Welke remakes mogen we ons alvast op verheugen?
Remakes (Slot)

21 januari 2013 · · Beschouwing + Remakes

Commando (1985)

Na in zeven delen het verschijnsel remake te hebben onderzocht wil ik deze serie afsluiten met een vooruitblik. Zoals al door mij verfoeid recyclet Hollywood er lustig op los. Voor alleen het komende jaar al kunnen we een bonte verzameling reproducties verwachten. Een aantal van deze titels zijn bijzonder opmerkelijk te noemen. Voor de gelegenheid heb ik een paar opzienbarende titels uit zowel concrete planning als geruchtenmachine op een rij gezet. Dit is slechts een kleine selectie van wat ons te wachten staat.

Commando (1985)

Heerlijke over-the-top en bij vlagen hilarische film uit de jaren 80 zou met een hoofdrol voor Sam Worthington Arnold Schwarzenegger moeten doen vergeten. Tja, waarom zou je deze film in een ander jasje willen zien? Het origineel is in mijn ogen uniek en karakteristiek voor de gouden jaren van de actiefilm. Schwarzenegger die met zijn intelligente oneliners in zijn eentje een heel eiland heel erg domme militairen omlegt om zijn dochtertje te redden. Beter dan het origineel wordt deze film sowieso niet. Helaas niet de enige productie uit deze periode waar Hollywood haar pijlen op richt.

The Girl Who Played with Fire (2009)

Een interessante titel. David Fincher wist overwegend lovende kritieken te oogsten met zijn remake uit de succesvolle Stieg Larsson-reeks. Het origineel van de eerste film was een uitstekende thriller, helaas was het vervolg bijzonder matig. Dit is met name te wijten aan een gebrek aan spanning en een veel te lange uitwerking van Lisbeth Salander haar geschiedenis. Zou een remake dit vervolg kunnen verbeteren? Fincher heeft al aangegeven de beslommeringen van de Zweedse dame geen vervolg te willen geven. Hopelijk vindt Hollywood een kundige filmmaker, want het origineel kan dus wel een upgrade gebruiken.

Robocop (1987)

Robocop (1987)/Starship Troopers (1997)

Afgelopen jaar werd dat andere meesterwerk van Paul Verhoeven Total Recall (1990) bijzonder onkundig gedegradeerd tot een inspiratieloos en vooral veel te serieus stukje kitsch. Werkelijk alle subtiliteiten en intens grappige momenten (wederom dank aan Arnie) werden of gereduceerd of geforceerd (denk aan de drie borsten). Twee andere klassiekers van de Nederlandse filmmaker lijken eenzelfde lot beschoren. Zowel Robocop als Starship Troopers, die beide op subtiele wijze Verhoevens cynische kijk op Hollywood ventileren, lijken ten prooi te gaan vallen aan het remakevirus. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat deze twee films wel iets goeds, laat staan beters dan het origineel, gaan opleveren.

Oldboy (2003)

Spike Lee, zeker niet de minste regisseur, gaat proberen het succes van het Koreaanse origineel te evenaren. Een film die mogelijk als de meest succesvolle film ooit uit dit land te boek staat en als zodanig redelijk iconisch te noemen is. Een aantal gebeurtenissen in Chan Wook Parks origineel, die het verhaal vertelt van een man die na 15 jaar eenzame opsluiting wraak wil, lijken nogal cultuurbepaald. Of Lee’s film de cultuurtransitie, zoals een Sergio Leone deze eerder maakte met zijn westerns, met glans weet te volbrengen zullen we moeten afwachten. Gewaagd is het zeker.

American Psycho (2000)

American Psycho (2000)

Tja, ook bij deze film zou ik zeggen: afblijven! Christian Bale staat dankzij zijn werkelijk sublieme portrettering van Patrick Bateman nog steeds in mijn lijstje met helden. American Psycho kent zoveel inmiddels beruchte scènes en oneliners dat er in mijn ogen van een (cult)klassieker gesproken mag worden. En wil je daar een remake aan wagen? Naar het schijnt heeft de auteur van het bronmateriaal, Brett Easton Ellis, wel een goed gevoel bij nog een productie van zijn gelijknamige boek. Misschien overdrijf ik maar hoe lang gaat het nog duren voordat er een nieuwe versie van The Godfather (1972) of Citizen Kane (1941) komt? Nee, het lijkt me sterk dat hier iets goeds uit komt. Deze remake zal hoe dan ook in de schaduw van het origineel blijven staan, dat staat bij voorbaat vast.


Onderwerpen: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


4 Reacties

 1. Bram Ruiter

  Ik ben het niet met je eens wat betreft AmPsy. Het enige probleem is Christian Bale, maar er zijn in het boek nog talloze facetten die niet zijn aangekaart in de film. Sterker nog, er is zoveel niet in de uiteindelijk film gekomen dat een remake volledig zou kunnen bestaan uit deze scenes, wat een heel andere film oplevert. Uiteraard wel met dezelfde boodschap.

  Ik bedoel, een concert waarin U2’s Bono tegen Bateman zingt, terwijl die laatste net weg wil gaan omdat hij een hekel heeft aan live concerten, maar vervolgens verbijsterd blijft staan en in een extase geraakt. Of de beruchte scene in de dierentuin waarin Bateman een akelig nare moord pleegt. En zo is het hele detective verhaal maar een fractie van een onderdeel van het boek, terwijl Bateman’s relatie en verleden volledig achterwege blijven in de film. Ik kan nog wel even doorgaan.

  Ik zeg niet dat het een goede film wordt, maar ik zeg wel dat er een mogelijkheid is, mits er een goede regisseur en schrijver op komen te zitten.

 2. ed crane

  Ik vond de nieuwe Total Recall niet alleen een remake van de originele film, maar ook van Blade Runner en Minority Report. Een soort onofficiële triple-remake dus, drie Philip K. Dick films in één.

  Ik moet toegeven dat, hoewel de film alle ziel van die films miste, ik stiekem die steden steken cool vond vormgegeven. Niets meer dan een variatie op Blade Runner en Minority Report, maar met al die lagen toch wel leuk, hoe gestolen alles ook is. Daarom hadden ze het beter kunnen gebruiken voor een kick-ass videogame (een sandboxgame waarbij je van laag tot laag die hele wereld door kunt of zo), want verder was de film heel saai, zelfs met een chickfight.

 3. ed crane

  – steken

 4. Hendrik De Vries

  Tja, er is ongetwijfeld genoeg materiaal voor een remake of re-adaptatie van American Psycho. Toch vind ik dat je een film met deze status ongemoeid moet laten. Bale wordt nooit meer overtroffen en bij de naam American Psycho zal men toch altijd aan het origineel denken. Ik ben dan ook van mening dat een goed origineel eigenlijk nooit geremaket hoort te worden, behalve misschien wanneer culturele/tijdsafhankelijke omstandigheden hierom vragen.

  Goede voorbeelden hiervan vind ik bv. The Departed of Cape Fear. American Psycho wordt gedefinieerd door tijdsbeeld en cultuur, noodzaak voor een remake lijkt me daarmee uitgesloten. Tuurlijk, er zal vast iets moois uit de ongebruikte scenes uit het boek kunnen komen, maar verpak het dan niet als remake. Ik vraag me ook sterk af of dat in dit geval ook gaat gebeuren.


Reageer op dit artikel