In mannenkleding gehulde vrouwelijkheid
The Dirty Thirties (1): Queen Christina (1933)

Queen Christina (1933)

buy oem software

Tussen 1934 en 1968 waren filmproducties in Hollywood onderhevig aan de beruchte Hays of Motion Picture Production Code. Een vorm van censuur die zaken als onzedelijkheid, geweldsverheerlijking, rassenvermenging en godslaster buiten de bioscoopzalen moest houden. Een flink aantal films uit de vroege jaren dertig die vlak voor de intrede van deze maatregel gemaakt zijn lijken soms bijzonder opzichtig te benadrukken wat er verloren zou gaan. Films uit deze categorie staan te boek als pre code en vormen een bijzonder interessant deel van de filmgeschiedenis. Tijd om dit tijdperk eens nader te beschouwen, te beginnen met Rouben Mamoulians Queen Christina uit 1933.

De plot is losjes op waarheid gebaseerd. Christina, vertolkt door de in Zweden geboren Greta Garbo, verliest haar vader, de koning van Zweden, wanneer ze zes jaar oud is. De veelal als jongen opgevoede dame wordt op deze leeftijd meteen gekroond tot ‘koning’ van Zweden. Jaren later zien we Christina als een onafhankelijke sterke vrouw, wars van conventies en zodoende weigert ze de gebaande liefdespaden te bewandelen. Paden die met een trouwgrage neef keurig uitgestippeld lijken maar de eigenzinnige koningin negeert de wensen van haar omgeving.

Om het vervelende koninklijke leven even te ontvluchten bezoekt Christina, die zich kleedt als man en zodoende niet als vrouw wordt herkend, een kroeg waar ze de charmante Spanjaard Antonio (John Gilbert) tegen het lijf loopt. Wanneer de twee noodgedwongen een kamer moeten delen kan Christina niet langer verhullen dat ze van het andere geslacht is. Antonio valt meteen als een blok voor haar en de aantrekkingskracht is wederzijds. Een aantal scènes die hierop volgen zouden een paar jaar later zwaar uit den boze zijn geweest. Volgens de betreffende code mochten twee ongehuwde geliefden nooit en te nimmer als zodanig getoond worden. De taferelen die zich in deze hotelkamer afspelen staan ver van het kuise, met een sensuele inname van druiven als visueel hoogtepunt.

Queen Christina (1933)

Het vervolg laat zich enigszins raden. Antonio, niet beseffend dat hij de liefde heeft bedreven met de belangrijkste vrouw van Zweden, dient zich toevallig voor de koningin te verantwoorden. Dit zorgt voor een amusante verrassing. Amusant voor de kijker, een verrassing voor zijn personage. Uiteindelijk vraagt Christina zich af of ze niet beter afstand van de troon kan doen.

Naast het tonen van de erotisch geladen scènes kent Queen Christina nog een aantal fragmenten die later not done zouden zijn. Zo staat zij bij haar volk bekend als een vrouw die er veel minnaars op na houdt en dit wordt gezien als iets groots. Typerend is de scène in de kroeg waarin twee mannen elkaar bijna de tent uitvechten over of hun vorstin het afgelopen jaar zes of negen minnaars in haar bed gehad heeft. Wanneer de op dat moment niet door de kroeggangers herkende Christina opgooit dat het er twaalf geweest zijn is deze taveerne te klein. Ook het feit dat Christina zich niet alleen beperkt tot het mannelijk geslacht wordt niet onder stoelen of banken gestoken.

Dit laatste is een aardige bijkomstigheid in de film. In de jaren 30 waren er een aantal actrices uitgesproken biseksueel (de bekendste wellicht Marlene Dietrich). Dit gegeven werd met de introductie van de productiecode meteen taboe. De paar jaar daarvoor echter werd dit gegeven regelmatig geopperd in films zoals Queen Christina en is daarmee één van de vele kenmerken van pre-code Hollywood geworden.

Daarnaast is het bijzonder aardig dat hoofdrolspeelster Greta Garbo zichzelf lijkt te spelen. Naast het feit dat ze Zweedse was stak ze zich regelmatig, net als wederom Dietrich, in mannenkleren. Garbo is ook nooit getrouwd geweest en ook zij scheen net als haar personage een enthousiasteling op het gebied van vrouwenliefde. Uiteraard een schande voor zo’n grote ster in Hollywood.

“Are you a good girl?”
“Only when I don’t like someone”

jfdghjhthit45

Onderwerpen: , , , ,


Comments are closed.