Fargo (1996)
Broederliefde: de films van Joel en Ethan Coen (6)

Fargo

Fargo (1996) is een Coen Brothers film die zich duidelijk afspeelt in een Amerikaanse staat, de zoveelste film van The Coen Brothers die een geografische locatie als uitgangspunt neemt. Dit keer is de plaats van handelen het stadje Fargo, het buurstadje Brainerd, de grotere plaatsen Minneapolis en Saint Paul (ook wel de Twin Cities genoemd) en wat buitenlocaties in de buurt van deze plaatsen. Maar de Coens focussen zich op nog een specifieke plek binnen deze locaties: de parkeerplaats, de autohandelaar, motels en hotels langs de weg en de autos op de weg.

Auto-Universum

Een van de hoofdpersonen is autohandelaar Jerry Lundegaard die zijn vrouw laat ontvoeren, om een parkeerplaats te kunnen bekostigen met het losgeld. Dit laat hij regelen door een automonteur genaamd Shep Proudfoot. De misdadigers ontmoet hij in een wegrestaurant. Deze vermoorden een aantal mensen langs de weg, waarna hoofdzwangere politieagente, en hoofdpersone Marge Gunderson wordt opgeroepen om de zaak op te lossen. Dit doet ze door trips naar de Twin Cities, waarbij ze verschillende hotels aandoet, op de hielen van de twee misdadigers Carl Showalter en Gaear Grimsrud, die daarbij verschillende wegmotels aandoen. Uiteindelijk weet Marge de zaak op te lossen omdat ze de auto herkent die Jerry Lundegaard voor zover zij weet illegaal heeft verhandeld aan Carl en Gaear.

Door de focus op auto’s en aan auto’s verwante locaties (parkeerplaatsen, garages, showrooms, wegmotels en restaurants) vormt Fargo een hermetisch gesloten universum van handelingen en verhandelingen dat tegelijkertijd volstrekt logisch, realistisch en ietwat vreemd aanvoelt. De mix tussen realisme en een bizarre ondertoon wordt ingeleid door de disclaimer aan het begin van de film dat alles waargebeurd is. Deze grove maar hilarische leugen vormt een preventieve aanwezing dat de Coens voor een realistischer, meer aardse toon gaan dan de rest van hun films, maar dat Fargo tegelijkertijd een film is waarin de humor sardonischer is, en er een vileine knipoog aanwezig is.

De sleur en stilstand

De Coen Brothers parodiëren namelijk de knulligheid van de Minnesotans, en de tergende sleur van Minnesota. Overal sneeuw, overal leegte, overal accentjes. Alle personages zitten in een (huwelijks)sleur: van de woedende eerste klant van Jerry Lundegaard en zijn doodsbange vrouwtje, tot Jerry Lundegaard zelf. Van Mike Yanagita, wiens subplot enkel draait om ontsnappen aan de sleur (en het feit dat Marge hier geen behoefte aan heeft) tot de misdadigers Carl en Gaear, die een soort van mislukt symbolisch huwelijk hebben, gezien de tergend pijnlijke gesprekken in de auto en de lullige dood van één van de twee.

De parkeerplaatsen worden zo een mooie metafoor van stilstand. Het vastzitten op een plek, terwijl je eigenlijk doorwil. Het nodeloos geparkeerd zijn van je eigen leven. Het is niet voor niets dat Jerry Lundegaard zijn sleur wil doorbreken door een parkeerplaats te bouwen. Het is tegelijkertijd een symbool voor zijn huwelijk (niet voor niets ligt de Playboy in zijn badkamerrek), als een uitweg, door het geld wat de parkeerplaats hem op kan brengen. Geld is een weg uit de sleur, en de reden waarom Carl, Jerry, Gaear en Jerry’s schoonvader allemaal zo’n waarde hechten aan het geld.

De enige personages die echt gelukkig lijken zijn Marge, en haar man Norm. Zij hebben zich niet alleen neergelegd bij de sleur, ze genieten ervan. Ze hoeven niet zo nodig te ontsnappen. Ze hebben een kind op komst. Hij vermaakt zich thuis met het schilderen van plaatjes voor op postzegels (burgerlijke hobby nummer 100), zij zorgt voor de kost. Ze liggen knus bij elkaar in bed, eten samen een ontbijtje en kijken ’s avond voor het slapengaan nog naar een natuurdocumentaire. Geld is voor hun geen weg uit de sleur. Sterker nog, winst is voor hun niet belangrijk. Norm krijgt de troostprijs van de postzegelwedstrijd: zijn eend wordt gedrukt op de postzegel van 3 cent. Marge en Norm hoeven geen tonnen, ze zijn blij met 3 cent.


Onderwerpen: , , ,


Reageer op dit artikel