Cold War (2012)
Bureaucratische strijd met een vleug actie

19 mei 2013 · · King Hong + Kritiek

Wat de BAFTA’s zijn voor Engeland, de Césars voor Frankrijk, de Oscars voor de Verenigde Staten en uiteraard de Gouden Kalveren voor Nederland zijn de Hong Kong Film Awards voor, jawel, Hong Kong. In het verleden wonnen films als Police Story (1985) en Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) de prijs voor beste film en ruim een maand geleden viel deze eer ten deel aan Cold War. Niet alleen dat, de film won liefst negen beeldjes en is daarmee mede-recordhouder. Kan de film zich echter qua kwaliteit meten met eerdere prijswinnaars en het beste wat Hong Kong cinema te bieden heeft?

Cold War is de codenaam van een gigantische politie-operatie die wordt ingezet nadat verschillende agenten zijn gekidnapt door een terroristische groepering die Hong Kong onveilig maakt met bomaanslagen. Ze vragen een waanzinnig losgeld voor de levens van de agenten en alle middelen worden door commissaris Lee aangewend om de agenten heelhuids terug te krijgen, al was het maar omdat zijn eigen zoon een van die agenten is. Commissaris Lau ziet de subjectiviteit van zijn collega in en aast tevens op zijn baan als hoofd van de operatiecommissie. De zaken raken extra gecompliceerd als duidelijk wordt dat er een mol in het politieapparaat zit die stiekem voor de terroristen werkt.

Het is niet vreemd dat Cold War veel wordt vergeleken met het razend succesvolle Infernal Affairs (2002), het eerste deel van een trilogie die in 2003 de prijs voor beste film kreeg en een Amerikaanse remake kende met het eveneens zeer succesvolle The Departed (2006) van Martin Scorsese. Het idee van een mol binnen de politie was ook in Infernal Affairs een belangrijk plotpunt al was in die film ook sprake van een mol binnen het criminele circuit, iets wat in Cold War niet gebeurt. Dit maakt van Cold War een minder gecompliceerde film dan zijn ‘voorganger’ en ook een stuk minder spannend. Het is eigenlijk wachten totdat je in de laatste akte te weten krijgt wie de mol is en waarom en zelfs dan haal je enigszins je schouders op.

De klassieke strijd tussen twee personen is in Cold War meer een bureaucratische strijd tussen twee commissarissen, de een uiteraard ouder en naar eigen idee wijzer dan de ander. Het constante gekissebis tussen de twee is ondanks dat het best vermakelijke scènes oplevert met door elkaar heen schreeuwende mannen nooit echt fascinerend, ook omdat de twee in feite aan dezelfde kant staan. Wat Cold War veel meer de moeite maakt is de zinderende actie met onder meer een uitmuntend opgebouwde sequentie waarin Lau een deel van het losgeld moet afleveren en dwars door Hong Kong van het kastje naar de muur wordt gestuurd uitmondend in een spectaculair vuurgevecht op de ringweg. Sowieso ziet de film er fraai uit met veel shots van de stad en diens hypermoderne wolkenkrabbers. De film geeft echt een hedendaags beeld van Hong Kong en diens architectuur.

Al met al is Cold War best een degelijke politiethriller met capabele acteurs die niet al te bekend zijn in ons land al duikt wel superster Andy Lau op in een gastrol wat wederom weer een link is met Infernal Affairs. Echt onvergetelijke cinema is Cold War nooit en in dat opzicht is het aantal prijzen dat de film ten deel viel wel opmerkelijk al kan dat uiteraard ook te maken hebben met de concurrentie. En laten we wel zijn, kijkend naar de recordhouders van bijvoorbeeld de Oscars zul je ook niet gauw vaststellen dat het gaat om absolute meesterwerken. Het staat wel vast dat Cold War net als Infernal Affairs een vervolg (of twee) zal kennen want daar schreeuwt het einde werkelijk om. Maar de kans dat het de kwaliteit van de Infernal Affairs films zal overtreffen is tamelijk minimaal. Sterker nog, voor uitstekende hedendaagse Hong Kong politiethrillers kijk je beter die films dan Cold War.

★★★☆☆


Onderwerpen: , , ,


1 Reactie

  1. Straka

    Een vergelijking met Infernal Affairs komen natuurlijk maar weinig films uit het genre goed mee weg. Wel is het zo dat de Hong Kong Film awards niet meer zijn wat ze ooit geweest zijn. Meest interessante award in het Chinese taalgebied is tegenwoordig waarschijnlijk de Golden Horse Award, deze staat open voor iedere film in een Chinese taal onafhankelijk van het producerende land. Weinig kans dat Cold War hier hoge ogen gaat gooien.


Reageer op dit artikel