Knokken en lachen met Jackie
Project A (1983) en Project A II (1987)

In de loop der jaren ben ik redelijk bekend geraakt met het uitzinnige werk van wereldster Jackie Chan. Klassiekers als de Drunken Master-films en Dragons Forever (1988) zijn voorbeelden van uitmuntende martial arts-titels uit Hong Kong en ondanks dat zijn Amerikaanse films veel minder zijn kan ik toch nog met het nodige plezier kijken naar bijvoorbeeld Rumble in the Bronx (1995). Tot op heden had ik nog niet de toch wel tamelijk beroemde Project A-films gezien en het leek me voor onze Hong Kong-maand een goede aangelegenheid om dan eindelijk de films een kans te geven.

Zoals met zo’n beetje iedere Jackie Chan-film moet het in de ruim 90 minuten niet komen van een waterdicht plot en Project A is wederom een bevestiging van dat gegeven. Want oh wat slaat het verhaal nergens op en is het volstrekt vergetelijk. Het heeft iets van doen met piraten die rond de eeuwwisseling mensen ontvoeren en schatten jatten, vervolgens is het aan de marine van Hong Kong hier een eind aan te maken. Chan speelt Dragon, een opkomend talent binnen de marine die wordt ingezet als geheim wapen tegen de vileine piraten.

Vergeet de plot dus, dit gaat om de gevechten en de stunts. En die zijn over het algemeen uitstekend. Het hoogtepunt zit midden in de film wanneer er eerst een vermakelijke fietsachtervolging plaatsvindt waarbij Chan de meest hilarische capriolen met zijn tweewieler uithaalt, onder meer door in een steeg met fiets en al op te springen en zich met zijn voeten vastklevend aan de muur een schurk vol in het gezicht te meppen met zijn fiets. De uiteindelijke apotheose van deze sequentie is een krankzinnige stunt waarbij Jackie Chan eerst een vlaggenmast beklimt, uiteindelijk aan een kerkklok bungelt en meters naar beneden valt door twee zonneweringen waarna hij hard ten valt komt. Het meest bizarre aan het hele gebeuren is dat de herhaling in slow motion een andere val laat zien, alsof Chan zijn eigen neiging naar zelfpijniging extra cachet wil geven. Het uiteindelijke einde op het pirateneiland is een beetje een anticlimax omdat het slotgevecht niet heel erg spectaculair is.

Project A II gaat een beetje door met de piratenplot en voegt er corruptie binnen het politieapparaat aan toe. En wederom doet dit er totaal niet toe! Deze film is een uitvergroting van het eerste deel met meer actie, meer uitzinnige stunts en vooral meer humor. Want wat is Project A II een ontzettend hilarische film. Het meest treffende voorbeeld hiervan is een 20 minuten lang durende sequentie waarin een vrouw het ene na het andere personage over de vloer krijgt die niet van elkaar mogen weten dat ze er zijn. Het is slapstick van de bovenste plank dat zich kan meten met oude meesters als Laurel & Hardy, Charlie Chaplin en Buster Keaton. Van alle films die ik van Chan heb gezien is Project A II overduidelijk de film waarin de balans tussen komedie en actie het best uitgewerkt is.

Want ook de actie is overdonderend. Mensen vliegen door de lucht heen en komen hard ten val, er zijn weer de beroemde gevechten in een kleine ruimte waarbij Chan geen meubilair ongemoeid laat en de stunts zijn over het geheel bezien nog heftiger dan in deel een. En in tegenstelling tot het eerste deel is de climax in deel twee juist wel het wachten meer dan waard. Het is parkour avant la lettre aangevuld met eindeloze gevechten waarbij Chan alles uit de kast haalt en zijn magnifieke martial arts-kunsten toont. Hij mag dan wel betere gevechten hebben gechoreografeerd in zijn carrière (zoals de climax van Dragons Forever wat mijn persoonlijke favoriet is) maar over het geheel genomen is dit Chans meest geslaagde film en eentje waarin je alle typische aspecten terug ziet komen. Het is razend knap gechoreografeerd en uitgevoerd, Jackie Chan is in fysieke topvorm en kan aldus alle krankzinnige stunts nog uitvoeren en enigszins opvangen als ze mis dreigen te gaan en de humor is eersteklas. En laten we wel zijn, deze aspecten zijn nou juist net de enige redenen om een Jackie Chan film te kijken en om intens van te genieten, al was het maar omdat hij er zelf zoveel plezier in heeft.


Onderwerpen: , , , , ,


Reageer op dit artikel