Imagine 2012: Afsluiting
De prijzen & Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame (2010)

30 april 2012 · · Imagine 2012

Zo zit je er midden in, zo is het alweer voorbij en kleed het hele land zich opeens oranje voor een avond en een dag. Het was weer een mooi festival compleet met hoogtepunten, dieptepunten en veel daartussenin, terwijl het weer traditioneel heen en weer schommelde. April doet wat hij wil. Wat daarentegen niet schommelde was de nummer één op de lijst voor de publieksprijs, oftewel de Sp!ts Silver Scream Award 2012. The Raid stond donderdag de negentiende al bovenaan, en bleef de rest van het festival de lijst aanvoeren totdat hij aan het eind de prijs kreeg, waardoor de film zich bij films als Spirited Away, Let the Right One In en From Dusk Till Dawn mag voegen. De film was echter niet de enige die in de prijzen viel.

De Zilvern Méliès 2012 voor de Beste Europese Fantastische Film van Imagine, de juryprijs die een plaatsing voor de strijd om de Gouden Méliès oplevert (acht ‘fantastische’ filmfestivals in Europa doen hier aan mee), ging naar Mientras Duermes van  Jaume Balaguero, die samen met Paco Plazo de eerste twee [REC] films maakte (en daarmee enkele jaren terug de Silver Scream won). Terwijl Plazo in zijn eentje de derde in de reeks maakte, viel Balaguero dit jaar alleen in de prijzen met zijn duistere film die volgens onze Theo een “uiterst effectief opgebouwde thriller” is “die interessante vragen stelt zonder daar de nadruk op te leggen ”.

Dezelfde soort prijs voor de korte film ging naar de Nederlandse film Voed Mij van Niels Dekker. De juryprijs van het Imagine zelf, de Black Tulip, ging naar de Canadese humoristische horrorfilm Eddie: The Sleepwalking Cannibal van Boris Rodriguez. De Imagine MovieSquad Award van de jongeren jury ging naar de Zwitserse komische fantasy Der Sandmann. Salon Indien favorieten The Woman en Carré Blanc vielen niet in de prijzen, en behoorden ook niet de populairste films van het festival, met respectievelijk een twaalfde en negenentwintigste plaats in de Silver Scream lijst.

Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame (2010)

Tsui Hark brak begin jaren tachtig door in Hong Kong met Zu: Warriors from the Magic Mountain, een cross-over tussen wuxia en sci-fi. Vervolgens maakte hij als producent naam door de jaren tachtig films van John Woo en de horror/wuxia film The Chinese Ghost Story te produceren. In de jaren negentig gaf hij een nieuwe impuls aan het wuxia genre door de Once Upon A Time in China reeks te regisseren. Sindsdien was zijn ster enigszins tanende, maar dankzij Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame wint hij weer wat respectabiliteit terug, met behulp van de martial arts-choreografie van Sammo Hung.

Het is een groots opgezet historisch spektakel met Andy Lau in de hoofdrol, natuurlijk bekend van de Infernal Affairs films en House of Flying Daggers, als het titelpersonage. Hij moet mysterieuze moorden onderzoeken waarbij de slachtoffers uit zichzelf in brand vlogen, vlak voor de kroning van de eerste (en enige) keizerin van China. Zijn onderzoek resulteert in een aantal spectaculaire gevechten op prachtige locaties, van ondergrondse grotten tot een gigantische Buddha, waarbij men flink aan draadjes hangt. Zo nu en dan is de film een feest voor het oog dankzij een combinatie van uitgebreide sets en mooi camerawerk. Fijn dat deze film uit alweer 2012 alsnog op het festival verscheen.

★★★★☆


Onderwerpen:


Reageer op dit artikel