dit artikel