IFFR 2013: Nationaal filmfestival Rotterdam
Over How to Describe a Cloud (2013) en De ontmaagding van Eva van End (2013)

2 februari 2013 · · IFFR 2013

Pathé Schouwburgplein

Matterhorn (2013), De nieuwe wereld (2013) en Lee Towers (2013) behoren tot de absolute favorieten van het festival. En dat is slechts een greep uit de Nederlandse producties die dit jaar op het IFFR draaien. Is er sprake van een nieuwe golf Nederlandse filmmakers of neemt het IFFR steeds meer taken van het NFF over? Er lijkt in ieder geval meer oog te zijn voor films van eigen bodem en blijkt er behoorlijke kwaliteit te worden afgeleverd. Het festival opende zelfs met een Nederlandse film, De wederopstanding van een klootzak (2013) en die nationale toon is het hele festival blijven hangen.


How to Describe a Cloud (David Verbeek / Nederland; Taiwan)

How to Describe a Cloud

David Verbeek maakt geen ‘typisch Nederlandse’ films. Hij kijkt al zijn hele carrière over de grenzen: Azië is het werelddeel waar zijn films zich afspelen. Voor How to Describe a Cloud vertrok hij naar Taiwan. Verbeek is dan ook moeilijk te zien als een echte Nederlandse regisseur en toont zich eerder een eigenzinnig auteur. Zien en horen; dat is waar zijn kracht ligt. En ook dit keer is het een film die vooral zintuiglijk sterk is. Continu worden we geprikkeld met lange hypnotiserende shots en intens sounddesign. Het gaat over de spanning tussen spiritualiteit en rede, wanneer een blinde vrouw een zesde zintuig ontwikkelt – maar het verhaal biedt niet genoeg om echt indruk te maken. Wat vooral beklijft zijn de mooie plaatjes die Verbeek laat zien. Dat is overigens een behoorlijke verdienste, want de film is voor bijzonder weinig geld gemaakt.

★★★☆☆

null

De ontmaagding van Eva van End (Michiel ten Horn / Nederland)

De ontmaagding van Eva van End

Deze Nederlandse tragikomedie doet bij vlagen denken aan werk als American Beauty (1999) of het oeuvre van Todd Solondz. Het decor is de keurige vrijstaande woning van een doorsnee Nederlands gezin. Wanneer de blondharige, blauwogige Duitser Veit als uitwisselingsstudent bij hen in komt wonen, worden alle tekortkomingen binnen het gezin duidelijk. Wat volgt is een continue stroom van ongemakkelijke situaties, racistische en stigmatiserende grappen en de deconstructie van de familie Van End. Alle personages hebben dan ook hun eigenaardigheden; vader is frikadellenfabrikant, moeder ontdekt haar spirituele zelf, de ene zoon is blowverslaafd, de andere is vogelspotter. En daartussen loopt de onopvallende Eva van End, de sukkelige spil van de film. De sterk geschreven karakters en de hilarische plotontwikkelingen maken de film een van de grappigste van het festival. Een bijzonder sterke binnenkomer van regisseur Michiel ten Horn.

★★★★☆


Onderwerpen: , , , , , , ,


Reageer op dit artikel