HAFF Dag 3 (1/2)

3 april 2012 · · HAFF 2012

Een nadeel aan het Haff is dat in de verschillende competities overlap zit. Zo zag ik vandaag voor de tweede keer The Monster of Nix en Aalterate. Er valt niet aan te ontkomen, maar voor de die hard is het vervelend dat ze meerdere keren door dezelfde filmpjes heen moeten zitten. Ook een ander klein euvel is dat de programmeurs regelmatig reclames en videoclips programmeren binnen de short-programma’s. Jammer, want de reacties in de zaal zijn lauw, aangezien er ook een apart programma is voor deze kunstsoorten. Verder moet het wel nagegeven worden dat het Haff zijn zaakjes verder goed op orde heeft: een gevarieerd programma, een leuke ambiance, een gezellig publiek, uitstekende programmagidsen en posters, en genoeg ruimte tussen de screenings.

Vanwege de grootte van het artikel is Dag 3 opgesplitst in twee delen. Deel 2 volgt overmorgen. Dag 4 volgt vrijdag.

Competitie Shorts 5

Competitie Shorts 5 is het sterkste programmablok in het hele festival. Geen enkele misser, en ook de beste film op het festival. Dat is It’s Such a Beautiful Day, de nieuwe film van Don Hertzfeldt en het meest recente deel in zijn “Bill”-reeks. Bill is een simpel vormgegeven personage, een veredelde stokpop in wezen, die vanwege een ongespecificeerde terminale hersenziekte langzaam de grip op de realiteit verliest: hij zal doodgaan, en hij zal het zelf nauwelijks beseffen vanwege zijn staat van zijn. Hij heeft hallucinaties, weet niet meer welke dag het is, heeft zijn gedachten niet meer op een rijtje, vergeet gezichten, heeft geen grip meer op ruimte en tijd en kan sociaal niet meer meekomen. Hertzfeldt vertelt het tragische leven van Bill met een uitstekende balans tussen tragiek en humor, en besluit zijn film op een magistrale poëtische wijze. Een film die volstrekt origineel, grappig, trefzeker en ontroerend is.

CMYK is dan weer van een geheel andere orde. Een experimentele animatie in vier kleuren, gemaakt van colorbars van kartonnen verpakkingen. Mooi geanimeerd, uitstekend gevoel voor kleur, ritme en compositie. Wild Life heeft dan weer een uiterst simpele, mooie vertelling over een Britse immigrant in het Canada van 1900. Handgeschilderd, maar qua stijl compleet anders dan de meeste handgeschilderde films.

Oedipus is de nieuwe film van de godfather van de Nederlandse animatiefilm: Paul Driessen. Zijn extreem rommelige stijl is nog verder doorgevoerd en past uitstekend bij de zwierige hervertelling van Oedipus, die letterlijk “achteruitgespoeld” wordt. Mooie vondsten, zoals een geboorte (in reverse) waarbij de baby weer de vagina in gedouwd wordt, en een Italiaans/Grieks accent en taalverhaspelingen voor de stem van Oedipus. De slotfilm, de handgeschilderde animatie Romance, van handgeschilderde animatiemeester George Schwizgebel is effectief in het verkort vertellen van een romance in een long-take, maar kent wel erg veel overeenkomsten met de beste man’s vroegere werk. Nog steeds goed, daar niet van, maar wel een herhalingsoefening.

★★★★★

Competitie Nederlandse Animatie 3

Voor de competitie Nederlandse animatie mocht het publiek stemmen, die kozen voor het tragikomische Boer Janssen, van Illuster. Het is geen briljant filmpje, maar wel een zeer adequate vertelling met een gedurfd einde.

Het derde blok begint met Een Ogenblik Astublieft, een herkenbare vertelling waar in we de doedels zien die een man maakt tijdens een gesprek met een extreem lastige klantenservice. De film ontspoort tegen het einde, maar het idee is goud waard. Jacob’s Lament is een sterk vormgegeven film, maar kent geen hele sterke animatie, en te weinig verhaal om te beklijven. (Ego) is een stuk ongrijpbaarder, met zijn focus op symboliek en demonen, maar kent wel een bevredigende conclusie, en sterke animatie. Amy is dan weer erg matig: manipulatief en cliché qua plot, met een vormgeving die bedoeld lijkt te zijn om gothicmeisjes everywhere in te pakken. Een rip-off van Burton in zijn slechte periode.

Het kan erger. Jailbreak is een matige experimentele film met lijnenspel, die echter niets weet toe te voegen aan al die talloze filmische experimenten met lijnen en ritme. A Plastic Life is dan wel weer erg origineel, maar niet heel soepel geanimeerd: een leven verteld via plastic tassen. Na een korte reclame voor het Klik!-festival volgt Boer Janssen, een slick geanimeerde vertelling over een boer die moderniseert. Genetische manipulatie is wel een erg makkelijke prooi voor ridiculisering, maar het einde beklijft. De Jongen met de Best Wel Lange Armen is ook goed, al ben ik enigszins bevooroordeeld aangezien de animatie is gemaakt door een vriend van mij, Salon Indien-lezer Erik Butter. Objectief gezien is het nog steeds een uitstekende film, met erg goede timing en animatie, al kan de geluidsmixage beter. Vioolspel‘s sterkste punt is dan weer het geluid. Het kattengejank van een beginnend vioolspelertje is herkenbaar voor iedereen die ooit met een instrument heeft moeten oefenen. De kinderlijke stijl sluit perfect aan.

Sheeped Away is een gladjes getekende en geanimeerde animatie, met een simpel doch grappig plot. Het einde laat te wensen over, en de karakterdesigns zijn iets te standaard om echt memorabel te zijn. Het programma vervolgt met een aantal grappige animaties in de reeks Cliphangers, die op heldere wijze een wetenschappelijk feitje uitleggen, met het nodige gevoel voor humor. Ook volgt er een Sesamstraat-filmpje van dezelfde regisseur, Johan Klungel, die minder geslaagd is vanwege het irritante liedje. Het blok besluit met Aalterate, die op het festival zo’n honderd keer is langsgekomen.

★★½☆☆


Onderwerpen: , , , ,


3 Reacties

 1. Erik B

  haha dankje Theo! leuk stukje ;)
  voor de gene die De jongen met best wel lange armen nog willen zien:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WrXw65TO3tE
  voila!

  BTW Theo ik mag waarschijnlijk ook binnenkort van die Cliphangers maken!

 2. Kaj van Zoelen

  Leuk filmpje. Alleen jammer van de grammatica. ;)

 3. Erik B

  tjah dat is intussen al verbeterd heb m nog niet opnieuw ge-upload
  maar gelukkig heb ik een vriendin die dat soort dingen er uit haald :P


Reageer op dit artikel