Domino: Tony Scotts avant-garde meesterwerk
Een beeldrecensie

13 september 2012 · · Great Scott! + In Beeld

Vorige week liet ik met mijn beeldrecensie van Revenge (1990) zien hoe mooi Tony Scott kon filmen. Vijftien jaar later stond mooifilmerij echter niet op de agenda, maar met Domino (2005) maakte hij de film waardoor ik hem in een recent artikel een ‘avant-garde actie-auteur’ noemde. Beelden over elkaar, door elkaar of gefilterd tot enige pretentie tot het presenteren van de werkelijkheid verdwenen is. Vergeelde beelden, soms bewust lelijk, maar soms toch ook wel weer mooi op de traditionele Scott manier. Ik vind het prachtig, deze helse mescalinetrip.


Onderwerpen: , ,


10 Reacties

 1. Bram Ruiter

  Prachtig. Ommeunig veel zin om deze film weer eens te kijken.

  Mooi om te zien hoe zo’n overlay van beelden (officiële term: superimposed) eigenlijk best wel lekker werkt. Ik kan me herinneren dat het er in beweging ook fantastisch uitzag, maar zo stilstaand lijken het wel beelden uit een hele toffe videoclip.

 2. ed crane

  Jammer dat hij zo geflopt is. Voordeel is wel dat ik’m zo uit de 5 voor 5 euro dvd bak heb kunnen vissen bij de Bart Smit. Jawel, bij een speelgoedwinkel. Ik krijg ook weer zin hem weer eens te kijken. Allemaal vage leuke stukken details schieten me weer te binnen zoals die Beverly Hills acteurs, dat gedoe over die namen van minderheden bij zo’n talkshow, en Tony Scott had al oog voor Rourke lang vóór z’n officieuze comeback.

 3. Hendrik

  Ja, die Beverly Hills acteurs zijn hilarisch, dat en bv. Jerry Springer is volgens mij met name de hand van Richard Kelly geweest.

 4. ed crane

  Ook bij De Blokker (bij mij in de buurt althans) zit ie nog tussen de 5 DVDs voor 5 euro meuk, als je er niet 4 andere geschikte films bij kunt vinden kost ie los 1,50. Dus niemand heeft een excuus de film niet te bezitten :) Ergens zou het wel een mooie double feature maken met Natural Born Killers, me thinks.

 5. Kaj van Zoelen

  Joh, neem er eentje voor me mee zondag.

 6. Tony Montana

  Geniale film. Had de dvd ooit gratis gekregen bij 2 dozen waspoeder bij de Makro… samen met True Romance, mijn favoriete Tony Scott…

 7. ed crane

  Doe ik Kurz. Ik ben’m as we speak aan het kijken. De film springt alle kanten op. Bij Richard Kelly’s ‘Southland Tales’ werkt dat wat mij betreft helemaal niet, maar hier is het juist een kracht, duidelijk ook door Scotts regie.

 8. Verhoeven

  Iemand enig idee wat er gebeurt met Keira in het screenshot vierde van onder?

 9. theodoor

  Ze krijgt de afloop van een levensbeslissend moment te zien, ze schreeuwt, we zien de woestijn op de achtergrond.

 10. Verhoeven

  OH, ik dacht dat ze gepakt werd drie albino’s in de woestijn. Verhelderend, Theo!


Reageer op dit artikel