Van Gogh (Pialat, 1991)
Schilderen op het witte doek (2/7): De gekwelde ziel

Van Gogh

Vincent van Gogh is het schoolvoorbeeld van de arme kunstenaar die niet gewaardeerd wordt tijdens zijn leven, van de gekwelde ziel die leeft voor zijn kunst. Maar werd hij slechts gekweld door gebrek aan waardering, of was het omdat hij gek was? Was hij wel echt gek zoals toen gedacht werd, of noemen we dat tegenwoordig depressief? De laatste theorie wordt in ieder geval gebezigd door Maurice Pialat, die zich met zijn film richtte op de laatste maanden in het leven van de schilder. Van Gogh gaat niet zozeer over de schilderijen van Van Gogh, maar over de passie en pijn daar achter.

Toch is juist het schilderen het enige dat Van Gogh genoegdoening geeft. Pialat bedacht voor hem allerlei affaires en prostituees, maar de depressieve man wordt daar schijnbaar niet echt gelukkig van. In Van Gogh is de relatie met broer Theo ook een uiterst moeizame – van zijn familie moet Vincent het niet hebben (behalve voor financiële ondersteuning). In tegenstelling tot Rembrandt fecit 1669 is Van Gogh niet gefilmd in de stijl van Van Gogh. Wel doen het camerawerk en de warme belichting af en toe denken aan andere impressionisten, met name de scènes aan de oever van een rivier hebben iets van Renoir weg.

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Van Gogh

Dit is het tweede deel in een reeks beeldrecensies van films over schilders. Volgende keer een film over Gustav Klimt.


Onderwerpen: , ,


5 Reacties

 1. Rik Niks

  “In tegenstelling tot Rembrandt fecit 1669 is Van Gogh niet gefilmd in de stijl van Van Gogh.”
  Zie daarvoor Lust for Life van Vincente Minnelli.

 2. Kaj van Zoelen

  Bedankt voor de tip! Is het verder ook nog een beetje een goede film? :P

 3. theodoor

  In dit geval is ook Altman’s Vincent and Theo interessant, mede omdat hij misschien nog wel rigoreuzer dan Pialat kiest voor een donker, flets kleurenpalet.

 4. Verhoeven

  Aha, we krijgen de volgende keer wat screenshots te zien van een film van Raoul Ruiz.

 5. Rik Niks

  Tja, het is Van Gogh op zijn Hollywoods (Kirk Douglas als Van Gogh! Anthony Quin als Gauguin!)… maar net wat je verwachtingen daarbij zijn. Ik vond het wat belegen allemaal, maar visueel goed gedaan. En o ja, Kurosawa heeft ooit eens een film gemaakt waarin Martin Scorsese voorbij komt als Van Gogh. Daar zullen we het helemaal maar niet over hebben…


Reageer op dit artikel