NederSchotland
De Wisselwachter (Stelling, 1986)

15 oktober 2012 · · In Beeld

Tijdens het kijken naar de duidelijke Nederlandse film De Wisselwachter van Jos Stelling vroeg ik me af waar in Nederland de film zich moest afspelen. Want zulke landschappen hebben we in ons lage land toch helemaal niet? Na afloop kwam ik er achter dat deze gedachte correct was – de film is in de Schotse Hooglanden gedraaid. Stellings nieuwste film Het Meisje en de Dood won onlangs niet alleen het Gouden Kalf voor beste film, maar ook voor het camerawerk. Was die prijs er in 1986 ook al geweest, had De Wisselwachter die vast ook gewonnen. De grootste kracht van de film is hoe op visuele wijze het veranderen van de seizoenen wordt gefilmd, hoewel dat niet zozeer verbonden lijkt te zijn aan het verstrijken van de tijd als wel aan het innerlijk van de hoofdpersoon.


Onderwerpen: , ,


9 Reacties

 1. theodoor

  Prachtige film, een van Stelling’s beste…

 2. Olaf K.

  Van mij mag Stelling met pek en veren het land worden uitgejaagd. Zelden een film gezien waar ik zo boos van werd als van “Duska”. Ik zeg ongezien: als Stelling het kalf wint voor de beste Nederlandse film van het jaar, dan is het tijd voor een grondige herijking van de Nederlandse filmwereld. En als we alles goed doen, dan halen we misschien over tien jaar Andorra in. Ook als je zoiets als dit leest:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3376/film/article/detail/3287951/2012/07/17/Subsidie-voor-zeven-nieuwe-speelfims.dhtml

  Dan heb je toch alweer voor het hele jaar gegeten en gedronken? Jos Stelling maakt verouderde cinema die 30 jaar geleden OOK niet grappig of kek was. Het is 6e rangs Kaurismaki.

 3. Olaf K.

  …en (ja, ik ben nog niet klaar) dan wint er eens een keer een echte cineaste die zonder concessies haar eigen kwaliteitscinema maakt, en dan Krijgt Nanouk Leopold te horen – van een collega nota bene! – dat het toch echt niet kan dat een film die door zo weinig mensen gezien is zo’n prijs wint.

  Het wordt niks met dit land als filmland, de komende 50 jaar.

 4. Erik

  En dat allemaal op basis van “Duska”, Olaf? Ik zou zeggen: ga “Het meisje en de dood” eerst eens kijken voordat je dit soort onzin verkoopt.

 5. Olaf K.

  >>En dat allemaal op basis van “Duska”, Olaf?

  Waar staat dat? Eerst lezen en leren conclusies trekken voordat je onzin verkoopt :)

 6. Kaj van Zoelen

  Nou ja, het is de enige film die je noemt. Je hebt het over Kaurismäki en “kek en grappig” – het zijn in ieder geval niet kwalificaties die iets te maken hebben met bovenstaande film van Stelling (want: geen poging tot iets dergelijks), of, op de trailer en reacties afgaande, die nieuwe film. Dus puur afgaande op wat je hier schrijft is dat geen onlogische conclusie. Misschien zit er nog een verborgen verwijzing naar de Illusionist in ofzo, maar die film moet je dan wel weer kennen om dat erin te kunnen zien. En je geeft duidelijk aan die nieuwe film nog niet gezien te hebben.

  Nanouk Leopold won wel die prijs, en kreeg twee keer zoveel geld haar nieuwste film te gaan maken dan in dat artikel dat je linkt het hoogste bedrag is – daar kwam nog geld bij en waarschijnlijk uiteindelijk straks nog meer voor distributie – wat dan weer het enige is wat Stelling krijgt van het Film Fonds. Die maakte zijn film buiten het bekende Nederlandse systeem om.

  Daarnaast: vorig jaar won Black Butterflies het Gouden Kalf, lijkt mij eerder dat dat aanleiding was voor de node van die verrijking waar je over rept…

 7. Olaf K.

  Black butterflies, het kan inderdaad altijd erger…

 8. Verhoeven

  Olaf –> http://www.youtube.com/watch?v=zz1XuiysO2o

  (Ben uitgekeken op de esthetische beeldrecensies van Kaj. Vind ze eenzijdig en oppervlakkig!)

 9. Hans

  Mocht iemand de locatie willen bezoeken waar buitenopnamen voor de Wisselwachter destijds zijn gemaakt dan kun je naar Corrour Staion in Schotland gaan.
  https://www.google.nl/maps/place/Corrour/@56.7602029,-4.6927787,17z/data=!4m2!3m1!1s0x4888d5c60193f505:0xdc43877b7d64281c
  Mocht je ‘Trainspotting’ ook een fijne film vinden… De scene waar ze uit de trein stappen en de opmerl=king maken ‘this is not natural’ (of iets in die geest) is ook op Corrour geschoten.


Reageer op dit artikel