The Conjuring (2013)
Horror voor iedereen

5 september 2013 · · Kritiek

James Wan heeft zijn sporen in het horrorgenre inmiddels wel verdiend. Saw was destijds een sensatie en ook Insidious was een sterke titel binnen het genre. Nu waagt Wan zich aan een ‘waargebeurd’ verhaal, namelijk een van de meest beruchte zaken van de Warrens, een koppel dat in de jaren 70 paranormaal onderzoek deed (meest bekende zaak: The Amityville Horror. Je weet wel, van die film) en zodoende stuitte op de familie Perron die claimen geesten in huis te hebben.

The Conjuring is een ouderwetse spookhuisfilm in de meest letterlijke zin van het woord. Het begint al met de overduidelijk op jaren 70 horror-cinema gerichte openingstitel en wat volgt is een mix van verschillende klassieke en minder klassieke horrorfilms. Na wat korte achtergrondinformatie over de Warrens (is ook niet echt van belang voor de plot) duiken we in de gebeurtenissen van het huis waar de Perrons wonen en alle ingrediënten voor een kleine twee uur schrikken zijn aanwezig. Er zijn de krakende deuren, er is de enge kelder met spinnenwebben, er zijn de shots van licht naar pikzwart en vice versa en de bovennatuurlijke verschijningen manifesteren zich regelmatig door middel van klappen met de handen, iets wat de Perrons zelf ook doen zodra ze verstoppertje spelen. Om de geesten te verdrijven worden de Warrens ingevlogen wat uiteraard tot nog meer gekraak, gepiep, snaar-partijen op de soundtrack en meerdere schrikmomenten leidt.

Verwacht van The Conjuring dus niets nieuws onder de zon. Dit is een potpourri van spookhuisfilms als The Haunting (het onzichtbare gevaar) en The Entity (de technologische poging tot verdrijving) gekoppeld aan The Exorcist (jawel!) en zelfs een vleugje J-horror (ook nog!). Wan kent zijn klassiekers en propt het allemaal in een verrassend subtiele blender. En dat laatste punt is een probleem voor horror-veteranen. The Conjuring is een horrorfilm gericht op mensen die normaal gesproken geen horrorfilms kunnen of willen kijken. Let wel, het is een uiterst kundige film en bij tijden zeer effectief met weinig middelen (al is het ontzettend vervelend en bijna onvergeeflijk dat de beste schrikmomenten al in de trailer te zien waren), maar ook ontzettend uitgekauwd en toegankelijk. Ben je bekend met het genre, dan zal niets je overdonderen terwijl de persoon die naast je zit en nauwelijks bekend met horrorfilms is zich de gehele film rot zal schrikken.

Gelukkig biedt The Conjuring buiten de horror genoeg soelaas voor fans. Er is een fijne dosis lichte komedie in de film gegoten die vooral door Patrick Wilson (die Ed Warren speelt) wordt uitgespeeld. Bij tijden doet Wilson een Bruce Campbell-imitatie met zijn gortdroge humor en aanpak en het is fijn dat terwijl de film behoorlijk aan de kant van de Warrens en hun overtuiging staat, in ieder geval Ed nog weleens sceptisch uit de hoek komt. Ook erg leuk zijn de scènes in het huis van de Warrens die blijken te beschikken over een heuse trofee-kamer van eerdere paranormale zaken. Zo zien we er onder meer een demonische pop waar om heen een heel subplot is ontwikkeld dat er niet echt toe doet en daardoor een beetje overbodig is ondanks dat de pop zelf een behoorlijk angstige verschijning is.

The Conjuring is typisch zo’n film waarbij je je rot kan ergeren aan de gevolgen van de oorzaak. Waarom blijven de Perrons immers in dat huis rondhangen? Dit is geen spookhuisfilm zoals The Legacy waar ontsnappen simpelweg onmogelijk is en het excuus dat de vader aanhaalt is uiterst mager. Daar komt bij dat bepaalde religieuze aannames wel erg klakkeloos worden geaccepteerd en de climax zal ook de nodige wenkbrauwen doen fronsen. Het is een probleem waar eigenlijk iedere spookhuisfilm mee kampt, een logische uitleg voor de gebeurtenissen is er niet dus zal je of gewoon mee moeten gaan met de horror of het werkt domweg niet. En gelukkig is James Wan capabel genoeg om van The Conjuring een zeer acceptabele film te maken, ondanks dat horrorfans er waarschijnlijk niet warm of koud van zullen worden al hebben die genoeg lol aan het herkennen van de verwijzingen en het is als brug tussen bekenden en niet-bekenden met het genre een interessant project aangezien horrorfilms vaak worden weggezet als rommel of volstrekt niet toegankelijk. The Conjuring maakt het in ieder geval toegankelijk.

★★★½☆


Onderwerpen: , , , , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel