The Last Stand (2013)
De terugkeer van Arnie

28 februari 2013 · · Kritiek

Na twee termijnen te hebben gediend als gouverneur van Californië is Arnold Schwarzenegger weer helemaal terug in het oude vertrouwde Hollywood. Na bijrollen in de twee Expendables films speelt “the governator” in The Last Stand echt weer de hoofdrol als een op leeftijd geraakte sheriff. Betekent het terugkeren van Arnie ook dat de gloriedagen van weleer weer beleefd worden?

Een Mexicaanse drugsbaron wurmt zich een weg uit een rechtbank en kiest het hazenpad door met een supersnelle bolide de Mexicaanse grens op te zoeken. Het laatste obstakel tussen de schurk en zijn thuisland is het kleine stadje Sommerton Junction in Arizona, waar Ray Owens (Schwarzenegger) als sheriff dienst doet en het op zich neemt de drugsbaron een halt toe te roepen. Dit moet hij echter doen met een mal groepje aan helpers die nauwelijks tot geen ervaring hebben met politiewerk.

The Last Stand is een zeer matige dertien-in-een-dozijn actiekomedie en voor een grote terugkeer van de inmiddels redelijk oude actieheld een tegenvaller. Nou is het überhaupt de vraag hoeveel je nog mag verwachten van Schwarzenegger van wie al midden jaren ’90 de filmcarrière danig in verval raakte en de ene na de andere generieke film afleverde, ver verwijderd van zijn klassiekers uit de jaren ’80. The Last Stand is een verdere uitbreiding van het rijtje matige Schwarzenegger titels en kent eigenlijk nauwelijks een scène, een one-liner of een ander moment die in je herinnering blijft.

Maar het meest tegenvallende van The Last Stand is wellicht nog wel dat de regisseur van dienst zijn stempel niet op de film weet te drukken. De Koreaan Jee-woon Kim kende met films als The Good, the Bad and the Weird (2008) en I Saw the Devil (2010) behoorlijk veel succes in het festivalcircuit en je zou hopen dat zijn bravoure en tamelijk geflipte stijl een vervolg zou krijgen in Hollywood, maar er is in The Last Stand niets van te merken. Het is helaas het zoveelste bewijs dat een niet-Amerikaanse filmmaker het niet lukt (om welke reden dan ook) om Hollywood naar zijn hand te zetten.

En wat blijft er dan over van The Last Stand? Op zich is de film niet eens rampzalig en er zitten een paar aardige autostunts in, maar het is nauwelijks de moeite waard om ervoor naar de bioscoop te trekken. Fans van Johnny Knoxville kunnen hun pret wel op, aangezien de man best een grote rol heeft en het is altijd fijn om Forest Whitaker aan het werk te zien – ook al is zijn rol niet echt verheffend. Maar in de lijst van Schwarzenegger films bungelt The Last Stand ergens ondergaan en net als generatiegenoten Sylvester Stallone en Bruce Willis weet ook Arnold in 2013 nog niet aan te tonen echt terug te zijn. Maar wees niet getreurd, hij zal later dit jaar nog in een paar andere films te zien zijn. Het is te hopen dat zowel Schwarzenegger als vooral Kim in de nabije toekomst een zet in de goede richting krijgt zodat we The Last Stand zo snel mogelijk kunnen vergeten. In de tussentijd leg ik Commando (1985) maar weer eens in de blu-ray-speler.

★★☆☆☆


Onderwerpen: , ,


Reageer op dit artikel