HAFF dag 2
Graven in het verleden en de weg naar de toekomst.

22 maart 2013 · · HAFF 2013 + Kritiek

Tito on Ice

Het mooie van een festival als dit is dat er aandacht wordt geschonken aan zowel gevestigde als opkomende namen. Vandaag zag ik bijvoorbeeld twee documentaires over pioniers van de Britse animatie-film. Het zeer sterk gestructureerde, maar verder ietwat goedkoop ogende An Animated Utopia introduceert John Halas bij de kijker, die een ongelooflijke staat van dienst blijkt te hebben. Van experimentele films en Europese Disney-kopieën, tot het welbekende Animal Farm (1954), vroege experimenten met de computer en een zeer vroege 3D-animatie. Inside the Green Book gaat ook over een grootheid, Geoff Dunbar, van wie ik nu pas ontdek dat hij de regisseur is van zowel twee animaties uit mijn jeugd (de serie The World of Peter Rabbit and Friends en Rupert and the Frog Song (1985)) als een experimentele short die ik in mijn puberteit geweldig vond (Ubu (1978)). De rest van de dag was echter gewijd aan drie animatiefilms van drie vrij nieuwe namen.


Couleur de peau: Miel (Laurent Boileau, Jung, 2012)

Couleur de peau: Miel

Couleur de peau: Miel, gebaseerd op de autobiografische graphic novel van co-regisseur Jung is een film over zijn adoptie, waarbij hij als 4 jaar oud weeskind uit Korea terechtkwam bij een Waals gezin. Dit gezin blijkt niet altijd even ideaal (de lijfstraffen en scheldpartijen van de ouders zouden nu niet meer als pedagogisch verantwoord worden gezien), maar Jung kijkt niet enkel met negatieve gevoelens terug op deze tijd. De aanvankelijk vrij houterig ogende cel-shaded computeranimatie krijgt later meer dynamiek, en het verhaal is eerlijk, gebalanceerd en emotioneel genoeg om de wat rafelige kantjes van de animatie te kunnen vergeven. Couler de peau: Miel, laat op zeer confronterende wijze de ups en downs van pleeggezinnen zien, en het genuanceerde doch uiterst persoonlijke verhaal beklijft.

★★★½☆

null

Rio 2096: A Story of Love and Fury (Luiz Bolognesi, 2013)

Rio 2096

Rio 2096: A Story of Love and Fury is een Brazilliaans epos met een bescheiden budget. Dat zorgt dat de animatie nu al gedateerd oogt (denk Disney-series uit de jaren 90) en de effecten ook niet altijd om over naar huis te schrijven zijn. Toch maakt Rio 2096 dat grotendeels goed met het script, dat ondanks wat opzichtige symboliek en een wat opdringerige politieke boodschap, op vrijwel onverklaarbare wijze 600 jaar Braziliaanse geschiedenis in 75 minuten weet te vertellen, zonder afgeraffeld of uitleggerig over te komen. Ondanks dat niet alle plotdetails overkomen op een niet-Braziliaans publiek vertelt Rio 2096 een universeel verhaal op een goed verdeelde manier. Dat de film rustig aanvoelt en diverse achtergrondgeschiedenissen in slechts enkele momenten weet uit te leggen geeft duidelijk aan hoe goed het script in elkaar zit.

★★★☆☆

null

Tito on Ice (Max Andersson, Helena Ahonen, 2012)

Tito on Ice

Tito on Ice is een documentaire die real-life footage afwisselt met zeer ruwe animaties gemaakt van afval. De makers komen uit het underground-comic circuit, en dat is te zien, want de stijl van de film is grofkorrelig (super-8), rauw en rommelig, en de humor niet altijd even verfijnd. Toch is Tito on Ice een briljante bespiegeling op het verleden van de Balkan, wat niet alleen gesymboliseerd wordt door letterlijk materiaal te hergebruiken voor de animaties, maar ook door de titelfiguur, de Sloveense generaal Tito, wiens beeltenis als mummie door de makers meegenomen wordt op een reis door de Balkan. Deze reis is gebaseerd op een stripboek dat ze ooit maakten over dit concept en de beelden die ze op deze reis schieten geven niet alleen een kijk op (de onmogelijkheid van) het herleven van het verleden, maar ook op de underground-cultuur in Slovenië, Bosnië en Servië. Een film die letterlijk uit de rommel (van de Balkan) kunst weet te maken. Saillant detail: de film is deels geschoten op super-8-materiaal wat 20 jaar ongebruikt in de ijskast van de regisseur heeft gezeten (omdat het dan langer goed blijft). Het maakt de terugkerende thema’s van bevriezing, recycling en het verleden naar het heden halen nog net wat mooier.

★★★★½


Onderwerpen: , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel